v rubriki dogodki:
.. / / / 04.10.2000

Synchro Tour v KUD-u DJ Jutasi, Colorstar in Mansfel (13.10.)

DJ JUTASI ... , ki spremlja omenjeni skupini na turneji, je klubski sceni v Budimpešti poznan od leta 1983. Kot rezident tamkajšnjega popularnega kluba "Bangkok, Hilton" ter promotor legendarnega "Rave Olympia" po letu 1995 je nase pritegnil precejšnjo pozornost, kar je izkoristil tako, da je skupaj z Belo Molnar ustanovil družbo (B.M.P.), katere namen je sodelovanje in delo z najboljšimi madžarskimi DJ-i. Ostala sodelovanja z DJ-i: Westbam, Marusha, Sven Vath, DJ Digit, Pascal Bongo Massive, Marshal Jefferson, Crem-Reinessance - Eastern European Tour ...

MASFEL zasedbo sestavlja 6 članov (zasedba: saksofon, električno čelo, kitara, bas kitara, bobni, tehnik in DJ Jutasi). Skupina deluje že dobrih deset let, od leta 89, do danes pa so posneli šest albumov: Tale (1993), Chinese flu (1994), Viper's apartment (1996), Tram (1997), Flush of Catasrophe (1998) in Angel's egg (2000). Zadnji album pa nam bodo tudi predstavili. Skupina igra instrumentalno zvrst glasbe, kjer glasba sama dominira namesto vloge solo pevca. V skladbah prevladuje dinamika, nepričakovane spremembe, neujemajoče se ritmične formule, dodani so občutki "psihadeličnih potovanj in vedre ironije". Meje glasbenih zvrsti so zabrisane v naravno mešanico različnih glasbenih trendov drum&bass, jungle, funk, funk-rock, acid-jazz, acid-rock, house ... vse pa je odigrano v živo brez samplov in elektronske opreme. Njihovi nastopi so polni prostrane dinamike, združeni z vznemirljivimi vizualnimi efekti, koncerte pogosto odigrajo v kvadrofoniji na štirih odrih, tako, da je občinstvo v samem jedru glasbe. Njihovi nastopi so spektakel ali predstava, kar črpajo iz ustvarjanja za gledališče in film neodvisne produkcije.

Masfel, prav tako kot Colorstar in pa Karai Orom, ki smo jih videli na letošnjem Trnfestu, tvorijo močno jedro in vodilo glasbenega gibanja v Budimpešti.

Za KUD France Prešeren

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.