v rubriki dogodki:
.. / / / 10.06.2002

Sounds Of Hard Techno: DJ Ben Long

14. junija se bo v ljubljanskem klubu SubSub ustavil član uveljavljenega techno dueta Space Djz Ben Long. Seveda pa to ne bo vse, poleg Ben Longa bodo predzadnji hard techno večer v klubu SubSub se popestrili Luygi Van, DJ Uhuru in Beno B, v backstage-u pa bosta z lomljenimi ritmi drum and bassa postregla DJ Jambreaker in DJ Markoman.

Zgodba o Space Djz oz. Ben Longu je podobna zgodbi marsikaterega londonskega DJ-a. Tako predstavlja Ben Long klasičen primer londonske urbane gverile, ki je v 80-tih odrasla ob acid house-u, breakdance-u, grafitih in voznji z BMX kolesi, veselje do ustvarjanja glasbe pa se je porodilo kot posledica poslušanja elektra in hip-hopa ter obiskovanja partijev, za kar je londonska scena več kot plodna osnova.

Ben in Jamie sta že na začetku ustvarjanja spoznala, da ne glede na ljubezen do techna izvirajo njuni glavni glasbeni vplivi iz hip hopa, kar se je sčasoma posledično začelo odražati tudi v njunih skladbah. Nastala je sinteza zvokov techna in elektra prežeta z ekspresivnostjo in surovostjo hip hopa. Nastali so Space DJz, kot jih poznamo danes. Space DJz ne moremo zgolj opredeliti kot techno DJ-e, saj je njuna glasba hibrid prej omenjenih glasbenih vplivov oplemenitenih z modernim ostrim zvokom današnjega techna. Njuna glasba je zvok mesta, kakor jo sama najraje opišeta. Ta zvok mesta pa je prepoznaven in samosvoj, dinamičen in eklektičen. Do sedaj sta tako nanizala ogromno izdaj na uveljavljenih založbah kot so Soma, NovaMute, Potential, Torture, Primate, Ground; velika pa je tudi verjetnost, da ju zasledite pri kakšni izmed manjših neodvisnih založb ali pa pri kateri izmed prej omenjenih založb naletite na njune solo projekte.

Space DJz smo lahko videli ze večkrat in vedno so navdušili. Kaj pa lahko pricakujemo tokrat? Za razliko od prejšnjih nastopov bomo sedaj lahko prvič slišali solo nastop Bena Longa, ki v Sloveniji še ni nastopal solo. Pričakujemo lahko zvočni napad z vseh strani, kot ga lahko npr. tudi slišimo na Space DJz albumu Last DJz on Earth, ki je izšel leta 2001 pri založbi Primal Rhythms, le da bo tokrat Ben Long še bolje oborozen, saj bo vrtel na treh gramofonih.

Poleg Bena Longa bodo predzadnji hard techno vecer v klubu SubSub še popestrili Luygi Van, DJ Uhuru in Beno B, v Backstage-u pa bosta z lomljenimi ritmi drum and bassa postregla DJ Jambreaker in DJ Markoman.

TaoTech - thumbnail

TaoTech