v rubriki film:
.. / / / 19.01.2004

Nasmeh Mone Lise, Plačilo, Umazane lepe stvari

John Woo je zopet tu! Tokrat z znanstveno-fantastičnim akcijskim filmom Plačilo. Nasmeh Mone Lise bo razveselil ljubitelje romantičnih komedij in Julie Roberts. Za zahtevnejšo publiko pa bo poskrbel film Stephena Frearsa Umazane lepe stvari, ki sporoča, da je nekatere stvari nevarno zadržati zase! Več o filmih spodaj, še več pa preko omenjenih povezav.

NASMEH MONE LISE
MONA LISA SMILE
romantična komedija, drama

Premiera: 22. januarja 2004
Režija: Mike Newell
Scenarij: Lawrence Konner, Mark Rosenthal
Igrajo: Julia Roberts, Kirsten Dunst, Julia Stiles, Maggie Gyllenhaal, Ginnifer Goodwin, Dominic West, Juliet Stevenson
Spletna stran: www.continentalfilm.si/nasmehmonelise

Nasmeh Mone Lise je zgodba o ženskah, ki skušajo najti same sebe v svetu, ki jim je vloge v njem že vnaprej določil.

Katherine Watson (Julia Roberts) jeseni leta 1953 iz Kalifornije pride na univerzo Wellesley v Novi Angliji poučevat umetnostno zgodovino. V povojnem času od študentk, najbistrejših in najboljših v državi, pričakuje, da bodo izkoristile priložnosti, ki se jim ponujajo. A kmalu po prihodu Katherine spozna, da se prestižna univerza strogo drži uveljavljenih norm. Po mnenju profesorice Nancy Abbey (Marcia Gay Harden) je zaročni prstan na prstancu mlade ženske večja nagrada kot dobra izobrazba.

V svetu, ki jim je zapovedal, kako naj živijo, jih Katherine uči ubirati lastna pota. Po drugačni, kot je pričakovala, pa se poda tudi sama.

Več o filmu na Continentalfilm.si

PLAČILO
PAYCHECK
akcijski, znanstveno-fantastični

Premiera: 22. januarja 2004
Režija: John Woo
Scenarij: Philip K. Dick, Dean Georgaris
Igrajo: Ben Affleck, Uma Thurman, Aaron Eckhart, Michael C. Hall
Spletna stran: www.paycheckmovie.com

Michael Jennings je na begu pred preganjalci, a sploh ne ve zakaj. Jennings je svetovno znan tehnik, ki ga mogočne korporacije najamejo za posebne projekte na področju visoke tehnologije. Po vsakem od teh projektov, je Jennings pogodbeno vezan na strog pogoj, preden lahko prejme svoje bogato plačilo: njegov spomin od začetka projekta do sedanjosti bo izbrisan - in z njim vsi podatki o metodi izdelave specifičnih projektov.

Za najnovejši projekt, ki je trajal tri leta, pričakuje Jennings neverjetno plačilo v znesku najmanj 10.000.000 dolarjev. Toda ko je skrivnostnega projekta konec, je vse, kar zbegani Jennings dobi pred sabo navadna ovojnica s predmeti, ki mu ne pomenijo popolnoma nič. Uslužbenka v banki, kjer naj bi dvignil svoje plačilo, ga opozori, da je svoje plačilo sam preklical.

Jennings se seveda ne spomni ničesar, kar se je zgodilo v zadnjih treh letih in je popolnoma izgubljen. A sčasoma spozna, da so predmeti, ki jih ima v ovojnici, pravzaprav ključi do njegove preteklosti. S pomočjo lepe Rachel, sodelavke, ki jo je tri leta ljubil, se Jennings spusti v boj proti času, da bi sestavil posamezne drobce svoje preteklosti, in proti svojemu nekdanjemu delodajalcu, ki ga hoče ubiti.

Več o filmu na Kolosej.si

UMAZANE LEPE STVARI
DIRTY PRETTY THINGS
drama, triler

Premiera: 22. januarja 2004
Režija: Stephen Frears
Scenarij: Steve Knight
Igrajo: Audrey Tautou, Sergi Lopez, Chiwetel Ejiofor, Sophie Okonedo, Benedict Wong, Zlatko Buric
Spletna stran: www.go-underground.com

Vznemirljiva srhljivka Stephena Frearsa je resnično vsaj tako čarobna kot je človeška. V Umazanih, lepih stvareh spremljamo v Nigeriji rojenega Okweja (Chiwetel Ejiofor), ki skuša ubežati dogodkom iz preteklosti in tako pristane v Londonu, mestu, v katerem si ne more privoščiti identitete. Nekoč je bil zdravnik, zdaj pa se nespečnež s kupom težav preživlja kot taksist in hotelski uslužbenec. Ko Okwe odkrije, da je hotel prizorišče pošastnega trgovanja na črno, se mora boriti za življenje in življenja drugih, hkrati pa ohranjati anonimnost. S pomočjo prijateljice, prav tako priseljenke Senay (Audrey Tautou) mora Okwe prelisičiti tako londonske neusmiljene uradnike za priseljevanje kot zle hotelske razbojnike.

A ko se etika ukloni želji po preživetju, se mora Okwe zateči h grozljivi pravičnosti v svetu, v katerem zagotovo in neizogibno zakoni niso vredni počenega groša.

Umazane, lepe stvari nikakor niso običajna, konvencionalna pripoved. To je zgodba z mnogimi preobrati, ki občinstvo drži v napetosti. V tem je njena moč.

Več o filmu na Kolosej.si

Pripravil

Tomaž Drnovšek - avatar

Tomaž Drnovšek

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 14.09.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 8 člankov.

Nasmeh Mone Lise  Pla˙ilo  Umazane lepe stvari - thumbnail

Nasmeh Mone Lise Pla˙ilo Umazane lepe stvari