v rubriki film:
.. / / / 13.05.2004

Politično nekorekten filmski festival v Ljubljani

V Ljubljani se v soboto 15. maja začenja nov PI-FF (politically incorrect film festival), ki postaja v slovenskem filmskem dogajanju dobrodošla stalnica. Namen Politično nekorektnega filmskega festivala je vzpostavitev politične korektnosti, do katere lahko pridemo le s ponovnim ovrednotenjem pojmov in meril, ki zamejujejo ta diskurz in s preseganjem tega. PI-FF je provokacija prav tistim, ki imajo popolnoma jasno predstavo o tem, kaj je etično, korektno, politično,... in kaj ne.

PI-FF v ta namen prikazuje filme, ki razkrivajo meje med legitimnostjo in legalnostjo ter nas soočajo s pogledi različnih posameznikov, obviselih v tej vrzeli, in hkrati tistih, ki so jo ustvarili.

PI-FF razpira komunikacijo med nasprotnimi polji in skozi razmislek o filmih dopušča, da meja med političnim/nepolitičnim, korektnim/nekorektnim ostaja odprta in se raziskuje skupaj z udeleženci festivala.

Gledišče avtorja filma opredeljuje mejo med izhodiščnimi pojmi, ki se prepletajo v njegovem izrazu, za katerega lahko uporabi različne filmske forme (kratkometražni, celovečerni, animirani, dokumentarni, igrani, eksperimentalni film) ter v njih zajema spoznavne in etične vsebine v skladu z zakonitostmi filmske govorice. Avtorja pozivamo k pogumu in kreativnosti.

Več informacij o programu in festivalu najdete na domačih straneh Kinodvora in PIFFa.

Za PIFF

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

 - thumbnail