v rubriki dogodki:
.. / / / 05.05.2004

V Izštekanih tokrat D.D.V.

Prejšnji mesec se je v Izštekanih predstavil istrski etno glasbenik Rudi Bučar, tokrat pa bomo znova deležni zdrave doze melodičnega punka, saj je Jure Longyka v goste povabil grosupeljske D.D.V. Kraj zločina seveda Val 202, datum in čas - petek, 14.5.2004 od 22.25 dalje.

Skupino D.D.V. in njihov zanimiv ter zabavni prvenec Davek na dodatne vibracije smo pred časom predstavili tudi na naših straneh, se je pa v mnogih drugih medijih v zadnjem času pojavilo kar nekaj zanimivih novic v zvezi s skupino. Iztočnica je bila vedno ista - D.D.V. so se sprli z managerjem in razšli z založbo.

In čeprav bodo fantje ozadje najbrž razložili tudi v oddaji Izštekani, vseeno povejmo nekaj že dobro znanih stvari. D.D.V. so s svojim melodičnim punkom in preigravanjem večnih Ramonesov pritegnili zanimanje Mikija Šarca. In kljub temu, da se jim je leta 2002 uspelo prebiti vse do polfinala izbora Kdo bo osvojil TriGlav? (zmagali so d-fact), so podpisali pogodbo, ki je veliko obljubljala in bili zaradi tega diskvalificirani.

Po pogodbi naj bi bilo fantom iz skupine v treh letih omogočeno posneti dva albuma in štiri videospote. Vse skupaj se je še bolj zapletlo lani, ko so D.D.V. odšli na turnejo Punka nam manka, kjer so dobili plačilo za zgolj dva koncerta in ne za šest, kot je pisalo v pogodbi, obenem pa so morali sami poskrbeti za vso promocijo.

In ko je bila plošča Davek na dodatne vibracije že posneta (edina svetla in poštena točka pri snemanju naj bi bil, po mnenju članov skupine, producent Zoran Čalić), jo je bil Miki Šarac pripravljen izdati le, če mu bodo člani skupine plačali 600 000 SIT!!! In so plačali.

Ob tem je manager in producent (njegov najbolj znan produkt so razpadle Foxy Teens) obljubljal in zatrjeval, da bo plošča na policah vseh glasbenih trgovinah, da je pripravljenega dovolj promocijskega gradiva in podobno. Od vsega tega seveda ni bilo nič, skupina se je morala sama promovirati in večino CD-jev so prodali prek interneta, vendar od vsega skupaj niso dobili niti tolarja oziroma prebitega stotina.

Boom Records in Gong Studio sta torej dve zadevi, ki se jih morajo mladi glasbeniki izogibati, ravno tako pa tudi njihovega lastnika Mikija Šarca, ki je pokazal prav vse vrline, ki jih manager ne bi smel imeti.

No, D.D.V. bodo nekaj krepkih najbrž povedali tudi v Izštekanih, morda pa bo na podlagi izkušenj nastala tudi kakšna nova uspešnica (trenutno nas zabavajo s skladbo Cura). Omenimo še to, da bosta kot gosta skupine v oddaji nastopila že omenjeni mojster kitare Zoran Čalić (Big Foot Mama bodo novo ploščo izdali nekaj dni po Izštekanih) in pa Robi Likar, katerega mnogi poznajo kot člana The Drinkers, malokdo pa ve, da je igral že pri legendarnih Niet.

Akustičnosti tokrat ne bo, deležni pa bomo marsikaterega žanrskega presenečenja in tisti, ki boste Izštekanim prisluhnili tudi tokrat, vam zagotovo ne bo žal. Skupina ŽVPL-a bo v petek, 14.5. tudi na kraju dogodka in lahko vam bomo postregli z zanimivo fotoreportažo. Vi pa le našpičite ušesa...

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

DDV - thumbnail

DDV