v rubriki dogodki:
.. / / / 02.02.2004

Čarovnik iz Londona v K4

Odličen party, dobro obiskan, kvalitetna glasba. Zadnje čase se je malokrat zgodilo, da bi bila moja pričakovanja vsaj malo izpolnjena, tokrat pa sem bila prijetno presenečena. Tako Slovenci kot londonski gost, so se odrezali fenomenalno. Malo slabše je šlo tistima na malem plesišču, sicer pa je bilo nemogoče povezati hard drum'n'bass glasbo, ki je zapolnila veliko sobo, z ležernim, zaspanim, počasnim chill-out vzdušjem na drugi strani točilnega pulta. Prepočasi tudi, da si spočiješ ušesa, zato sem raje ostala pri zvezdi in slovenskih bratih.

Zabavo je odprl DJ Hose. Znan ptujski d'n'b darker, ki ne navduši vsakega, ampak obvlada tako mixanje kot uživanje ob glasbi. V soboto je, za spremembo, ogreval platerje, namesto, da bi jih ohlajal. Iz ene skrajnosti v drugo. Mogoče bi moral enkrat poskusiti stopiti na srednjo pot. Kdor ga ne sliši, ne ve.
Zamenjal ga je novinec and.EJ, ki je tokrat prvič vrtel plošče v K4 in ni mu šlo slabo. Ni spustil tempa in je ogreval občinstvo, ki je že težko pričakovalo zvezdo večera. Londončan pa kar ni hotel iz backstagea in tako smo imeli priložnost slišati zelenca. Čeprav mu je izpod prstov ušlo par napak in se je plošča včasih malo prehitro vrtela, je bilo zanimivo slišati svež set, z drugimi komadi. Le tako naprej in da ne bodo sčasoma sveži seti prešli že v tolikokrat slišane. Na njegov standarden način je stroje prevzel iz rok Majika DJ Plankton. Dobra glasba, a že stokrat slišani komadi, ki ne navdušijo več, čeprav so zmešani brez ali le z malo napakami. Mogoče bi morali slovenski DJ manjkrat rolati in več kupovati.
Okrog druge ure zjutraj pa je završalo. Zaslišali so se žvižgi, ploskanje in navijanje. J Majik je stopil na oder in le s kratkim prehodom zavrtel naše glave. Sprva je bilo slišati glasno hreščanje s pokanjem. Čeprav je zvezda in je se je pripeljal v našo majhno državico direktno iz Londona, si je vzel malo preveč svobode in je kljub navodilom slovenske strani, ki je skrbela za ozvočenje hotel, da bi bilo vse še bolj glasno. Klub K4 pač ni London. Tu je vse eno stopnjo bolj potiho. Vključno s točilnim pultom, ki je ugasnil luči že ob dveh in oznanil prihod inšpekcije. V tistih nočnih urah pa so nam šli po glavi bolj Majikovi komadi kot pa pivo in vino. Sčasoma so s kompromisom popravili zvok in do štirih je "čarovnik" zavrtel komade s svoje plate, dobro znano priredbo Fugeesov in priredbe novejših skladb, primešal še malo Dilinje in postregel z veliko basov ter malo prehodov. Tuji DJji so nas navadili tudi na pogoste rewinde, ki jih tudi pri londončanih ne manjka. Ti nikoli niso ravno na mestu pogoste le pokvarijo razpoloženje. Vseeno me to jutro niso motili. Hard tempo je držal celi dve uri. Ni bilo sluha o nihanju, zato se je vsake toliko časa prilegel oddih na hodniku, saj je bilo skoraj nemogoče odplesati njegov celoten set od začetka do konca. Gneča na plesišču je bila taka, da sem si DJja lahko ogledala le od daleč, a mi je bilo jasno zakaj se vse deklice drenjajo pri mešalnem pultu.
Nekaj čez četrto nas je ?muk? odrešil DJ Plankton, ki je še naprej zabaval publiko, še vedno polno energije. Za njim pa je menda še zadnje navdušence razveseljeval illegalec DJ Markoman. Takrat pa sem bila jaz že na poti proti domu. Kar je preveč je pač preveč. Že dolgo namreč ni bilo tako dobrega drum'n'bass partyja, da plesišče ob šestih še ne bi bilo prazno, in mi je plesna kondicija že malo pošla. Dolgega rajanja, še tja v jutro, sem bolj navajena s techno žurov. Morda pa je le kaj na tem drum'n'bassu.
Sede, med uživanjem Planktonovih mixov, sem v soju luči opazila po čem pravzaprav hodimo. Nič več se ne čudim umazanim superstarkam in kavbojkam. Ljudje postajamo vedno večji umazanci. V ekstazi sploh nihče več ne pomisli kam kaj vrže in kaj poje ali spije. No, ja, ampak to je že druga tema. Z veseljem dodajam sobotni party med enega najboljših partyjev, ki so se dogodili na naših tleh, z upanjem, da bo še več takšnih. Morda bom naslednjič malo manj skeptična.

foto: Domen Repnik

digital jungle - thumbnail

digital jungle