v rubriki film:
.. / / / 30.12.2003

Bazen, Legenda o jezdecu kitov, Britof z razgledom

BAZEN
misteriozni, triler

Premiera: 31. decembra 2003
Režija: Francois Ozon
Scenarij: Francois Ozon, Emmanuele Berheim
Igrajo: Charlotte Rampling, Ludivine Sagnier, Charles Dance, Marc Fayolle
Spletna stran: www.francois-ozon.com

Sarah Morton (Charlotte Rampling) je slavna pisateljica kriminalnih romanov. Naveličana Londona in iskanja navdiha za nov roman sprejme ponudbo svojega založnika Johna Bosloada (Charles Dance), ki ji ponudi svojo poletno vilo v Lubéronu na jugu Francije. Glavne turistične sezone je konec in Sarah uživa v prelepi in spokojni pokrajini - dokler ne pride v hišo Johnova brezskrbna in viharna hčerka (Ludivine Sagnier). Zadržana in redoljubna Sarah je zgrožena nad Juliejinim divjim in razuzdanim življenjem. Vseeno se kmalu spoprijateljita in Julie postane vir navdiha za Sarahin novi roman, ki se začne nevarno prepletati s skrivnostnim umorom.

Bazen je bil premierno prikazan v tekmovalnem sporedu letošnjega canskega filmskega festivala.

Več o filmu na Kolosej.si

LEGENDA O JEZDECU KITOV
drama

Premiera: 31. decembra 2003
Režija: Niki Caro
Scenarij: Witi Ihimaera, Niki Caro
Igrajo: Keisha Castle-Hughes, Rawiri Paratene, Vicky Haughton, Cliff Curtis, Grant Roa
Spletna stran: www.whaleriderthemovie.com

Legenda o jezdecu kitov je pretresljiva zgodba o ljubezni in zavrnitvi mladega dekleta, ki poskuša slediti in izpolniti svojo usodo. Paikea bo prepoznala preteklost, spremenila sedanjost in določila prihodnost. Magičen film iz dežele kitov.

V majhni obalni novozelandski vasi lokalno maorsko pleme svoje poreklo pripisuje Paikei, jezdecu kitov, ki je Maore pripeljal na Novo Zelandijo na hrbtu kita. Tradicija veleva, da je v vsaki generaciji moški prvorojenec nosilec poglavarskega naziva.

Poglavarjev najstarejši sin Porourangi postane oče dvojčkov - fantka in deklice, vendar sin in njegova mati pri porodu tragično premineta. Preživelo deklico poimenujejo Pai. Prizadet zaradi izgube žene jo Porourangi prepusti v vzgojo svojim staršem, očetu poglavarju Koru in mami Flowers. Koro, plemenski poglavar, Pai nikakor noče priznati za svojo naslednico, saj se slepo oklepa tradicije, ki deklicam prepoveduje udeležbo v obrednih zadevah plemena. Vendar ima Paikea v sebi veliko bojevniškega duha svojih prednikov ...

Več o filmu na Kolosej.si

BRITOF Z RAZGLEDOM
komedija

Premiera: 31. decembra 2003
Režija: Nick Hurran
Scenarij: Frederick Ponzlov
Igrajo: Brenda Blethyn, Alfred Molina, Christopher Walken, Robert Pugh, Naomi Watts, Jerry Springer
Spletna stran: www.plotswithaview.com

Prizorišče komedije je majhno angleško podeželsko mesto z dvema konkurenčnima pogrebnima zavodoma. Prvega vodi gospod Boris Plotz (Alfred Molina - župan iz Čokolade), ki je vse življenje sanjal le o dveh stvareh: o plesu in Betty (Brenda Blethyn - Saving Grace). Tudi Betty je bila na skrivaj zaljubljena vanj, vendar se je morala ukloniti želji svojega očeta in poročiti bogatega snubca. Boris se je odrekel sanjam in prevzel domače pogrebno podjetje. Življenje je teklo po ustaljenih tirnicah vse do smrti Betty-ne tašče. Ko Betty ureja vse potrebno za pogreb, se med njo in Borisom začnejo zopet kresati iskrice.

Drugo pogrebno podjetje pa vodi gospod Frank Featherbed (Christopher Walken), Američan, ki je trdo odločen prevzeti pogrebni posel na angleškem podeželju. Njegov adut so t.i. tematski pogrebi: poglobi se v pokojnikove neuresničene želje in hobije. Če je potrebno se s svojim pomočnikom preoblečeta tudi v like iz Vojne zvezd, poskrbita za krsto s pokojnikom v dimu, ki s posebnimi efekti poleti proti stropu kot Enterprise. Med Frankom in Borisom se bije trd boj za trupla.

Več o filmu na Kolosej.si

Tomaž Drnovšek - avatar

Tomaž Drnovšek

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 14.09.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 8 člankov.

Plakati (c) www.kolosej.si - thumbnail

Plakati (c) www.kolosej.si