v rubriki dogodki:
.. / / / 02.03.2004

Dub iz temnega beograjskega gozda v Gali Hali

Darkwood dub in to kar z dvema koncertoma. V soboto so napolnili Galo Halo in odigrali spektakularen dvourni koncert, ki je bil kljub slabim pogojem v dvorani vreden ogleda. Občinstvo je ogrel DJ Zhe, ki nam je bolj znan z drum'n'bass ter breakbeat partyjev, s svojim prav posebnim stilom, brez glave in repa, ki na koncu vseeno naredi dober učinek na poslušalcu.

Tokrat je Zhe ogreval z mešanico chillouta in easy housea z mešanimi beati in brez basov. Ravno prav za ozračje nabito s pričakovanjem. Čeprav je bila vstopnina za rang Metelkove previskoka, se je dvorana napolnila in zrak je postajal vedno bolj gost in zadušljiv. Nad šankom je sameval napis "garderoba", ki je vodil k WCjem o garderobi pa ni bilo ne duha in sluha.

Okrog 23.20 so se na odru končno pojavili Darkwood dub v polni zasedbi petih članov. Na začetku so le redki migali z glavo in premikali roke, kmalu pa so tudi druge zasrbeli podplati in na koncu je poskakovala cela dvorana. Začeli so z lahkotnimi, ki so jih prekinjali bolj ska naravnani komadi. Jazza je manjkalo, začutili pa smo tudi elektronske beate.

Glas je bil obarvan z odmevom, vendar je bila glasba morda kanec preglasna, da bi lahko razumeli pevca. O čem so govorila besedila bi težko rekla. Bolj proti koncu se je ozvočenje končno uredilo in nas je dosegel tudi pomen besedil in smo se počutili dobro še posebej pri enem zadnjih komadov "Osječam se dobro".

Kljub temu, da je bilo zadušljivo in vroče mi ni bilo, da bi šla zmrzovati ven na sneg in led, ki je pokrival beton pred vhodom. Tega je natakarica morala sama "odlopatati", ker so imeli varnostniki "preveč" dela.

Vseeno pa so imeli gostujoči glasbeniki zvezdniški odnos in so kar trikrat odšli z odra in pustili obiskovalce ploskati in žvižgati kar nekaj časa. Morda to izhaja še iz starojugoslovanske tradicije ali pa so si le zaželeli slave. Mislim, da je bilo kljub klicem na oder ves čas očitno, da je množica navdušena.

Po uri in pol so nekateri že odhajali, saj smo le pričakovali malo več poskočnega ska-reggaeja s kitarami in malo manj počasne glasbe, ki človeka ob enih zjutraj uspava. Okrog pol dveh so še zadnjič odšli z odra in tokrat ostali v zaodrju.

Z veseljem bi jih rada videla še kdaj, saj so bili na koncert dobro pripravljeni in so koncert izvedli profesionalno, za razliko od mnogih slovenskih glasbenikov, za katerih koncert moramo odšteti veliko več.

Darkwood Dub v Gala Hali - thumbnail

Darkwood Dub v Gala Hali