v rubriki film:
.. / / / 26.03.2004

Bizgeci: Češnje

Po (A)torziji na velika platna prihaja nov kratki, tokrat animirani, slovenski film Bizgeci: Češnje, ki bo v Kinodvoru Ljubljana predvajan pred korejskim celovečernim filmom Pomlad, poletje, jesen, zima... in pomlad. Bizgeci so preproste in prijazne žverce, ki se ukvarjajo s povsem vsakdanjimi problemi, tokrat pa jim težave delajo češnje.

Koki, Bigo in Figo so trije pernati prijatelji, ki živijo v kokošnjaku podobni hiši, za ljubljenčka pa imajo mačkona Nera in Profesorja, slednjega so zadeli na tomboli.

A ko zorijo češnje se prijatelji srečajo pred nerešljivo uganko, kako priti do slastnih sadežev? Običajne (in tudi neobičajne) metode z lestvami, živimi piramidami, skakanjem, molitvami in hipnozo na žalost ne uspejo, nesrečno pa se konča tudi Profesorjev znanstveni pristop.

A vendar je rešitev problema povsem preprosta, čeprav nekoliko boleča, a kmalu se izkaže, da so nekateri sadeži vendarle prepovedani, na tak ali drugačen način.

Bizgeci: Češnje je zelo zabavna in simpatična animacija, ki na izredno preprost, a zato toliko bolj učinkovit način prikazuje povsem vsakdanje težave, resda nekoliko trapastih, pa vendar povsem konkretnih osebkov.

Tako kot sama zgodba, je preprosta tudi animacija, kar pa le še poenostavi razumevanje zgodbe, hkrati pa so z zdravo mero pretiravanja odlično poudarjeni nekateri detajli, npr. pretegovanje mačka Nera. Mimogrede, osnovno risanje je bilo opravljeno na klasičen način, sledila pa je obdelava na računalniku.

Posrečena je tudi ideja obratne psihologije umeščanja likov filma, kjer imajo kokošim podobni glavni junaki za svojega hišnega ljubljenčka bolj ali manj človeškega Profesorja, ki pa ga tako ali tako ne zanima nič drugega, kot preučevanje metuljev in drugih stvari.

In morala zgodbe? Včasih je rešitev problema povsem preprosta, zato si je bolje vzeti čas in premisliti. Seveda gre tudi na bolj zaletav način, a v tem primeru, imata lahko prevelika nestrpnost in pričakovanje tudi kasnejše negativne posledice.

Bizgeci so prvi večji filmski projekt Grega Mastnaka, nared pa je tudi že drugi del, s podnaslovom Na jug, kjer se bodo Bizgeci podali v bolj tople kraje, seveda na njihov zabaven in nekoliko naiven način.

Bizgeci: Češnje je eno redkih znamenj, da se na področju animacije v Sloveniji po Socializaciji bika? spet nekaj premika in lahko si le želimo, da bodo Bizgeci v ne tako daljni prihodnosti morda dobili prostor tudi v celovečercu. Po tem, kar so prikazali v Češnjah, si to vsekakor zaslužijo.

*Bizgeci: Češnje, kratki animirani film (režija: Grega Mastnak, scenarij: Grega Mastnak, Peter Povh, animacija: Grega Mastnak, Boštjan Franc Avguštin, Vladimir Leben, Tina Avšič, trajanje: 5 minut, distribucija: Distribucija Kinoteka)

Ocena: skušnjava prepovedanega sadeža (10/10)

*Opomba: film si lahko ogledate v Kinodvoru Ljubljana in v drugih dvoranah art kino mreže v večjih slovenskih mestih

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Bizgeci - Cesnje - thumbnail

Bizgeci - Cesnje