v rubriki dogodki:
.. / / / 04.07.2002

The Slackers v MKNŽ-ju

The Slackers s svojim zadnjim albumom Wasted Days še naprej premikajo meje in kljubujejo pričakovanjem. V dobi preveč produciranega odpadnega popa ostajajo The Slackers prstni z rogovi, klaviaturami, udarno ritem sekcijo ter čustvenim vokalom. Sledeč navdihu skupin the Skatalites, the Beatles, Bob Marley, Lee Perry, Bob Dylan in Curtis Mayfield, so the Slackers ustvarli svojo lastno nišo v sodobni glasbi, ki jo bodo v živo predstavili v ponedeljek 8.7. v klubu MKNŽ v Ilirski Bistrici.

The Slackers so 7-članska skupina, ki prihaja iz New Yorka. Nastali so leta 1991 in od tedaj eksperimentirajo z mešanico ska, reggae, soul, swing, punk in jazz glasbe. Njihov prvi full-length album, Better Late Than Never (1996), je predstavil surov, neposreden zvok, ki je svoj navdih črpal v jamajški glasbi, ki je na glasbo New Yorka vplivala v devetdesetih. The New York Times je the Slackers takoj razglasil za del "zvoka New Yorka".

Leta 1997 so prišli pod okrilje založbe Tima Armstronga, Hellcat Records. Izdali so album Red Light, na katerem so se predstavili z bolj izbrušenim zvokom, polnim melanholije in čustvenosti. Uspešnica s tega albuma je bila pesem "Watch This", ki so jo veliko vrteli na študentskih radio postajah, uvrstili pa so jo tudi na kompilacijo Give Em the Boot, katere izvodov so do sedaj prodali že čez 200.000!

Leta 1998 so the Slackers izdali nov izviren album, ki je vseboval 19 pesmi, The Question. Pesmi so bile posledica izgubljenih ljubezni, mrtvih herojev ter alkohola. Album je nizozemska revija OOR proglasila za "novega izgnanca z glavne ulice". Nova uspešnica je nosila ime "Have The Time", za katerega so posneli tudi videospot, ki ga je Matt Penfields neprestano vrtel v oddaji Indie Nation na MTV. Ron Hart je za CMJ napisal: "Edino vprašanje, ki si ga moramo zastaviti v zvezi z albumom The Question je, zakaj vsi novi ska albumni ne zvenijo tako polni spoštovanja in povezani."

Od izdaje albuma Red Light so the Slackers opravili 7 turnej po ZDA in 5 po Evropi ter mnogo krajših turnej. Nastopili so na odrih festivalov Warped Tour (1998), Lowlands Festival (1999) Pukkelpop (1999), CMJ (2000), Montreal Jazz Festival (2000), ter Bourges Festival (2001). Poleg tega so imeli nešteto nastopov po klubih od Los Angelesa do Amsterdama (nekajkrat so obiskali tudi Ljubljano - K4, Orto klub). The Slackers so ustvarili zvest kult, katerega člani potujejo tudi nekaj sto kilometrov, da bi se udeležili njihovih koncertov. Osredotočenost the Slackers na koncerte je vodila do izdaje neuradnega albuma Live At Ernesto's leta 2000 kot darilo svojim oboževalcem.

Z albumom wasted Days iz leta 2001 the Slackers nadaljujejo s prikazom razvoja in brezčasnosti, ki kljubuje današnjim puhlim trendom. Prva pesem, Wasted Days, se začne z besedami "What have I done wrong that I should be sorry?", ta samozavesten ton pa se nadaljuje do konca albuma. Oboževalci so se z navdušenjem odzvali na mp3 single "Dave's Friend", ki ga je v prvih dveh mesecih od izdaje na svoje računalnike prekopiralo preko 6.000 ljudi! Pesem "Wanted Dead or Alive", sicer priredba pesmi Bon Jovi, so hvalili tudi pri Maxim and the Village Voice.

Leta 2001 os the Slackers odigrali preko 170 koncertov. Njihova naraščajoca priljubljenost je prišla na ušesa ljudi pri National Public Radio, ki jih je julija 2001 povabil svojo oddajo "All Things Considered". 13-minutni nastop, ki so ga lahko poslušali po celih ZDA, je the Slackers izstrelil na osmo mesto najbolj prodajanih izdelkov na Amazon.com 26. julija 2001.

The Slackers se veselijo prihodnosti, medtem pa nadaljujejo z upiranjem pričakovanjem, kaj so ska, reggae in pop glasba.

Za MKNŽ

Domen Repnik - avatar

Domen Repnik

Redaktor ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 123 člankov.

Slackers - thumbnail

Slackers