v rubriki dogodki:
.. / / / 04.05.2004

Zlatozobi Goldie, jungle legenda, v K4

V soboto, 15.5., se bo v K4 dogajal zadnji "digital jungle" event v tej sezoni. Organiziral ga bo slovenski Kru pod dobro znanim imenom Illegal Kru, v Slovenijo pa bodo pripeljali legendarnega Goldie-ja.

DJ Goldie-ja bodo spremljali naši stari znanci: Markoman, Hose, Plankton ter Josser, Dr.Um pa je za K4 o Goldie-ju napisal takole:

Inner city life
inner city pressure
takin' over me
but I wont' let go
of your love

come to me
in those open arms is
where I wanna be
livin' free
I need to feel, I need to be
in your love

(Goldie: Inner City Life)

Goldie je prava superzvezda drum and bassa, kralj džungle z zlatim zobovjem in srebrnim ferrarijem. Oče spoštovanja vzbujajoče založbe Metalheadz ter verjetno največji krivec za to, da je bobenbas v svojih mlečnozobih dneh, ko se je še porajal pod imeni breakbeat in jungle prišel v naša in vaša ušesa. Potem, ko so ga Fabio, Grooverider in Goldijeva punca Dj Kemistry potegnili v bobenbas, se je družil z Degom in Mark Macom (4Hero), nato pa je sledilo ustvarjanje lastne glasbe. Prvi single je posnel kot Ajax Project, kasneje je ustvarjal pod aliasom Metalheadz (ime je kasneje uporabil za svojo založbo).

Kot Goldie pa je svoj prvenec Timeless izdal leta 1995 za velikanko Polygram. Album, ki je rodil nadžanrsko zvezdo, je takoj pristal na sedmem mestu britanske lestvice albumov in pomenil vsesplošno uveljavitev - tako zanj, kot za drum and bass glasbo, ki je z Goldiem takrat dosegla enega svojih vrhuncev. Nagrade v prihajajočih letih je pobiral tako za prvenec, kot za DJ-jevske sposobnosti in talente, kompilacijo Platinum breakz in samo založbo Metalheadz.

Goldie se je takrat prebil v splošno družabno britansko smetano, tako da ne čudi niz slovečih imen, ki so od tedaj delala z njim: od drum and basserskih velikanov Dilinje ali Opticala, pa do MTV-jevskih obrazov Davida Bowieja, Björk ali Noela Gallagherja (Oasis). Prebil se je tudi v filmski svet in odigral v Snatch, The World Is Not enought iz seriala Jamesa Bonda, seriji EastEnders in drugih. Še vedno je gost otoških talkshowov, pojavil pa se je celo v angleškem Celebrity Big Brother-ju. V novem tisočletju se znova osredotoča na glasbo ter z J-Majikom in Matrixom pripravlja svoj novi album Sonic Terrorism.

"Ni nam treba izdajati vsakih pet sekund, da bi se dokazovali," je povedal o pavzi na založbi, ki velja za eno najbolj cenjenih na sceni. Istočasno še vedno počne to, kar ljubi in s čimer mu je uspelo ? glasba ostaja vodnica njegovega življenja, kot DJ pa vseskozi gostuje po planetu. Pri ustvarjanju njegovega svetovnega bobenbasovskega zemljevida lahko sodelujete tudi vi in tej živi legendi drum and bass glasbe prisluhnete na njegovem prvem gostovanju v Sloveniji, v okviru Digital Jungle dogodkov Illegal kruja, 15. maja v K4.

dr.um
ILLEGAL

Info: www.illegalkru.com / www.goldie.co.uk

Čeprav se je množici teh velikih zvezd d'n'bjevske scene pri nas zadnje čase že težko znajti in oceniti kateri je le vreden tistih dveh ali treh jurjev, tega dogodka ne smete zamuditi.

Za ogled bo vaša denarnica od 22-23 ure utrpela izgubo 3.700 sit, od 23-04 ure 4000 sit, brez letaka ali študentske pa 4400 sit.

Goldie (foto www.metalheadz.co.uk) - thumbnail

Goldie (foto www.metalheadz.co.uk)