v rubriki film:
.. / / / 01.11.2004

15. LIFFE bo kmalu v Ljubljani

Kot vsako leto, je november za ljubitelje filma zaznamovan z ljubljanskim mednarodnim filmskim festivalom LIFFE-om. Festival bo tokrat potekal med 10. in 24. novembrom. Projekcije bodo potekale v mestnih kinih Vič, Kinodvor in Komuna ter v Cankarjevem domu. Program je tudi tokrat razdeljen na filmske sekcije, ki so letos Perspektive, Kratki, Predpremiere, Obzorja, Ekstravaganza, Proti vetru, Posvečeno, Odbitki in Gverila dokumentarci. Tale prispevčič predstavlja le pavšalni pregled dogajanja, ki mu boste lahko prisostvovali na LIFFE-u, podrobnejši programski pregled pa bomo objavili v prihodnjih dneh.

Tudi letos bo na LIFFE-u prisotna evropska kinematografija z izdatno zastopanostjo hrvaških filmov in vzhodnoevropske in ruske kinematografije. Ljubitelji azijske produkcije si boste lahko ogledali filme mojstrov, kot npr. Vong Kar Vaja in Hou Hsiao Hsiena, v ospredju pa bo Kim Ku Duk, režiser filma Pomlad, poletje, jesen, zima...in pomlad, ki so ga predvajali v Kinodvoru - ogledali si bomo lahko njegove filme, ki doslej tu še niso bili predvajani. Na ogled bodo tudi filmi afričanov Ousmana Sembeneja in Ntshaveni Wa Lurulija, pa tudi tajski filmi Apičatponga Virasetakula.

Dobra novica je, da bo letos poleg latinskoameriške (argentinske, brazilske in kolumbijske) filmografije na LIFFE-u na voljo tudi dobra mera arabskih filmov (z evropskimi koproducenti), ki bodo, upam, poskrbeli za alternativni pogled interpretacijam svetovnih medijskih mastodontom, ki delujejo v dobro svetovnih dominantnih sil.

Med mnogimi zanimivimi gosti naj izpostavim Iranca Hasana Yektapanaha, ki je svojo kariero začel pri legendarnemu Abasu Kiarostamiju, Srba Gorana Paskaljevića in Poljaka Konrada Niewolskega, ki je študiral fiziko, profesionalno se ukvarja z deskanjem na snegu, navdih za film Simetrija, ki bo prikazan na LIFFE-u, pa je dobil iz lastnih izkušenj v policijskem priporu.

Predprodaja kart se je že začela, je pa na mestu pripomba, da meni nikdar doslej ni uspelo uskladiti ogledov vseh filmov, ki sem jih želel gledati, brez svinčnika, papirja in občutka za kombinatoriko. Začnite torej počasi misliti na to, vse in še več o LIFFE-u lahko izveste na festivalski spletni strani, sicer bomo pa v prihodnjih dneh tudi na ŽVPLu objavili podrobnejši regled sekcij in obfestivalskih dogajanj.

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

 - thumbnail