v rubriki dogodki:
.. / / / 04.09.2009 11:42

ZZ Top spet prihajajo v Ljubljano

Zekir in Zane Topčagić, emigranta iz bivše Juge, pravoslavca (brade) in ustanovitelja legendarne skupine ZZ Top, ki živita in ustvarjata v Texasu spet prihajata tudi v Ljubljano. V Hali Tivoli bodo ZZ Top nastopili 16. oktobra, poročajo Vstopnice.com.

Cene vstopnic bodo ugodne (kar upamo bo pripomoglo k temu, da koncert NE bo odpovedan): 39 EUR boste odšteli za sedeže na tribuni, 44 EUR pa za stojišča v parterju.

Začetki ZZ Top

Billy Gibbons (prej Zekir), Dusty Hill (prej Zane) in bobnar brez brade, a z brado v priimku Frank Beard so se formirali dalnjega leta '69 v okolici Houstona, Texas. Ime so si našli iz imen Zekirja in Zaneta, ter odbili star priimek Topčagić na Top, v spomin na pravoslavne čase pa sta si Billy in Dusty pustila rasti dolge brade in tako so nastali ZZ Top.

Po prvih dveh ploščah (First Album in Rio Grande Mud) se je ZZ-jem odprlo s tretjim albumom Tres Hombres, na katerem najdemo tudi legendarni La Grange in Beer Drinkers & Hell Raisers. Sledili so Fandango (s štikli kot so Mexican Blackbird, Tush, Blue Jean Blues), Tejas, Deguello (z legendarnima I'm Bad, I'm Nationwide, Cheap Sunglasses) in El Loco, ki je bil izdan že v osemdesetih.

80-ta so bla leta

Leta 1983 se je za ZZ Top začelo novo obdobje. Kitarskim rifom so se pridružili zvoki sintetizatorja in rodil se je Eliminator, plošča, ki je postregla s hiti kot so Sharp Dressed Man in Legs. Eliminatorju je sledila slogovno podobna plošča Afterburner, po petletni pavzi Recycler (My Head's In Mississippi), za njim pa v devetdesetih Antenna, Rhythmeen in XXX, ki niso prav posebej presenetile.

Leta 2003 izdali še skoraj ne omembe vredno Mescalero, istega leta pa tudi box set Chrome, Smoke & BBQ, leto kasneje pa največje uspehe Rancho Texicano, istega leta pa so bili sprejeti tudi v Rock'n'roll Hall of Fame.

Že v Ljubljani

Presenetil pa ni tudi nastop ZZ Topov v Ljubljani pred kar nekaj leti, ko je razočaralo tako ozvočenje kot nastop skupine, ki je bil kratek, rutinski in brez duše. Upam, da bodo ZZ Top tokrat žgali bolj žešće ;)

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

ZZ Top v Ljubljani 16.10.2009 - thumbnail

ZZ Top v Ljubljani 16.10.2009