v rubriki dogodki:
.. / / / 10.01.2002

CD: Terra Mystica

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma bomo 11. januar 2002 ob 20.30 uri gostili skupino Terra Mystica, ki se je uveljavila na svetovni sceni, še preden jo je dobro spoznala slovenska javnost. Skupina je bila ustanovljena leta 1995 na osnovi mulltimedijskega projekta Terra mystica Carsica, ki ga je zasnoval in zanj napisal glasbo Danijel Černe.

Leta 1997 je skupina objavila svoj prvenec Carsica, ki se konceptualno veže na Kras kot pokrajino. Večina slovenskih založb CD Carsicazaradi nekomercialnosti glasbe niso želele objaviti. Zato je skupina CD izdala v samozaložbi s pomočjo založbe Racman.

Skupina je izdelala internet stran na kateri je predstavila svoje delo in na nanjo postavila tudi zvočne posnetke. Preko elektronske pošte je obvestila različne svetovne znane in neodvisne založbe in jim ponudila sodelovanje. Na elektronsko pošto se je takoj z konkretno ponudbo za distribucijo odzvala založba Cranium music iz Nove Zelandije.

CD je tako iz Slovenije potoval na Novo Zelandijo in od tam na vse konce sveta (Nemčija, Italija, Japonska, Brazilija, Anglija, ZDA, Nizozemska...). Zelo hitro je bil CD Carsica proglašen za CD meseca in je bil potem na lestvici založbe več mesecev na prvem mestu. O CD-ju se je na internetu in v raznih tujih glasbenih revijah pojavilo več recenzij in v svoj prodajni katalog so CD uvrstile še nekatere druge distribucijske hiše, ki poslujejo preko interneta (npr. Musea-Francija). Vse več je bilo govora o skupini tudi v raznih specializiranih internet forumih oz. klepetalnicah, ki so jih obiskovali iz zelo različnih predelov sveta.

To vse je v veliki meri vzpodbudilo tudi zanimanje za skupino v Sloveniji. Leta 1998 pa je skupina dosegla 6 nominacij in dve nagradi Zlati petelin. Zelo pomemben pa je bil za skupino tudi nastop na festivalu Druga Godba, ki je skupino prestavil širši javnosti. Sodelovanje, ki je bilo vzpostavljeno preko interneta z novozelandsko založbo Cranium music nadaljevalo leta 1999, ko sta se vodja skupine in skladatelj Danijel Černe ter klarinetist Boštjan Gombač na povabilo založbe za tri mesece odpravila na Novo Zelandijo. Tam sta skupaj z novozelandskimi glasbeniki posnela tri projekte (Altaria, Zabuerberg, After the Event). Po tem potovanju pa se je rodila tudi skupina Terra Folk, ki goji tradicionalno-etno glasbo iz različnih koncev sveta.

Od 1999-2001 je skupina v različnih studih (Hendrix, Melopoja, Metro) pripravljala in snemala nov album. Terra Mystica bo 11. 1. 2002 izdala nov CD z naslovom Axis, ki bo izšel pri založbi Nika records. V Axis so vključeni tudi elemente istrske in druge tradicionalne glasbe. Album vsebuje tudi sodobno rock, pop in elektronsko glasbo, tako gre ravno tako kot pri prvem albumu za eklektizicem glasbenih stilov.

Koncept albuma je vezan na drevo kot simbol središča sveta (Axis mundi), ki v mnogih kulturah predstavlja najbolj svet in skrivnosten prostor, katerega z besedami ni mogoče opisati. Glasba je kot substanca drevesa, ki simbolizira os na kateri se srečujeta preteklost, sedanjost in prihodnost. V psihološkem pomenu pa kot zavest in podzavest, odkrito in skrito.

Zasedba skupine, ki bo nastopila na koncertu v Cankarjevem domu:
Boštjan Andrejc - vokal, kitara
Danijel Černe - kitara
Tinkara Kovač - vokal, flavta
Boštjan Gombač - klarinet
Uroš Maver - klaviature, klavir
Tomi Purič - bobni
Patrick Vlačič - bas

Gostje bodo:
Istrio - ki ga vodi znani glasbenik, muzikolog in skladatelj eden od ustanoviteljev skupine Istranova, Dario Marušič
Luciano Kleva - istrske dude (član skupin kot so Istranova, Istrski muzikanti, in sedaj Vruja)
Bojan Cvetrežnik - violina
Andrej Zupan - klarinet
Aljoša Deserri - alt klarinet
Janez Benko - bas klarinet

Za Terra Mystica in CD

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Mistika - thumbnail

Mistika