v rubriki dogodki:
.. / / / 05.06.2014 13:20

Preplavimo trg – dobrodelni spektakel

Za uvod: neverjetno hitra organizacija in raznos novice, da se je treba iti pofočkat na Kongresni trg v torek, 3.6.2014 od 17h naprej, saj bo nastopalo ogromno kvalitetnih izvajalcev in sicer vsi dobrodelno, za žrtve poplav na Hrvaškem, BIH in Srbiji. Vstopnina je bila 10€.

Verjetno smo vsi imeli dober priokus, ko smo žurali in poplesavali ob komadih, ki so jih izvajali na odru, ko smo vedeli, da smo vseeno tudi sami prispevali nekaj denarja za ljudi, ki se borijo za golo preživetje in to ne tako daleč stran od nas. Tudi izvajalci, je bilo rečeno iz PR službe, so se odpovedali svojim honorarjem. Mnogi od njih so se iskreno zahvalili organizatorju, da jih je povabil in jim tako dal možnost, da sodelujejo v tako plemeniti zadevi.

Obiskovalcev je bilo sicer videti veliko, a ko sem stala malce višje, nekje na sredini trga, je bila številčnost že nekoliko razredčena. Priznam, da je bilo zanimivo poslušati različne zvrsti glasbe, kako so se hitro in učinkovito nizale ena za drugo, napovedovalci (bilo jih je kar šest) so bili prijetno ne preveč vsiljivi in dobila sem občutek velike sproščenosti, tako vseh na odru kot nas v množici. In seveda, ko slišiš nekatere stare komade, ki jih nobena radijska postaja že dolgo ne vrti več, se nehote začneš prestopati in prepevati ter uživati v vsakem trenutku.

Skratka, glavno da je bil res spektakel, da smo poslušalci prišli na svoj račun za tistih nekaj eurov, ki bodo prišli še kako prav našim sosedom.

Moje insajderske opazke: po okoliških lokalih se je trlo ljudi, ki so uživali v sedenju in poslušanju, saj se je slišala glasba še daleč naokoli in niso vstopili na ograjen prostor prireditve, kajti vemo, trg je odprt prostor.
Malce moteče je bilo ob stojnicah s hitro pripravljeno tradicionalno hrano, ko je občasno z njihove strani zavel zatohel vonj po prepečenem olju, pa tudi obiskovalcev teh postojank se ni prav trlo, vsaj kolikor sem lahko opazovala. Paviljoni s pijačo so bili kot je za pričakovati, oblegani. Cena pol-litrske plastenke vode je bila 1,5€.

In kar bi še malce zamerila organizaciji oziroma tehniki: na velikem platnu na odru niso predvajali sprotnega snemanja nastopajočih temveč nekakšne video kolaže, tako da če sem stala zadaj in nisem videla na oder, sem pač ostala dolgega nosu in me je zgolj poslušanje moralo zadovoljiti.

Sicer pa je to bil lep in prijeten večer, tudi vreme se je izkazalo in je zdržalo, šleper na Slovenski cesti se je napolnil s humanitarno pomočjo. Pravijo, da se skupaj vseh donacij nabralo za 200.000€ (vstopnice, SMS sporočila, razne donacije…). Ko sem danes oblačila želela odnesti na zbirno mesto Rdečega križa, so mi pa povedali, da žal nimajo več prostorskih zmogljivosti za obleke ter da je sedaj zaželeno prinesti za žrtve poplav naslednje:

  • hrana (rok uporabe najmanj pol leta)
  • pripomočki za čiščenje
  • zložljive postelje
  • izsuševalci vlage
  • barve za hišo (jupol)
Melita Kuhar - avatar

Melita Kuhar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 13.05.2011 na ŽVPL-u skupaj objavil 23 člankov.

Preplavimo trg - thumbnail

Preplavimo trg

Foto: Tilen Držan / tilend.si