v rubriki film:
.. / / / 20.10.2004

Brata

V džungli, na jugovzhodu Azije, se rodita dva brata - tigra. Kumal je pogum in se vedno sooči s težavami, ter tako velikokrat pomaga bratu iz zagat. Sangha je bolj plašen in pred nevarnostjo raje poišče zavetje na drevesu.

Srečno življenje tigrske družine pa zmoti prihod tujcev, ekspedicije pod vodstvom slavnega lovca Aidana McRoryja (Guy Pearce), ki si želi kipcev in drugih starin in bližnjega templja antične civilizacije.

Medtem ko oče tigrske družine pade pod streli lovcev, mama uspe rešiti Sangha, Kamala pa najde Aidan in ga odpelje s sabo. Toda v bližnjem naselju ga izda vaški starešina in Aidana zaradi kraje antikvitet odpeljejo v zapor, Kamal pa konča v cirkusu, kjer mu neusmiljeni krotilci kmalu zlomijo ponos in voljo.

Aidana iz zapora reši administrator Normandin (Jean-Claude Dreyfus) in ga zaprosi za organizacijo lova na tigre, s katerim namerava Normandin navdušiti mladega kralja (Oanh Nguyen) in tako zagotoviti izgradnjo nove ceste preko džungle.

Med lovom je ujet tudi Sangha, ki ga dobi administratorjev sin Raoul (Freddie Highmore). Toda Sangha kmalu postane prevelik, ljudje pa se ga pričnejo bati, zato konča v kraljevskem paviljonu.

Ko želi kralj prirediti veliko zabavo v očetov spomin, se v bojni areni Kamal in Sangha zopet srečata, a je njuna bratska ljubezen dovolj velika, da se prepoznata in skupaj pobegneta.

Odpravita se proti svojemu rojstnemu kraju, toda ker na poti prestrašita veliko število ljudi, dobi Aidan ukaz, da ju izsledi in ubije. A tudi Aiden počasi prične dvomiti v upravičenost svojega početja.

Brata je film, ki na neverjetno učinkovit način prikaže vso lepoto in enostavnost narave, v nasprotju s človeškim pohlepom, zlobo in vzvišenostjo nad živalmi ter naravo nasploh.

Režiser in scenarist Jean-Jacques Annaud se je že v preteklosti izkazal s fantastičnimi posnetki živali in njihovim obnašanjem, tokrat pa še enkrat več dokazuje, da glavni igralci niso nujno zgolj ljudje. Tudi živali namreč premorejo celo paleto čustev, če le nismo preveč naduti, da zaradi svojega intelekta izključujemo vsako možnost živalske čutnosti.

Prav zanimivo je, kako je človek skupaj z razvojem razuma pozabil na svoje živalsko poreklo, celo do te mere, da tudi v razumnem svetu raje kot v evolucijo, verjamejo v kreacionizem. Tako človeštvo vse bolj izkorišča in uničuje naravo, a se ne zaveda, da človek brez narave ne more preživeti, narava brez človeka pa lahko.

Film ponudi gledalcu naravnost neverjetne prizore obnašanja živali in četudi bi za nekatere lahko sumili, da niso povsem naravno spontani, gledalec dobi neverjetno perspektivo obnašanja živali in nasploh vseh procesov v naravi.

Morda je konec za odtenek preveč optimističen, toda film pač želi dokazati, da lahko tudi človek prične spoštovati in razumevati naravo in lahko le upamo, da bo fikcija enkrat dejansko postala realnost, tudi zavoljo obstanka človeštva.

Je pa zanimivo, kako kljub vsemu videnemu, v gledalcu tudi na koncu, ob srečanju med dečkom in tigrom, ostaja nek iracionalni strah, ki verjetno izhaja še iz pradavnine, pri življenju pa ga ohranjajo vedno iste zgodbe, o divjosti in krutosti narave.

Ravno na tej točki pa film pride do pravega izraza, ko na izredno poetičen način prikaže, da tigri niso najbolj nevarne zveri, temveč s(m)o to kar ljudje sami, tako zaradi nerazumevanja in z njim povezanega strahu, še bolj pa zaradi pohlepa, slave, časti in drugih podobnih "dobrin", ki so na nivoju narave, vesolja in obstoja nasploh, povsem nepotrebne, morda celo samouničujoče.

Brata je film, ki gledalcu dejansko odpre oči in je zato zelo primeren tako za vzgojo otrok, kot tudi prevzgojo in opozorilo vsem odraslim.

*Brata - Two Brothers, družinska pustolovska drama (režija: Jean-Jacques Annaud, scenarij: Jean-Jacques Annaud, Alain Godard, igrajo: Guy Pearce, Christian Clavier, Philippine Leroy-Beaulieu, Jean-Claude Dreyfus, Freddie Highmore, Oanh Nguyen idr., trajanje: 105 minut, distribucija: Karantanija Cinemas)

Ocena: človek proti naravi (9/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Brata - thumbnail

Brata