v rubriki dogodki:
.. / / / 14.03.2003

Teden za mir v KMŠ-ju

Klub mariborskih študentov ob pomoči zavoda za mladinsko kulturo "Štajerc v Ljubljani" v svojih prostorih na Tržaški 2 v Ljubljani organizira festival TEDEN ZA MIR, ki se bo zgodil naslednji teden (17.-20.3) v prostorih KMŠ-ja.

Ta festival je nastal zato, ker menimo, da ta svet postaja vse bolj nor. Nasilje postaja vsakodnevna groza, vojna je v zraku, nasičeni smo z informacijami, ki nas hočejo zmanipulirati... In kaj se dogaja s študentsko populacijo? Nič!

Študenti, ki so nekoč veljali za revolucionarne in politično osveščene, so sedaj postali politično in aktivistično ravnodušni. Razen redkih izjem ni opaziti nobenih aktivnosti, ki bi pokazale, da nam ni vseeno.

S prireditvijo želimo študente opozoriti na grožnjo vojne in jim pokazali, da ni nujno, da so pasivni opazovalci dogajanj v svetu, ampak da lahko jasno izrazijo svoje mnenje o trenutnem dogajanju v svetu ter tako po svojih močeh pripomorejo k aktivnemu pozivu za mir.

Namen festivala, ki se odvija pod geslom DEJ MI MIR, je ta, da študentsko populacijo opozorimo na grozote vojne in posledice, ki jih prinaša, da jim damo relevantne informacije o dobrih in slabih straneh povezovanja Slovenije v EU in predvsem v NATO in da jim ponudimo možnost, da se tudi sami izrazijo o tem, kaj hočejo in kaj jim gre na živce.

Program festivala :

Ponedeljek, 17.03.2003
- ob 15.00 film Lovec na jelene ( Deer hunter )
- ob 21.00 Matjaž Javšnik & Improvokatorji (svobodna improliga na temo NATO - a je to?)

Torek, 18.03.2003
- ob 15.00 film Platoon (Vod smrti)
- ob 18.00 Okrogla miza z naslovom "Ali res rabimo NATO?" sodelujejo: Jožef Jerovšek (Socialdemokratska stranka ), Andrej Kurnik ( Protivojna koalicija ), Igor Kotnik Dvojmoč (Ministrstvo za obrambo ), Milan Gorjanc ( vojaški analitik ), moderator: Igor Kristl, novinar

Sreda, 19.03.2003
- ob 18.00 se na parkirišču pred klubom začne koncert, na katerem sodelujejo: Ni važn, Abrabham blues band, Nino Mureškič & Afir Bafir, Siti hlapci, in na koncu še KVINTON. Moderatorja koncerta sta legendarna Slon & Sadež, med koncertom pa bo tudi nekaj govornikov, ki bodo povedali svoje mnenje o stvareh, ki jih hočemo poudariti s tem festivalom.

NAJBOLJŠI PROTIVOJNI TRANSPARENTI BODO NAGRAJENI !!!!!!!!!!!!

Četrtek, 20.03.2003
Ob 18.00 začnemo s filmskim večerom, v katerem bomo predvajali filma Occupation in Unfinished simphony, predstavili bomo protivojna gibanja v Ameriki, zavrteli bomo nekaj protivojnih filmov aktivistične produkcije, ki pokažejo neodvisnen pogled na vojaško-politične zadeve. Med celotnim festivalom bomo poskušali zavrteti čim več filmov, ki se ukvarjajo s problematiko, ki jo hočemo poudariti.

Za KMŠ,
Matej Bobič