v rubriki dogodki:
.. / / / 05.04.2011 09:36

20. jubilejni SOF 2011 očaral

Letošnji SOF je očaral v vseh pogledih. Od prvega dne nas je držal budne in prisebne da po zadnje minute zaključne zabave. Odlična družba, neverjetno vreme in poučna predavanja.

V duhu pravega ŽVPL-ovca sem v sredo prišel ravno pravi čas na prvo predavanje ob 16.00h, čeprav sem na pol poti ugotovil, da sem pozabil denarnico in sem se moral vrniti nazaj v Ljubljano :) Topli sonček in vonj po morju pa sta razblinila začetno frustracijo po globokem vdihu pa sem se končno zavedel da sem SOF-u :)

Letošnji SOF je že 20. po vrsti, jubilej, s katerim se ne more pohvalit veliko festivalov, še posebej oglaševalskih. Lokacija ostaja, kot že dolga leta Grand Hotel Bernardin, ki se je ponovno izkazal kod dobra izbira organizatorja.

Rdeča nit letošnjega festivala je prihodnost slovenskih blagovnih znamk, na festivalskem odru pa so se v treh dneh zvrstili ugledni domači in tuji strokovnjaki, ki so spregovorili o tem, kaj pomeni vrednost blagovne znamke v vrednosti celega podjetja, ali se podjetja zavedajo, kakšno premoženje imajo skrito v tržni znamki, kakšna je vloga komunikacij pri ustvarjanju njene vrednosti, koliko je pravzaprav vredna dobra ideja …

Med gosti Slovenskega oglaševalskega festivala je bil tudi Emil Tedeschi, predsednik in glavni izvršni direktor Atlantic Grupe, udeležencem pa so spregovorili še Peter Field, Michael Gabriel, Ladeja Godina Košir, Marjana Lavrič Šulman, Jaka Repanšek, Toni Balažič, Andrej Pompe, Marjan Pogačnik, Eva Aljančič

Na SOF je bilo prijavljeno tudi za petino več del kot leta 2010 med agencijami so največ prijavljale Pristop, ki je prijavila 157 del, Luna TBWA, ki je prijavila 106 del, agencija Publicis, ki je prijavila 89 del, in Futura DDB, ki je prijavila 87 del. Skupno je dela v tekmovalni program prijavilo 44 prijaviteljev. SOF je v treh dneh obiskalo skoraj 900 udeležencev.

Ob jubileju je 20. SOF gostil tudi vse dosedanje predsednike žirije SOF, ki jim je dolžnost, da kot zvezdniška žirija letos izjemoma izberejo dobitnika tradicionalnega priznanja Dobre vile, namenjenega naročniku najbolj duhovitega oglasa. Predsedniki žirije so poleg žiriranja za priznanje tudi dobili čast, da podelijo zlata priznanja vsakemu izmed zmagovalcev kategorij.

Zmagovalci 20. SOF-a

Velike nagrade za najboljša dela v posamezni skupini so prejela naslednja dela: v skupini Film serija televizijskih spotov »Kuhinja« in »Trgovina« agencije Futura DDB (oglaševalec: Prva liga), v skupini Tiskani oglasi serija tiskanih oglasov »Nudl valar«, »Gviht« in »Padec« agencije Futura DDB (oglaševalec: Radenska), v skupini Plakati plakat »ORTO lepljiva umetnost« agencije Luna TBWA (oglaševalec: Simobil), v skupini Neposredno trženje embalaža »Embalaža in obešalnik« agencije Votan Leo Burnett (oglaševalec: Cultera), v skupini Korporativna oglasna sredstva celostna grafična podoba »Kratochwill« agencije Futura DDB (oglaševalec: Pivovarna Kratochwill), v skupini Internetno in mobilno oglaševanje »Dvoboj spolov« agencij Sonce.net in Formitas BBDO (oglaševalec: Citroën Slovenija), v skupini Radijski oglasi oglas »Temna stran sle« Zavoda Radia Študent (oglaševalec: Kampanja Evropske komisije HELP - Za življenje brez tobaka), v skupini Inovativne oblike komuniciranja »Sponzorska plata« Ljubljanskih mlekarn, v skupini Celostne oglaševalske akcije akcija »Ne verjemi!« agencije Luna TBWA (oglaševalec: Simobil) in v kategoriji Dogodki dogodek »Očistimo Slovenijo v enem dnevu« agencije Pristop (oglaševalec: Ekologi brez meja).

Priznanje Dobre vile, ki predstavlja priznanje žirije SOF za najbolj duhovit oglas, so prejele Ljubljanske mlekarne za projekt »Sponzorska plata«. Letos pa je bila prvič razglašena tudi blagovna znamka leta, ta naziv si je letos prislužila blagovna znamka ORTO.

Naziv agencije leta je osvojila agencija Futura DDB. Moram pa povedati, da je imela agencija Publicis enako število točk, vendar pa se po pravilniku, ko imata dve agenciji enako število točk, za agencijo leta razglasi tista, ki ima več višjih nagrad.

Žurke na SOF-u

Dovolj suhoparnosti! ŽVPL-jevce verjetno zanima kako je bilo na ŽUUURKAH. Kot prvo bi rad povedal, da sem dolgoletni obiskovalec SOF-a, tako da lahko podam kredibilno oceno žurk.

Prvi večer so nas na Dnevnikovi žurki zabavale April, Maja Keuc in Tangels&Kataya. Hrane je bilo več ko zadosti prav tako pijače. Ključni pa so bili obiskovalci, ki so bili sproščeni, razpoloženi in pripravljeni na žur.

Drugi dan smo se zabavali na Mobitelovem žuru, ki je prav tako kot SOF praznoval 20. rojstni dan. JAMirko in Pier, RDYO DJ-i so nas razvajali z huudimi beati zandjih 20 let, Mobitel pa je poskrbel za pijačo in jedačo. Posebnost žura so bili brezplačni fotoaparati za enkratno uporabo, ki so poskrbeli za obilico smeha in ogromno škljoc-škljoc :)

Na zaključni zabavi pa smo poleg gala prireditve na kateri so bile podeljene prestižne nagrade bili priča tudi fenomenalni zabavi v piano baru, Grang hotela Bernardin. Presenečenje večera je bila skupina SOF'n'roses, ki je sestavljena iz oglaševalskih mačkov z Aljošo Bagolo na čelu (video spodaj).

Jubilejni 20. SOF ni razočaral, dobre vsebine, huude žurke in razpoloženi udeleženci.

Se vidimo naslednje leto ;)

Mak Kordić - avatar

Mak Kordić

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 25.03.2010 na ŽVPL-u skupaj objavil 5 člankov.

20. jubilejni SOF 2011 - thumbnail

20. jubilejni SOF 2011

Foto: Mak Kordić