v rubriki dogodki:
.. / / / 07.06.2010 11:21

YoungBlood Brass Band in Moveknowledgement

Če boste v tem desetletju v živo poslušali le en bend, naj bo to Youngblood Brass Band - tako pravi The London Times. Domači prvaki hip-hop / funk / rock / dub / jazz / experimental fuzije in kalorična predjed iz ZDA.

YoungBlood Brass Band presežejo vsako konvencijo. Neprestano si prizadevajo ustvarjati napredno, akustično, prebojno glasbo in v ta namen uporabljajo vsa potrebna zvočna sredstva. Devetčlanski ansambel prihaja iz celotnih ZDA in se povsem osredotoča na to, da pusti novi glasbi poleteti na vse konce sveta.

http://www.youngbloodbrassband.com

Moveknowledgement se po večmesečni kreativni pavzi vračajo na koncertne odre. Skupina, ki že od samega začetka ne najde miru v nobenem žanru, z vsakim novim albumom doživi preporod. Od funka in jungla iz prvenca Sun Sun preko soulovske plošče Ant People do futurističnega dub-a zadnjega albuma Listen to Nebukadnezar, Moveknowledgement vedno ostajajo sveži in inovativni. Pred snemanjem novega materiala bodo na odru z nekaj novitetami pokazali, kam bo neslo njihovo glasbo v prihodnjih projektih.

http://www.myspace.com/moveknowledgement

Biografija Youngblood Brass Band

Youngblood Brass Band so že pet let na turneji po Evropi in ZDA. Nastopili so že v več kot ducat državah in na nekaj najprestižnejših glasbenih festivalih – Roskilde, Lowlands, Pukkelpop, Glastonbury, Womad itd. – zato od njih ne pričakujte, da bi tokrat upočasnili tempo. Z dih jemajočimi koncerti so si zagotovili status neverjetne skupine, ki jo je treba videti v živo, pa naj bo v intimnem klubskem ozračju ali na odru mednarodnega festivala.

Na njihovem debitantskem albumu Unlearn, ki je izšel leta 2000 v neodvisni produkciji, se kot gostje pojavijo reper Talib Kweli (ki je ustvaril udarni underground single “Ya’ll Stay Up”), Mike Ladd, DJ Skooly in nekdanji vokalist pri Franku Zappi Ike Willis. Pozornost, ki jo je pritegnil album, je pripeljala do pogodbe z revolucionarno avant-hiphop založbo Ozone Music, ki je odkrila poetične talente in radikalne cilje glasbenikov, kot so Company Flow (El-P), Mike Ladd, Antipop Consortium, Mr. Lif in Saul Williams. Njihov težko pričakovani drugi album Center:Level:Roar je po izidu leta 2003 požel mednarodno slavo in jih poslal na potovanje okrog sveta, kjer so praktično povsod igrali na razprodanih koncertih.

YoungBlood so pripravljeni na še večje odre, saj predstavljajo svojo lastno založbo Layered Music, ki ima pogodbo za mednarodno distribucijo z založbo All City/PIAS. Layered Music je podružnica kolektiva Layered Arts, ki so ga ustanovili sami in ima sedeža v Madisonu (Wisconsin) in Brooklynu (New York).

Ta organizacija deluje kot neodvisna založba za glasbeno, literarno in notno produkcijo, snemalni studio in forum za enakomisleče umetnike, študente in poučevalce, ki si skupaj prizadevajo zgraditi skupnost, usmerjeno v zagotavljanje umetniških in izobraževalnih priložnosti v lokalnih in globalnih populacijah. Temu cilju se posvečajo že več let in v skladu s tem bodo pesmi zdaj iz kataloga YoungBlood v okviru Warner Bros. Publications na voljo kot aranžmaji za godbe na pihala in big bende.

YoungBlood Brass Band so s povsem novo založbo, cvetočim lokalnim umetniškim kolektivom, punkovsko naredi-sam estetiko, ves svet obsegajočimi izobraževalnimi cilji, neverjetnimi odrskimi nastopi in zvrhano mero divjih ambicij pripravljeni, da postanejo baklonosci nove vrste umetnikov – takšnih, kakršne bodo v šole po vsem svetu vnesli s pomočjo dobre volje javnih radijskih postaj (njihov nastop na radiu NPR leta 2004 se je že znašel med medijskimi legendami) in kakršne izjemno cenijo novi glasbeni poznavalci po vsem svetu. Naredili bomo, kar je treba.

“YBBB so odgovor srednjega zahoda na the Roots,” (The New Yorker)

“Ob teh pihalcih se vam bo odpeljalo.” (Jazz Times)

“...zasedba, na katero vsekakor moramo biti pozorni.” (CMJ)

“YoungBlood Brass Band delajo glasbo, ne da bi upoštevali rasne, geografske ali celo časovne omejitve – očitno sta edina kriterija, ki določata sestavine .. strast in energija, tega pa imajo obojega na pretek.” (Jason Ankeny, All Music Guide)

Prizorišče: Katedrala
Cena vstopnice: 10 EUR / 13 EUR na dan dogodka

Ana Lipovšek - avatar

Ana Lipovšek

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 02.02.2010 na ŽVPL-u skupaj objavil 19 člankov.

 - thumbnail