v rubriki film:
.. / / / 18.08.2003

Terminator 3: Vstaja strojev

Arnold Schwarzenegger nikoli ni povsem poniknil iz filmske industrije, se je v zadnjem času pojavljal v precej manj odmevnih filmih, kjer njegovi liki niso zgolj razkazovali svojih mišic, temveč uporabljali tudi tisto najbolj pomembno "mišico" v glavi (in zlobno bi lahko pripomnili, da morda prav tu tiči razlog za neuspeh teh filmov). Po njegovih zdravstvenih težavah in vedno bolj aktivnem političnem udejstvovanju (ko smo že pri tem: njegova kandidatura za guvernerja Kalifornije je tudi uradno vložena), se je že zdelo, da ga na filmskih platnih ne bomo več videli, takega kot smo ga najbolj vajeni in kot nam je najbolj všeč. Toda Arnie se je vrnil h koreninam svojega uspeha in nam tako še enkrat dokazal, da s svojo vztrajnostjo tudi v resničnem življenju že malce spominja na svoj lik neuničljivega in (skoraj) večnega Terminatorja.

Tudi v tretjem delu sage borbe med ljudmi in stroji brez Arnija pač ne gre. On je moment, na katerega čaka vsak gledalec, da se prvič prikaže, da izgovori prvo besedo, da izgleda kul in da v rokah stalno nosi nenormalno veliko multi-uničevalno orožje. A njegov lik tokrat precej odstopa od prvih dveh delov.

Dobro, kot prvo je potrebno v zakup vzeti dejstvo, da obstaja razlika med dobrimi stroji in slabimi stroji. Stroji, ki poskušajo uničiti človeštvo so mrki, redkobesedni in skratka hladni (tudi Arnie v prvem delu). Stroji na strani človeštva pa so zgovorni, imajo smisel za humor, so bolj priljudni in skratka do neke mere prevzamejo nekatere človeške lastnosti, pač zato, da gledalec lažje simpatizira z njimi in jih ne smatra zgolj kot kup železja.

A tokrat so se snovalci tretjega dela odločili, da bo Arnie kot dobri Terminator parodija samega sebe. Da bo skratka naredil vse nasprotno, kot pa od njega pričakujejo gledalci. To se še posebej pozna pri težavah z njegovimi sončnimi očali, ter njegovih izrekih, ki so vsi po vrsti nekoliko spremenjeni, pač ravno toliko, da na usta gledalca hkrati izvabijo tako začudenje, kot tudi nasmeh. A kljub vsemu, tudi tako precej tvegano poigravanje z glavnim likom ne izzveni povsem neumno, prej nasprotno, s tem je Arnijev lik pridobil novo dimenzijo, ki v tako akcijskem filmu deluje prav osvežujoče in primerno.

Glede Arnija velja omeniti še njegov prihod v film, kjer je dokazal, da starost v sodobnih filmov ni več prehuda ovira za igralce (koliko mišic na njegovem telesu je resničnih, koliko pa računalniških raje ne bom ugibal).

Medtem, ko je bil v prvem delu poudarek boja med strojem in človekom ter v drugem med strojem in žensko(s pomočjo stroja), pa tokrat boj poteka med strojem-žensko in strojem-moškim. Jasno, ona je inteligentna, agilna, bolj iznajdljiva, bolj preračunljiva in bolj fatalna, medtem ko je on zastarel, okoren, obremenjen z ukazi (brez lastne volje)... skratka podobno, kot v resničnem življenju, kajne?

Kristanna Loken je zagotovo odlična izbira za zlobno iztrebljevalko ljudi in je več kot dostojna Arnijeva nasprotnica. A njen glavni adut ni njeno "nabildano" a še vedno hudo ženstveno telo, temveč njen breizrazni obraz, ki preko celega filma "izžareva" ves hlad, prezir in uničevalsko moč stroja. Odlično je doumela tudi način gibov in samo hojo, ki je sicer povsem tekoča, a kljub temu nekoliko (po mašinsko) trda, oziroma bolje rečeno odločna.

In ko dva tako odlična Terminatorja treščita drug v drugega, zares za njima ostajajo zgolj še razbitine in pogorišče. Tako se lahko tudi tretji del Terminatorja pohvali z obilice odlične akcije, od spektakularnega cestnega zasledovanja, kjer Terminatorja seveda uporabljati največja in najbolj razdiralna prevozna sredstva, pa do velike količine strelskih obračunov, kjer se municija ne hrani za konec.

Glede posebnih efektov velja omeniti tudi znatno število dih-vzemajočih prizorov postapokaliptičnega sveta, ter tudi samega sodnega dne, kjer ne gre prezreti moralne note.

Kar pa se tiče novosti pri Terminatorju kot stroju, so ustvarjalci naredili dober kompromis med očitnim pomanjkanjem povsem nove ideje (kot je bil npr. zlobni Terminator iz drugega dela), ter zanimivo kombinacijo kibernetičnosti in tekoče kovine, z dodatkom nanotehnologije in zmožnostjo nadzora nad drugimi (manj sofisticiranimi) stroji. Tokrat novi Terminator pač ni tako zelo spektakularen, toda to nadomesti s svojo zlobnostjo in zloveščnostjo.

Kaj pa pravzaprav manjka filmu do perfekcije? Eno je zagotovo igralska zasedba, poleg obeh enkratnih Terminatorjev. Če še nekako (čeprav nerad) sprejmem, da so za potrebe zgodbe eliminirali borbeno Lindo Hamilton, je skoraj nedopustno, da tokrat v vlogi Johna Connorja ni Edwarda Furlonga. Pa ne zgolj zaradi simbolnih pomislekov, da naj bi isti lik igrali isti igralci, temveč predvsem zato, ker Nick Stahl (kot Connor v tretjem delu) deluje preveč neodločno in po domače povedano "cagavo". Dobro, razumljivo je, da nanj pritiska hudo težko breme odrešitelja sveta, toda v njegovem pogledu je nekaj, kar gledalcu ne vzbuja veliko upanja, da bi se iz njega lahko razvil veliki vodja upora proti stojem. Furlong je vendarle, čeprav v drugem delu precej mlajši, deloval bolj uporniško in zaupanja vredno.

Tudi izbira Connorjeve (bodoče) družice v Claire Danes ne pride do pravega izraza. Claire ima sicer za sabo že kar nekaj hudo dobrih in markantnih vlog, toda v tako akcijskem filmu deluje preveč otročje in tako ob njenem prvem resnem izbruhi jeze zares služi zgolj kot nov ideal hollywoodske ljubezenske izjave: "Spominjaš me na mojo mamo!" (baje da tudi Justin Timberlake iz istega razloga dvori Cameron Diaz).

Kot zelo pozitivno, pa na področju igralske zasedbe lahko ocenimo ponovno (sicer hudo kratko, a zato toliko bolj zabavno) pojavljanje Earla Boena v vlogi psihologa Dr. Petra Silbermana, ki je že v prvih dveh delih doživel neprijetno srečanje s Terminatorji in ki je poleg Arnija edini, ki je nastopil v vseh delih.

Terinator 3: Vstaja strojev je tako presenetljivo dobro nadaljevanje že kar kultne sage, ki bi z drobnimi popravki sicer lahko bilo bolje, a kljub temu deluje dovolj prepričljivo. Poleg tega pa je zelo zanimiv tudi konec, ki bo verjetno marsikoga presenetil in že posega na meje filozofije časovnega popotovanja (so stroji s pošiljanjem Terminatorjev v preteklost dejansko povzročili Sodni dan, ali pa so s tem dejanjem v bistvu pomagali človeštvu, da je organiziralo odpor, ki sicer morda ne bi bil dovolj močan za končno nadvlado nad stroji?). A brez skrbi, v razlago takih dilem se film niti ne poskuša spustiti, temveč da gledalcu tisto, kar hoče videti: razdiralno moč Terminatorjev.

Terminator 3: Vstaja strojev, znanstveno-fantastična akcija (režija: Jonathan Mostow, scenarij: Tedi Sarafian, John Brancato, Michael Ferris, igrajo: Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl, Kristanna Loken, Claire Danes, distribucija: Continental Film)

Ocena: Arnie (znova) vrača udarec (9/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

 - thumbnail