v rubriki dogodki:
.. / / / 02.06.2004

Kitarski heroji G3 v Hali Tivoli

9. julija 2004 v Ljubljano pod imenom G3 prihajajo največji kitarski heroji zadnjih dvajsetih let. Robert Fripp, Joe Satriani in Steve Vai bodo predstavili svoj bogati glasbeni opus v Hali Tivoli. Večer za vse ljubitelje kitare, kitaristov in rocka nasploh!

ROBERT FRIPP - biografija

Rojen 16.maja 1946 v Dorsetu, Anglija. Z glasbo se začne ukvarjati sredi šestdesetih kot član zasedb The League of Gentlemen in Giles, Giles and Fripp. Slednja leta 1968 izda svoj prvenec The Cheerful Insanity of. Trio se kasneje preoblikuje v kvintet in nastane svetovno znano ime King Crimson. V zasedbi so bili še Greg Lake (kasneje Emerson Lake and Palmer, Asia), Ian McDonald in Peter Sinfield.

Skupina postane ena najbolj spoštovanih progresivnih rock zasedb. Leta 1969 je nastopila v londonskem Hyde Parku pred 650.000 ljudmi. Isto leto je zavrnil ponudbo, da bi zamenjal Peter Banksa pri skupini Yes. Skupina King Crimson je posnela preko dvajset studijskih albumov in deluje v spremenjeni zasedbi in presledkih še danes.

Brian Eno si ni mogel kaj, da ne bi ob polni zaposlenosti še dodatno eksperimentiral in iskal nove avangardne ideje. Tako je posnel z Brianom Enom dva projekta: No Pussyfooting in Evening Star. Leta 1974 se je začasno umaknil iz glasbenega sveta in se posvetil družini. Tri leta kasneje je gostoval na plošči Heroes Davida Bowieja in bil producent drugega solo albuma Peter Gabriela.

Leta 1979 je izdal svoj prvi solo album Exposure in ustanovi svojo glasbeno šolo. 1981 zopet oživi zasedbo King Crimson. Poleg snemanja z matično zasedbo izda še album s svojimi študenti, ki ima naslov po njegovi šoli The League of the Crafty Guitarist. V devetdesetih je sodeloval in snemal s številnimi znanimi glasbeniki od katerih izpostavimo samo nekatere: David Sylvian, Andy Summers, John Cale, XTC, Talking Heads, Blondie in Peter Gabriel.

JOE SATRIANI - biografija

Za kitarskega virtuoza Joeja Satrianija nekateri pravijo, da je v svetu moderne kitare naredil ravno toliko kot Jimi Hendrix ali Eddie Van Halen. Satriani je v začetku deloval kot član newyorškega tria Squares ter kot studijski glasbenik ali spremljevalni član nekaterih skupin v začetku osemdesetih let, na primer Greg Kihn Band.

Satriani je bil po Jeffu Becku prvi, ki je zmogel spročiti zanimanje širšega kroga poslušalcev za inštrumentalni kitarski rock. Njegovo drugo ploščo Surfing With The Alien iz leta 1987 mnogi primerjajo s prelomno Beckovo ploščo Truth. Satriani je prefinjen glasbenik, ki suvereno obvladuje čisto vse skrivnosti kitare, basa, klaviatur in glasbene produkcije. Nekateri bi temu rekli genij, drugi spet norec.

Ostaja pa dejstvo, da je Satriani tudi s širitvijo svojega znanja uspel naučiti nekaj svojih naslednikov, oziroma jim je pomagal do velikega uspeha. Najbolj znana sta Steve Vai in Kirk Hammett iz Metallice. Njegova glasba variira v razpoloženjih in poslušalce popelje od mirnih, baladnih voda do pravega potresa in "razsula". Pravzaprav je njegovo ime povezano s ponovno definicijo električne kitare v moderni inštrumentalni glasbi. Satriani ima sposobnost, da v osnovnih okvirih vedno najde nove rešitve, ki so pogosto na robu močnega, včasih absurdnega, neizbrušenega in veličastnega.

To največkrat velja za hitrejše skladbe, v nežnejših pa se preda mirnejšim razpoloženjem in jih naslika z vso potrebno zavzetostjo. Med njegove pomembnejše stvaritve štejemo albume Not of this earth (1986), Flying in a blue dream (1989), Extremist (1992), Joe Satriani (1995), Strange beautiful music (2002) in Is there love in space (2004).

Leta 1996 je Joe Satriani prišel do zamisli, ki jo je poimenoval G3. Poleg njega je stalni član potujoče kitarske predstave Steve Vai, mesto tretjega kitarista pa so si do danes podajali Eric Johnson, Adrian Legg, John Petrucci in Yngwie Malmsteen. Z izbiro nekaterih glasbenikov, ki so zares veliki mojstri svojega posla, je v skoraj dvajsetih letih zarezal globoke sledi na področju inštrumentalne kitarske glasbe.

Na tej izdaji turneje G3 ga spremljajo bobnar Jeff Campitelli, basist Matt Bissonette ter ritem kitarist Galen Henson. Za Satrianija velja, da je še vedno eden vodilnih in naprednih raziskovalcev na področju moderne rock kitare. Kje so meje njegovih iskanj, najbrž ve le on sam, morda pa tudi ne. V Ljubljani boste slišali sveže ideje, atmosfere, ki bodo všeč tako veselim kot žalostnim poslušalcem in zvrhano mero kitarskih vragolij.

STEVE VAI - biografija

Steve Vai je učenec kitarskega guruja Joeja Satrianija, kasneje pa se je šolal na slavni bostonski akademiji Berklee. Kot mladenič je dobil službo pri legendi rocka Franku Zappi. Pri njem je ostal nekaj let in igral na nekaterih njegovih najbolj pomembnih ploščah z začetka osemdesetih let.

Leta 1984 je izdal svoj prvi samostojni projekt z naslovom Flex-able, ki je bil pod močnim vtisom Franka Zappe. Naslednja leta je igral pri Davidu Lee Rothu, bivšemu pevcu skupine Van Halen, Vai pa mu je velikodušno pomagal pri njegovi samostojni karieri. Z njim je posnel ploščo Eat 'Em And Smile ter Skyscraper. Leta 1989 je posnel ploščo Slip Of The Tongue s skupino Whitesnake, katero so mu prenekateri oboževalci malce zamerili, saj je bila narejena za ameriško tržišče. Temu primerno je bila gizdalinsko preproducirana, to pa ni bilo všeč njegovim vdanim fanom.

Leto 1990 je bilo za Steva Vaija najbolj uspešno do danes. Njegova plošča Passion And Warfare je po prelomni Satrianijevi Surfing With The Alien pomenila dokončno uveljavitev kitare kot primernega vodilnega inštrumenta na ploščah, ki so vsebovale samo inštrumentalno glasbo. Leta 1993 je Steve Vai ustanovil skupino Vai in posnel ploščo Sex & Religion. Skupino je leto dni kasneje razpustil, od leta 1995 pa spet deluje kot solist. Sledili so mini CD Alien Love Secrets, ter redne plošče Fire Garden, Ultra Zone ter koncertna Alive In An Ultra World, na kateri je tudi skladba, posvečena Sloveniji.

Steve Vai seveda sodi med tiste umetnike, ki imajo izreden občutek za kompozicijo, produkcijo, kontinuiteto v kvalitetnem ustvarjanju in seveda absolutni posluh. Ob njegovem imenu je nepotrebno govoriti o tem, da je briljanten kitarist ter da za šalo obvlada vse stile glasbe. Razpoloženja v njegovi glasbi nihajo od ultrametalnega rocka, speed boogieja, preko pop jazzovskih melodij, jazz funka, blues fusiona do poigravanj z najrazličnejšimi efekti in minimalističnega igranja na nekaterih skladbah.

Njegovi prsti so med najbolj cenjenimi na svetu, glava pa še bolj. Sposobnost, da s pomočjo kitare in nekaterih efektov oponaša tudi najbolj čudne glasove tega sveta, je že skoraj neverjetna. Nori umetnik, bi morda kdo pomislil ob teh navedbah, vendar Stevu Vaiju do tja še malo manjka. Menda do danes še ni bilo tako raznovrstnega umetnika, ki mu ne bi bila tuja ne dobra ideja, še boljša izvedba, najbolj čudni in ezoterični aranžmaji, poleg tega pa je zraven še veliko duše. Mestoma je glasba odraz njegovega ukvarjanja z vzhodnimi religijami, ki mu jemljejo veliko časa. S poglabljanjem v vse te sfere zanimanja Steve Vai duhovno raste in razvija filozofijo igranja kitare tudi skozi omenjene duhovne sprehode.

Cena vstopnice je 6.500 SIT/28 EUR/220 HKN

Prodaja vstopnic: Ljubljana: HARD ROCK SHOP, DALLAS MUSIC SHOP, DALLAS MUTE SHOP, MAXIMARKET, AVTOBUSNA POSTAJA, ta SONČEK, Ajdovščina: MUSIC SHOP HILL, Celje: EKOPOOL, Cerknica: TUR SERVIS, Izola: BELE SKALE, Koper: Ideal Music Shop, Kranj: ALIGATOR, Maribor: ta SONČEK, Murska Sobota: glasbeni center ČURIN, ta SONČEK, Nova Gorica: rock'n'roll, Novo Mesto: KOMPAS, Postojna: KOMPAS, Ptuj: ta SONČEK, Rateče: GODEC PUB, Sežana: KOMPAS, Tolmin: METULJ, Zagorje: ta KOMET,

Za Stage Art

Borut Marinko - avatar

Borut Marinko

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 09.10.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 220 člankov.

G3 - Steve Vai - Joe Satriani - Robert Fripp - thumbnail

G3 - Steve Vai - Joe Satriani - Robert Fripp