v rubriki dogodki:
.. / / / 27.05.2003

Zaklonišče prepeva na dan mladosti

Dan mladosti - 25. maj, dan ko praznujmo rojstni dan priljubljenega maršala Tita. Štafeta mladosti, razposajeni pionirji in mladinci, nageljni, borbene pesmi... Da, v vsem tem smo imeli v nedeljo priložnost uživati v Domžalah na koncertu Zaklonišče prepeva.

Bolj ob strani je minil nastop pevskega zbora Solidarnost, ki so maloštevilnim zapeli venček borbenih oziroma partizanskih pesmi, se nasmihali bo pogledu na improvizirano štafeto mladosti (oziroma radosti, kot so jo preimenovali) in razposajene mladince.

Po svojem kratkem nastopu so odšli z odra in nas prepustili partizanskim, borbenim in tudi otroškim pesmim, ki so dobro uro odzvanjale iz zvočnikov.

In nato, nato se je začelo, ob uvodnem nagovoru Elvisa J. Kurtovicha z njihove zadnje plošče Odoh majko u rokere, so na oder privršali Zaklonišče prepeva in želeli odigrati skladbo Ritam nereda, a je nered vladal predvsem pri ozvočenju in monitorjih in tako je prva skladba minila ob začudenju občinstva in vidnemu nezadovoljstvu dobro razpoložene skupine.

V nadaljevanju je bilo veliko bolje člani skupine so bili še vedno zelo dobro razpoloženi, celo vedno bolje, občinstvo ni bilo začudeno, temveč je sodelovalo v profesionalno (gre za kompliment, ne sarkazem) odigranem koncertu.

Imeli smo priložnost slišati nekaj uspešnic z zadnje plošče - Odoh majko u rokere, Pevač šlagera in tudi nekaj iz njihovega zgodnjega obdobja - Hej, vojnici!, Glasajte za nas, Čist' pank, Nešto kao Džimi Hendriks in Dej ga povoz't, Mare!, kot tudi nekaj zanimivih predelav - Dan republike originalne postave Zabranjenog pušenja, pa Haile Selasie zagrebške frakcije Zabranjenog pušenja, ponarodele Igra rok'en'rol cela Jugoslavija in v bisu tudi stare klasike Bandiera rossa.

A seveda to še zdaleč ni vse. Največja zabava se še vedno divja, ko skupina zaigra trilogijo o popularnem Miću Muriquiju, bržčas največjih hit skupine Žitije Miće Muriquija, pa Mićo Muriqui ide u Holivud in Hasan iz Azila (ki se sicer samo bežno naslanja na albanskega heroja in burekmajkerja), nič kaj mirno pa ni nikoli, ko se zaigra Računajte na nas.

Treba je omeniti nekaj posebnosti in posebnih gostov - skupini se je na odru pridružil odličen harmonikaš Miha Debevc in popestril nekaj skladb, manjkal ni niti vsestranski in nenavadni plesalec iz Ukrajine Giorgi Musevski, veliko presenečenje pa je bil nastop Giorgia Bucca (njihov prejšnji bobnar) v skladbi Kalinka, ki je doživela svojevrstno premiero.

Mnogi, ki smo že nekaj časa pogrešali bivšega basista Mićo Muriquija, bomo na koncerte odslej odhajali mirnejših duš, saj je popularni in na videz nenadomestljivi Mićo dobil odlično zamenjavo v podobi kitarista Borje'z Međugorja, saj smo po njegovi zaslugi po dolgem času lahko znova slišali RAP (to je revolucionarna albanska poezija) in še nekaj prav zanimivih, nadvse zabavnih domislic in predelav (Jaz sem pa en Franc Košir v tradicionalni, rap in celo v I got high izvedbi).

To, da sta besedili pesmi Glasajte za nas in Stavite me u ljubavnu školu pretežki in se Vanja Alič vedno moti, ni čisto nič novega, a to je rock'n'roll, pa naj izvira v ZDA, Sloveniji ali v SFRJ.

V zadnjem letu sta stalna člana skupine postala pihalca (žal njunih imen ne poznam, a svoje delo opravljata več kot odlično), ki sta s skupino nastopala kot posebna gosta in da sta v bogat nabor instrumentov vnesla še akustično kitaro in pa synth (iz njega prihajajo zvoki orgel).
Skupina je zamenjala basista (novi basist svoje delo opravlja zelo dobro) in tudi bobnarja (ki je, upam, sposoben tudi kaj več), opaženo pa je bilo barvito petje spremljevalnih vokalov pravzaprav vseh članov skupine in pa zelo dobro vzdušje v skupini.

V nasprotju s pričakovanji je skupina igrala zgolj že slišane in posnete pesmi in omenjene predelave, kar najbrž pomeni, da novih skladb še nimajo pripravljenih ali pa jih še ne želijo predstavljati širšemu občinstvu.

Študentskemu klubu Domžale (in sorodnim klubom iz okolice) se je treba zahvaliti, da so v Domžale še enkrat več pripeljali nekaj kvalitetnih skupin (v prejšnjih dneh so v okviru prireditve Pejmo se maja(t) nastopili tudi Magnifico, Gušti in Polona Kasal, Adi Smolar, Jani Kovačič in drugi), priredili dobro in brezplačno zabavo... skupini Zaklonišče prepeva z vsemi gosti se je treba zahvaliti za zelo dober koncert in kaj še?! Upajmo, da se bomo majali tudi prihodnje leto!

Za domovino - s Titom naprej.

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Rod in Vanja - thumbnail

Rod in Vanja