v rubriki dogodki:
.. / / / 03.04.2012 08:44

Zola Jesus prihaja v Kino Šiška

Kataman in Kino Šiška najavljata eno izmed najvznemirljivejših vokalistk aktualne indie scene, Zolo Jesus.

Nika Roza Danilova, Američanka ruskih korenin, je bivša študentka filozofije in francoščine, ki se je v mladosti učila petja opere. Njeno umetniško ime izhaja iz skovanke imen Emil Zola in Jesus Christ. V zadnjih treh letih je prešla od eksperimentalne glasbenice do mednarodno priznane artistke. Prav gotovo si lahko v čast šteje, da je PJ Harvey nekoč izjavila, da jo Zola Jesus spominja nanjo.

Za mlado gospodično Niko Rozo Danilovo je bilo leto 2010 prelomno. Pod umetniškim imenom Zola Jesus je v ZDA pri založbi Sacred Bones izdala dva izjemna EP-ja, Stridulum in Valusia, potem pa je večina materiala z obeh albumov izšla pri berlinski založbi Souterrain Transmissions kot prvenec standardne dolžine, Stridulum II.

S predlanskim prvim singlom »Night« si je prislužila ugledno oznako Best New Music, takoj potem pa se odpravila na vrsto lepo obiskanih nastopov na festivalu SXSW. Video za to pesem jo je kmalu povzdignil v modno ikono, saj se je večkrat pojavila v reviji Vogue, revija NME pa jo je razglasila za »novo figuro gotha«. Oblikovalec Angelos Frentzos je Niko sam izbral, da je svoj prvi evropski nastop opravila v Milanu med njegovo modno revijo. Zola Jesus je od marca do avgusta vsak konec tedna v različnih utelešenjih nastopala po različnih delih ZDA.

Takoj po tem se je Nika z zasedbo odpravila na tri zaporedne turneje po Evropi in ZDA, na katerih je med desetinami samostojnih nastopov tudi otvarjala za zasedbe Fever Ray, The xx in Warpaint. Nastopila je na festivalih Berlin Fest, Primavera Club, kot glavna zvezda na Pitchforkovem Offline Fest, s svojimi živimi nastopi pa se je prislužila enako navdušujoče recenzije kot s svojimi posnetki. Album Valusia je izšel sredi oktobra med turnejo, vseboval pa je tudi en nov posnetek (beri: skrito orožje), ki ga ni na albumu Stridulum II – namreč single »Poor Animal«, ki ga je produciral Chris Coady. Nesporna plesna mojstrovina se je takoj povzpela na radijske lestvice in na postaji BBC1 še vedno žari hkrati z njenim na novo obdelanim starejšim posnetkom »Sea Talk«. Vsi trije singli so se hkrati z »I Can’t Stand« uvrstili med single leta po izboru New York Timesa, Pitchforka in LA Timesa. Album Stridulum II pa se je pojavil med albumi leta po izboru revij NME in Uncut. Nika Danilova je ravnokar zaključila svojo prvo samostojno turnejo po ZDA, zdaj pa se odpravlja na obhod po ameriških in evropskih festivalih, ki med drugim vključujejo Pitchfork, Bestival, Electric Picnic, Big Chill in Hollywood Bowl.

Jani Ugrin - avatar

Jani Ugrin / janiugrin.com

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 10.02.2010 na ŽVPL-u skupaj objavil 38 člankov.

Zola Jesus - thumbnail

Zola Jesus