v rubriki film:
.. / / / 15.12.2004

Drugi tekmovalni dan Animateke

V Kinodvoru se danes nadaljuje mednarodni festival animiranega filma Animateka: Re-Drawing Europe 2004, že ob 11.10 pa si lahko ogledate ponovitev tekmovalnega sporeda prvega dne, ki mu bo ob 12.30 sledil pogovor z avtorji nekaterih prikazanih filmov (Marko Meštrović, Davor Međurečan, Istvan Orosz, Grega Mastnak, Marjan Manček, Igor Lazin, Snežana Negovanović in Zdravko Barišič).

Ob 16.10 sledi predstavitev člana mednarodne žirije Nikola Majdaka z retrospektivo njegovih del. Majdak, ki živi in dela v Beogradu je bil rojen leta 1927 v Valjevu (Srbija), po dokončani srednji filmski šolo in diplomi na beograjski univerzi na oddelku za zgodovino umetnosti pa se hitro uveljavi kot direktor fotografije. Je ustanovitelj prvega studia za animirani film v Beogradu, kjer od leta 1962 realizira okrog štirideset animiranih filmov.

Sodeluje na številnih festivalih in za svoje filme prejme okrog šestdeset nagrad in priznanj. Osnuje prvi mednarodni festival animiranega filma v Beogradu BALKANIMA 2004 in je tudi njegov umetniški direktor.

Ukvarja se z raziskovanjem zgodovine srbskega filma, je filmski publicist in član več filmskih združenj (FILMOGRAG, MacGaffin ...). Na svoji ustvarjalni poti je sodeloval s številnimi mednarodnimi festivalskimi žirijami: od Annecyja in Stuttgarta, preko Hiroshime, Espinha, Moskve do Zagreba, Oberhausena in Irkutska v Sibiriji ... Je član mednarodnega sveta ASIFA in predsednik srbske sekcije ASIFA in FIPRESCI. Velik del svojega je ustvaril tudi v Sloveniji.

Ob 20.10 se prične drugi tekmovalni spored, kjer pa je prišlo do nekaj zamenjav, tako da bodo danes predstavljeni sledeči filmi (ne nujno v tem vrstnem redu):

O nomos tis varitatas (Zakon težnosti), Spiros Rasidakis, Grčija, 2002, 35mm, 8'45"
Zzaj, Márton Hegedüs, Madžarska, 2003, 35mm, 2'30"
Fast Film, Virgil Widrich, Avstrija/Luxemburg, 2003, 35mm, 14'
Fabula, Berin Tuzlić, BiH, 2004, Beta SP, 3'44"
Miška Smetiška 2, Brane Solce, Slovenija, 2003, Betacam SP, 3'
Grande Anarca, Alvise Renzini, Italija, 2003, Betacam, SP, 18'
Café l'amour, Giorgio Valentini, Italija, 2003, Beta SP, 10'
Život je kao san (Življenje kakor sanje), Jadranko Lopatić, Hrvaška, 2002, Beta SP, 2'
Piccola mare, Simone Massi, Italija, 2003, Betacam SP, 4'
v3/G.S.I.L.XXIX, Lia, Avstrija, 2004, Beta SP, 9'40"
Fetita cu Chibrituri (Deklica s šibicami), Christina Mititelu/Bogdan Mihailescu, Romunija, 2003, Beta SP, 6'
Ave, Raphael Gshwind, Švica, 2003, 35mm, 3'
Kučica, Iva Čirić, SCG, 2003, Beta SP, 1'25"

Filmi, ki so izpadli iz drugega tekmovalnega programa bodo prikazani v tretjem oziroma četrtem sporedu, v četrtek in petek.

V nekoliko bolj poznih večernih urah, ob 22.10 pa bo na vrsti še slovenska panorama, v kateri se bodo predstavili sodobni kratkometražni filmi slovenskih avtorjev, ki niso bili izbrani v tekmovalni program festivala Animateka. Slovenska panorama bo prikazana v sodelovanju s Festivalom slovenskega animiranega filma v Izoli.

V preddverju in hodnikih Kinodvora je postavljena razstava ilustracij, stripov in plakatov Danijela Žežlja in bo odprta do sobote, 18. decembra.

Odprt je tudi tudi festivalski butik z izbrano stripovsko, glasbeno in grafično produkcijo v režiji Stripburgerja in zagrebškega Petikata. V ekskluzivni festivalski ponudbi bo mogoče kupiti tudi zadnje Žežljeve stripovske albume Smal Hands in Caballo, ki jih bo avtor po želji tudi podpisoval.
Od danes je mogoče dobiti tudi festivalski katalog, ki prinaša avtorske tekste Joška Marušića, Ivana Mitrevskega, Jane Ondikove, Igorja Prassla, Borka Radeščka, Saše Rakezića in Thomasa Renoldnerja.

Za Animateko v besedilo skiciral

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Fetita cu Chibrituri - thumbnail

Fetita cu Chibrituri