v rubriki film:
.. / / / 16.11.2004

Anakonda 2: Lov na krvavo orhidejo

Večna človeška želja po uspehu nas včasih prisili v dejanja, na katera ne moremo biti ravno ponosni in ki so lahko celo škodljiva, tako za druge ljudi, kot tudi za nas same. V filmu Anakonda 2: Lov na krvavo orhidejo pa se lahko prepričamo, da je prevelika ambicioznost lahko tudi smrtonosna, še posebej v tropskih džunglah.

Skupina mladih znanstvenikov pod vodstvom neustavljivega Jacka (Matthew Marsden) se opravi v džunglo Bornea, kjer nameravajo poiskati redko "krvavo orhidejo", ki naj bi skrivala formulo večnega življenja.

Na žalost se ravno pričenja deževna sezona, zaradi česar so reke še posebej nevarne, toda ker orhideja cveti zelo poredko, pogumna skupina najame ladjo neustrašnega Billa (Johnny Messner), ki je s pomočnikom Tranom (Karl Yune) pripravljen na še tako nevarno avanturo, za primerno plačilo seveda.

Med plovbo pa v skupini vzniknejo nesoglasja, saj predstavnica podjetja, ki financira odpravo Gail (Salli Richardson) dvomi v obstoj in potencial krvave orhideje, skeptičen pa je tudi Gordon (Morris Chestnut), ki varnost članov skupine postavlja pred morebitni uspeh. A Jacku ob strani zvesto stoji privlačna Sam (KaDee Strickland), z obljubami in sanjarjenju o velikih denarnih vsotah in slavi pa se strasti nekoliko pomirijo.

Toda kmalu pride do nesreče, po kateri skupina izgubi barko, tako da so prisiljeni nadaljevati pot po kopnem, kar pa je zaradi številnih poplavljenih območij sila neprijetna stvar.

Kmalu se namreč izkaže, da v lokalnih vodah plavajo velikanske anakonde, ki so s pomočjo učinkovin krvavih orhidej zrasle in dobile nepredstavljive moči, dodatno pa so razburjene (in lačne) zaradi paritvenega obreda.

Eden po eden se tako na njihovem jedilniku znajdejo člani skupine raziskovalcev, toda med tem ko eni poskušajo najti najhitrejšo pot nazaj, drugi še vedno želijo najti orhideje, četudi to pomeni smrt še kakšnega prijatelja.

Anakonda 2: Lov na krvavo orhidejo je sila enostavna in linearna zgodba, ki se zadovolji že s tem, da ima na eni strani gručo ljudi, na drugi strani pa (dobesedno) orgijo velikanskih kač in lahko se pričneta beg in lov.

Tako je celotna zgodba filma pravzaprav povedana že v kadru, kjer anakonda lovi opico, ki panično vrešči in brezglavo beži, vsi nadaljni prizori pa so zgolj nedomiselne kopije tega, le da opico zamenjajo ljudje (ki pa se ne obnašajo nič bolje kot opica!!!).

Dobro, nekam vmes je navržena še zgodba o človeškem pohlepu, ki pa je zastavljena tako zelo nesmiselno in klišejsko, da je celo povečane anakonde ne bi mogle požreti, kaj šele prebaviti.

Mera je polna, ko vse skupaj začini še stereotipna izbira igralcev, od mačo kapitana, psihopatskega znanstvenika (očitno brez inteligence!?!), blondinke, ki je najbolj seksi, če je stalno malce potna ali mokra (kar v tropski džungli seveda ni ravno redko), pa vse do obveznih etičnih manjšin, ki so a) pojedene na najbolj krute načine, ali b) dvorni norčki, na katere se lepijo pijavke.

Če je prvi del Anakonde skupaj držala vsaj karizmatična igralska zasedba (Jennifer Lopez, Ice Cube, John Voight, Owen Wilson ...), se tokrat zdi, da je bil edini pogoj za izbiro igralcev, da znajo čimbolj izbuljiti oči in se na vse grlo zadreti, poleg že prej naštetih estetskih značilnosti seveda.

Anakonda 2: Lov na krvavo orhidejo je tako tipičen primerek popolnoma zgrešenega nadaljevanja (vsaj približno solidnega) izvirnika, kjer se vse stavi le na formulo bežati in biti pojeden, a vse skupaj izpade precej bolj dolgočasno, kot kakšen dokumentarec o resničnih anakondah, pa čeprav so slednje 10 krat manjše od filmskih.

*Anakonda 2: Lov na krvavo orhidejo - Anacondas: The Hunt for the Blood Orchid, avanturistična fantazijska grozljivka (režija: Dwight H. Little, scenarij: Hans Bauer, Jim Cash, John Claflin, Jack Epps Jr., Daniel Zelman, igrajo: Johnny Messner, KaDee Strickland, Matthew Marsden, Nicholas Gonzales, Eugene Byrd, Karl Yune, Salli Richardson, Morris Chestnut idr., trajanje: 97 minut, distribucija: Continental Film)

Ocena: kačja orgija (2/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Anakonda 2: Lov na krvavo orhidejo - thumbnail

Anakonda 2: Lov na krvavo orhidejo