v rubriki dogodki:
.. / / / 27.06.2002

V. Mednarodni festival uličnih gledališč Ana Desetnica

Poletje je čas vročine, razgaljenih deklet, mrzlega piva in seveda čas festivalov. Červano, je večino festivalov v znamenju glasbe je Ana Desetnica, festival drugačne vrste je namreč festival uličnih gledališč. In kaj nam prinaša letošnja že peta Ana Desetnica?

Prvi dan (četrtek, 27.06.02)
bo Mednarodni festival uličnih gledališč Ana Desetnica že tradicionalno otvorilo Gledališče Ane Monro s predstavo Čistilke ob 18.00 uri na Čopovi; v večernih nastopih pa bo na ogled: domači ulično klovnovski par Mali leteči cirkus;

dve predstavi provokativnih odštekancev Cacahuete (ali po domače Oreški), ki zahtevajo pravico do določene mere slabega okusa; Tim Motley alias Arizona Jones, zapeljivi arheolog, pustolovec, čarovnik in žongler; finale sezone improvizatorjev ŠILE, ognjeni ples britanskega para Fairy Fire; predstavitev rezultatov enotedenske delavnice domačih uličnih artistov pod vodstvom skupine The Primitives iz Belgije, otvoritveni špektakel Razstreljava francoske skupine Brayses na letnem telovadišču Ilirija; in premiera nočnega freak showa Anno Demoni na lokacijah Metelkove Mesta.

Drugi dan (petek, 28.06.02)
festivala Ana Desetica se začne ob 11.00 z druženjem na jutranji kavi v gostilni Maestro na Prečni ul. 4; v petek pa se bodo med drugimi predstavili: francoski odštekanci Cacahuete z Družino v gatah, Bčbami in s Pokopom mame; Andrej Rozman Roza bo zamašil Filharmonični prehod s predstavo za male in velike Balon Velikon; oranžni menihi Obsessionels Goulus iz Francije vas bodo poskušali zvabiti med Krišnuje ali pa kot Amorjevi strelci zadeti v srce.

Na Odru hendikepiranih v Zvezda parku se bo med 17.30 in 21.00 uro zvrstilo osem domačih skupin, za oddih med tekanjem od enega do drugega prizorišča pa bo poskrbela glasbena skupina Kar češ bras bend na Mestnem trgu; politično nekorektna raperja Slon & Sadež, sicer avtorja uspešnice Taliban Reggae, pa bo videti v Zvezda parku. Na Prešernovem trgu vstopite v Taxi KD-ja Priden Možic; pri Gostilni Maestro bodo improligaši tekmovali v disciplinah Dvojčica ter Srečko in Zlatko; zvečer pa ne zamudite BobnarsUnited, ritmični odganjek KD Priden Možic iz Kamnika; ME3X, fatalno miniaturko za tri ženske in torbo; plesno gibalno predstavo Kokon Nataše Tovirac; in drugi del polnočne trilogije freak showa Ano Demoni na Metelkovi.

V soboto, (soboto, 29.06.02)
tretji dan festivala Ana Desetnica se začne žur že ob 10.00 dopoldne, ko se bo Ana Desetnica odpravila po nakupih v BTC z otroško predstavo Rozamunda domače skupine Balinkugla in spretnim cyberpunk Avstralcem Allom Millarjem, ki nastopa v vrtoglavih višinah na pokončnem drogu

žur za otroke se nadaljuje z živopisno otroško pravljico Izmet Mustafa in Glejonora, ljubljanskega Orientalskega gledališča; za podmladek pa bo poskrbel tudi Mali Leteči Cirkus s spretnostnimi delavnicami v Zvezda parku.

KD Podgana vas bodo družbeno ozaveščali z antipotrošniškim uličnim dogodkom STOPSHOP; ena letošnjih festivalskih uspešnic pa bo nedvomno belgijska skupina The Primitives s predstavo Operi.

Za vsem nam ljuba srečanja z uradniki bodo poskrbeli KD Priden Možic; Teatro Matita iz Kopra bo otroke zabaval v lutkovni predstavi E be?, iz Vač prihaja Družinsko gledališče Kolenc s Tremi burkami; mariborska Plesna izba bo okupirala ljubljansko tržnico; za impro navdušence pa bo v soboto na programu Stric Harold in Impro Maestro. V Premoru ob glasbi bodo pohodne glasbene skupine obredle ljubljanske ulice in gostilne.

Zvečer bo slišati bolgarsko cigo bando Karindila iz Bolgarije, domači world music trio Kdovekdo in epski duet Epski kabaret Soteska. Iz Sardinije prihaja eden najžlahtnejših predstavnikov t.i. italijanskega uličnega gledališča Teatro en vol; Gledališče Ane Monro bo ponovilo svojo lanskoletno uspešnico Zločin za kazen; Senčni Bojevniki & Doum se bodo lotili stare kitajske zgodbe senčnih lutk; za konec dolgega in napornega dne pa še v Zvezda parku zagrebški Dramski studio slepih in slabovidnih Novi život z nadrealistično in absurdno predstavo Nule i Ničeta; malo pred polnočjo pa še zaključni del trilogije freak showa Anno Demoni na Metelkovi.

Nedelja (30.6.2002)
se bo začela z otroškim živ-žavom v Zvezda parku s predstavo Gremo na vlak Gledališča
Unikat; Pri Maestru vas čaka jutranja kava in klepet z nastopajočimi, medtem pa lahko prepustite otroke Aliju in Petri, ki jih bosta učila uličnih spretnosti.

V nedeljo imate še zadnjo priložnost, da si ogledate vrhunskega uličnega baskarja na drogu Ala Millarja iz Avstralije; potujočo pralnico treh belgijskih
gospodov The Primitives, šarmantnega arheologa in pustolovca Arizona Jonesa, za konec pa nikakor ne smete zamuditi obmetavanja s torticami v Zvezda parku točno ob 20.00!

Brezplačni festivalski časopis s programom je na voljo v info centru v Zvezda parku, program pa lahko najdete tudi na spletnih straneh festivala: www.anadesetnica.org

Za festival uličnih gledališč Ana Desetnica

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

Ana Desetnica 2002 - thumbnail

Ana Desetnica 2002