v rubriki dogodki:
.. / / / 30.11.2004

In Rotation

V petek 27. 11. 2004 sta rjovenje bobna in basa prebudila ljubljansko zimsko spanje. V VPK-ju se je zopet dogajal večer lomljenih ritmov in mogočnih basov v organizaciji Rdyo in Place4Bass.

Za mešalkami in platenšpilerji so se prerivali člani domače ekipe Radyoyo in P4B, vokalno jih je spremljal mc Stamina, pričakovanemu in oboževanemu brazilskemu dečku, dj XRS-u pa žal ni uspelo priti.

Po besedah organizatorjev naj bi prišlo do zapletov z Xerxes De Oliveira alias XRS-ovo vizo in zatorej na event ni utegnil prispeti v pravem času. Bojda je XRS obljubil, da se za nevšečnost oddolži v zelo bližnji prihodnosti. Vstopnica je bila nato znižana za 400 sitnih, iz 2200 na 1800 sit in kljub spremembam programa se je ob vhodu kot ponavadi trlo ljudi.

Večer so pričeli ogrevati člani ekipe P4B, kar sama nisem ujela v svoja ušesa.
Nato je po že uveljavljeni recepturi sledil dj Massimo, ki je s svojim breakbeatovskim preigravanjem deloval precej eterično. Vse skupaj je zvenelo prepočasno in monotono, izbor muzike že ničkolikokrat slišan, vključno z vsemi vhodi in prehodi. Očitno že kar nekaj časa ni zavil v trgovino s ploščami in osvežil svoje zbirke.
Za njim je na pomoč reševanja situacije skočil dj Bugi in pričel ogrevati z malo bolj energičnimi in k plesu spodbujajočimi ritmi, občinstvo pa je prvič konkretneje poskočilo ob zvenu sedaj že klišejskega komada Sambassim dj Patife-a in Fernande Porto.

Ko se je dvorana dodobra napolnila so za platenšpilerje hiteli čarati dj Jamirko, Pier s svojim laptopom in skoraj blaznim entuziazmom ter edina prispela specialna zvezda večera, mc Stamina, ki očitno prav rad zahaja v Slovenijo. Čeprav je že rečeno manjkal dj XRS, nas Stamina s svojim obračanjem jezika tudi tokrat ni pustil na cedilu. Fantje so lepo uspeli uskladiti svoje vibracije in spretno spletli prijetne ritme, ki so se stalno gibali po robu svoje lahkotnosti.

Globoki in močni basi ter gumijasti ritem bobnov so do gibanja in abstraktnega zvijanja pripravili še tako zarjavela telesca. Set je bil skrbno pripravljen, saj so fantje celoten čas ohranjali enak, a hkrati dvigajoč tempo, z zelo pozitivnimi melodijami. Publika se je na trojico celoten čas kar se da hvaležno odzivala in nihče ni uspel ostati miren. Dvorana je bila zapolnjena do plesu prijazne mere, saj si brez problemov malce konkretneje pomigal z vsemi okončinami, ne da bi pri tem treščil kakega soplesalca.

Da bi pomirili hiperaktivno publiko, ki se ni in ni hotela utruditi, so drvenje udarcev ustavili s par roots reggae komadi in kot se spodobi, močno poudarili base. Pa so očitno opazili da postaja ljudstvo preveč mehko in počasno gibajoče in kaj hitro pokazali da zabave še ni konec. Kot elektro šok so iz zvočnikov usekali hitri ritmi jungla in glej ga zlomka, po parih udarcih se je ljudstvo že vpeljalo v zlomljenost gibov in v harmoniji lovilo tla pod nogami.

Sledila je dj-ka Sista, ki se je morda s svojim prvim večjim performansom in precej sikatorskimi ritmi, odrezala kar kvalitetno. Za tem so se za gramofoni menjavali zopet Sista in P4B, konec večera pa se je za gramofoni izkazal Stamina s specialnim dj setom.

Kljub abstinenci brazilskih ritmov je bila publika očitno zadovoljna s tem kar ji je bilo ponujeno. Zdi pa se, da po toliko letni sceni d'n'b kljub vsem variacijam zvrsti očitno primanjkuje kvalitetnih inovacij, iz česar ga morda lahko reši prav vročekrvna začimbna mešanica Brazilije.

Alenka Gomboc
foto: Domen Repnik

sista - thumbnail

sista