v rubriki dogodki:
.. / / / 05.07.2005

Večer velikanov

Na zadnji junijski dan se je, tudi uradno od aktivnega igranja košarke, poslovil najtrofejnejši slovenski košarkar, številka sedem, Jure Zdovc. V razprodani Hali Tivoli so se predstavile največje veličine evropske in svetovne košarke, tako igralske kot trenerske.

Večer se je pričel z plesno koreografijo, ki je bila neka mešanica plesa, gimnastike, baleta in še kaj se našlo, kar pa moje oko, ki je bolj specializirano bolj za šport ni zaznalo. Drugi del ne-košarkarskega dogajanje pa se je zgodil med polčasom, ko so svoje ritme predstavili še The Stroj.

Po uvodnem delu pa se pričela predstavitev igralcev. Najprej ekipe belih, ki so jo sestavljali tuji igralci in nato še ekipe zelenih, ki so jo sestavljali predvsem domači fantje. Že ko je napovedovalec predstavil prvega igralca je celotna publika vstala in z »standing ovation« pozdravila prvega velikana, Vlade Divaca. Za njim so na parket pritekli še Dino Radja, Toni Kukoč, Aleksander Saša Đorđevič in ostali velikani košarke, prav vse je publika pričakala na nogah ter z aplavzom. Na strani zelenih pa sta največ ovacij požela, NBA prvaka Beno Udrih in Rašo Nesterovič ter seveda, ta večer, največji med največjimi Jure Zdovc. Med predstavitvami igralcev pa Jure ni pozabil na svojega dolgoletnega reprezentančnega soigralca Dražena Petrovića, starša katerega sta se prav tako odzvala vabilu in se udeležila prireditve v Tivoliju.

Srečanje je bilo zelo atraktivno in polno prelepih akcij. Izpostaviti velja Marka Miliča, ki je z nekaj izjemnimi zabijanji, spomnil na zlate Tivolske čase. Da še vedno znata zadeti za tri točke sta dokazala Đorđevič in Dule Hauptman, ki sta se večino časa tudi pokrivala in drug drugemu dovolila metati (Dule je nekajkrat Sašo poprosil za dovoljenje in ta meta ni oviral), ampak ne vedno, tako je Saša Duletu zabil »banano« in se nato z razprtima rokama veselil svojega dosežka. No Dule je že v naslednjem napadu zadel trojko. Svoj aplavz so poželi tudi sodniki, tako je ob prekršku sodnik najprej pokazal, da koš ni priznan, po protestiranju Vlade Divaca s klopi pa koš priznal ter prejel aplavz s strani publike in igralcev. Še bolj zabavno potezo pa si je privoščil Žarko Paspalj, ki je tekmo spremljal v civilni odpravi, ko je stopil na igrišče in ukradel žogo, po nekaj sekundah, pa mu je sodnik piskal korake ter s tem nasmejal celo dvorano, predvsem pa dobro razpoloženega Divaca in Paspalja. Za piko na i, smo ta večer videli kako zabija Jure Zdovc, res sicer da mu je nekoliko pomagal Marko Milič, ki ga je vzdignil, ampak saj ni važno.

Glede igre so, vsaj mene, najbolj navdušili Đorčevič, Kukoč, Milič, Udrih, Jasikevičius, Nesterovič in seveda Jure Zdovc, ki je za vsako ekipo odigral po polčas.

Sedem sekund pred koncem drugega polčasa pa je bilo srečanje prekinjeno po kratkem filmčku in govoru je Jure Zdovc odhitel v garderobo in se tako poslovil od aktivnega igranja košarke.

Sama prireditev je popolnoma uspela. Še enkrat več se je videlo, da šport lahko premaga nacionalne in politične ovire, saj so na igrišče skupaj stopil igralci treh bivših držav SFRJ in se skupaj družili in zabavali, škoda da takega razpoloženja ni možno prenesti tudi na ostale ljudi izven košarkarskih igrišč. Seveda pa so take prireditve dvorezen meč. Že res, da smo se en večer neizmerno zabavali, ampak smo pa za vedno izgubili košarkarskega velikana z imenom JURE ZDOVC, ki ga bo od sedaj dalje možno gledati le še na podobnih prireditvah. Naslednji se v Beogradu poslavlja Saša Đorđevič, svojo udeležbo je potrdil tudi Jure.

Sodelujoči:

ZELENI: Jure Zdovc, Peter Vilfan, Dušan Hauptman, Matjaž Tovornik, Slavko Kotnik, Radoslav Čurčič, Marko Milič, Beno Udrih , Radoslav Nesterovič, Primož Brezec, Jiri Welsch, Šarunas Jasikevičius Trenerja: Zmago Sagadin, Božidar Maljković

BELI: Jure Zdovc, Toni Kukoč, Vlade Divac, Dino Radja, Saša Djordjević, Zoran Savić, Stojko Vranković, Predrag Danilović, Velimir Perasović, Žarko Paspalj, Zoran Čutura, Dejan Bodiroga, Predrag Stojaković, Roberto Brunamonti, Richard Dacoury, Panagiotis Giannakis, Lefteris Kakioussis Trenerji: Dušan Ivković, Dragan Šakota, Željko Obradović

Jan Jesenovec - avatar

Jan Jesenovec

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 01.04.2005 na ŽVPL-u skupaj objavil 3 člankov.