v rubriki dogodki:
.. / / / 12.09.2003

Slon in Sadež - Ko se od smeha trese še sosedova streha

Slon oziroma Jure Karas in Sadež, s civilnim imenom Jure Bračič, sta voditelja oddaje Štafeta mladosti, a sta še mnogo, mnogo več. Glasbenika vseh mogočih zvrsti, multi instrumentalista, nastopača, igralca in improvizatorja. Lahko bi napisal tudi provokatorja?! Je vse resničnost ali zgolj iluzija?

No, kakorkoli, pisal se je deseti september, ura je kazala kar precej minut čez dvajseto zvečer in zaradi slabega vremena je bil njun živi nastop iz prijetnega grajskega okolja prestavljen v legendarno kamniško kavarno Veronika. Tam je navadno zbranih od deset do največ dvajset ljudi, včeraj pa je bil prostor nabito poln! Razlog je bil en sam oziroma razloga sta bila dva - Slon in Sadež.

Že podatek, da se je večina že ob tonski vaji nasmejala do solz, je dovolj zgovoren. V živo sta nato od začetka do konca v natančnem vrstnem redu predstavila skladbe s plošče, vmes so se odvrteli posebej za priložnost posneti "jingli", a to ni bilo vse.

Vsaka skladba je zgodba zase in Slon in Sadež pod tema umetniškima imenoma odigrata le eno skladbo in sicer Taliban reggae, vse ostalo pa so številne predskupine oziroma njuni alter-egi. Vsaka skladba zahteva svoj kostim, ob katerih je večina zmajevala z glavo in za vsakim nastopajočim se skriva prav posebna zgodba.

Tako smo videli country skupino, punk band, etno glasbenika, jazz duo, pacifistična kantavtorja, osnovnošolski zborček dveh članov, raperski duet, zelo zgovorno rožico z glasbeno spremljavo, emancipirano predstavnico nežnejšega spola ... Uživali smo lahko v virtuoznih potezah z belokrajnsko piščaljo, norimi solo kitarskimi vložki, zgodil se je tudi polet med občinstvo, nazdravljanje in obujanje spominov za pokojnimi glasbenimi tovariši?

Vmes se je zvrstilo nešteto šal, v katere smo bili pogosto vključeni tudi obiskovalci koncerta, če smo bili le sposobni ob neprestanem smejanju in držanju za trebuh storiti karkoli pametnega?! Spontane šale, ki so bile pogosto plod improvizacije ob nepričakovanih dogodkih ? naj je natakar enega od gostov spraševal za sto tolarjev in sta se glasbenika že veselila plačila, pa čeprav skromnega ali pa je komu v lokalu zazvonil telefon in vidno zmedena punkerja sta mislila, da jima zvoni v glavi in podobno.

Nista se izognila šali na račun enoličnosti BePop, vpletla sta tudi pivovarsko vojno, v eno od besedil spretno vključila oboževani trio Game Over, vmes pa se je zvrstilo še ogromno zabavnih domislic, ki se jih ta trenutek ne spomnim, a se jim bom zagotovo smejal še ali pa šele čez kakšen mesec.

Prav tako pa se ne spomnim, kdaj sem se zadnjič tako iskreno nasmejal?! Najbrž ob gledanju starih humoresk s Stanom in Oliem ali pa s Charliejem Chaplinom v glavnih vlogah!
Izviren in pogrešan humor, kot ga v Sloveniji preprosto ni! Zato pa je bil nagrajen s tako spontanim smehom in huronskimi aplavzi.

Ob prvi priložnosti si predstavo Slona in Sadeža oglejte v živo in dobili boste zdravilo proti slabi volji za vsaj en mesec vnaprej. In ko popusti, si zavrtite ploščo! Smeh se bo le nadaljeval in nadaljeval in nadaljeval in nadaljeval in nadaljeval in ...

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Slon in Sadez rap - thumbnail

Slon in Sadez rap