v rubriki film:
.. / / / 22.09.2003

Filmski abonma za dijake in študente v CD-ju

Od oktobra do aprila bo v Cankarjevem domu potekal Filmski Abonma za dijake in študente. Ogledali si bomo lahko 7 filmov in 7 predavanj iz različnih področij filmskega ustvarjanja. Vpisi v abonma bodo potekali od 22. septembra do 29. oktobra. Vse predstave so v Kosovelovi dvorani. Vstopnica za posamezni film in predavanje 800 tolarjev, celotni abonma 4000 tolarjev.

29. oktobra ob 17. uri

ATORZIJA uvodni film
Slovenija, 15 minut, kratki film
Nagrada: zlati medved Berlin 2003
Režija: Stefan Arsenijević
Igrajo: Davor Janjić, Amir Glamočak, Emina Muftić, Mirjana Šajinović, Elmedin Leleta, Brane Grubar, Branko Ličen, Matija Bulatović

Med triinpolletnim obleganjem Sarajeva, v letih od 1992 do 1995, je bila edina zveza navadnih Sarajevčanov z zunanjim svetom predor, ki so ga skrivaje pred četniki in Unproforjem izkopali pod stezo sarajevskega letališča. Ljudje so mu rekli predor, čeprav je bil bolj podoben kanalizacijskemu kanalu, primernemu za živali, ne za človeka. Če bi ta predor lahko govoril, bi povedal na tisoče žalostnih zgodb. Film prikazuje samo eno od mnogih mogočih. Skozi predor mora iz obleganega Sarajeva na evropsko gostovanje oditi mešani pevski zbor ...

REZERVNI DELI
Slovenija, 87 minut, kriminalka/drama
Uvrščen v uradno sekcijo zadnjega berlinskega festivala
Režija: Damjan Kozole
Igrajo: Peter Musevski, Aleksandra Balzamović, Valter Dragan, Jan Cvitkovič, Aljoša Kovačič, Primož Petkovšek

Krško, industrijsko mestece blizu južne slovenske meje s Hrvaško.
Ludvik - nekdanji državni prvak v spidveju, danes pa zagrenjen vdovec ? vsako noč s kombijem prevaža ilegalne pribežnike od hrvaške do italijanske meje. Šef mu pošlje za pomočnika mladega in neizkušenega Rudija. Na prvi vožnji postavi Ludvik pred Rudija nekaj preizkušenj; lepa Makedonka je samo ena od njihovih žrtev. Rudi ima moralne dileme. Po vrnitvi domov v Krško se zapijeta in Ludvik sprejme Rudija za svojega. Hodita na dirke in skoraj vsako noč mimo nuklearne elektrarne prevažata ilegalce z vseh koncev sveta. Rudi se hitro znebi moralnih pomislekov, postane trd in neizprosen.
Upanje na boljšo prihodnost, kar prebežnikom pomeni Evropa, se prek slikanja klavrne eksistence njihovih vodnikov velikokrat spremeni v človeško dramo.

Po projekciji se bo novinarka Ingrid Kovač Brus pogovarjala z režiserjem Damjanom Kozoletom.

24. novembra ob 17. uri

NEZNANA KODA (Code inconnu)
Francija, 118 minut, drama
Režija in scenarij: Michael Haneke
Igrajo: Juliette Binoche, Thiery Neuvic, Josef Bierbichler, Ona Lu Yenke, Alexandre Hamidi, Maimouna Hélčne Diarra

Film je zbirka na prvi pogled nepovezanih, nedokončanih epizod, ki imajo opravka z nasiljem, nestrpnostjo, sovraštvom. Nekje vmes je naša "junakinja" Anna, filmska igralka, ki v Parizu bolj ali manj čaka na svojega večno odsotnega fanta ? vojnega fotografa. Anna je hkrati povezana z večino konfliktov: njen nečak na ulici sproži incident s temnopoltim mladeničem, zaradi katerega policaji legitimirajo romunsko ilegalko in jo izženejo; njen fant spoznava grozote kosovske tragedije. Sama skozi zidove stanovanja sliši krike družinskega nasilja in nazadnje postane žrtev psihološkega izživljanja na metroju.

Po projekciji bo predavanje producentke Dunje Klemenc.

9. decembra ob 17. uri

V PONEDELJEK ZJUTRAJ (Lundi matin)
Francija-Italija, 120 minut, drama
Režija: Otar Iosseliani
Igrajo: Jacques Bidou, Anne Kravz-Tarnavsky, Narda Blanchet, Radslav Kinski, Dato Tarielachvili, Adrien Pachod, Pascal Chanal

Vincent vsak ponedeljek začne svoj monotoni tedenski delovnik: zjutraj vstane, zajtrkuje, nato se odpravi v tovarno, kjer dela kot varilec. Doma mu družinske obveznosti, predvsem pa zahtevna žena, preprečujejo, da bi se mirno predajal svojemu slikarskemu zanosu. Zato nekega ponedeljka preprosto odide; usede se na vlak in obišče svojega očeta, ki mu da dovolj denarja za nedoločeno dolgo potovanje. Vincent se odpravi v Benetke, kjer najprej obišče očetovega starega prijatelja, nato pa uživa v spiritualni svobodi zgodovinskega mesta. Ko se vrne domov, ga domači sprejmejo, kot da se nič ni zgodilo; v ponedeljek zjutraj se Vincent znova vrne na delo v tovarno.

Po projekciji bo predavanje režiserke Hanne A. W. Slak.

15. januarja ob 17. uri

AMEN (Amen)
Francija-Nemčija-Romunija, 132 minut, drama
Režija: Costa-Gavras
Igrajo: Ulrich Tukur, Mathieu Kassovitz, Ulrich Mühe, Michel Duchaussoy, Ion Caramitru, Marcel Iures, Hanns Zischler

Dva sistema: nacistični stroj, Vatikan in zavezniška diplomacija. Znotraj obeh se bojujeta dva posameznika. Na prvi strani je Kurt Gerstein, kemik in esesovski oficir, ki je nemška koncentracijska taborišča zalagal s ciklonom B. Ko je izvedel, za kaj uporabljajo njegov ?izdelek?, je na genocid skušal opozoriti tako zaveznike in papeža kot tudi Nemce, vendar se nihče ni odzval. Na drugi strani je Riccardo Fontana, mladi jezuitski duhovnik; eden redkih, ki je imel srce za boj tako proti nacistični moriji kot proti cerkveni hierarhiji, ta se kljub zavesti o genocidu ni odzvala.

Po projekciji bo predavanje o teoriji filma dr. Igorja Koršiča.

12. februarja ob 17. uri

SIROTA S ČUDEŽNIM GLASOM

Slovenija, 12 minut, uvodni film
Scenarij in režija: Miha Mazzini
Igrajo: Samo Kozlevčar, Boris Mihalj, Meta Vranič, Alenka Bičič, Jani Sever, Veronika Drolc

-Picolo Willy je ubogljiv in zgleden otrok, ki lepo poje. Kogar koli se dotakne, se tudi spremeni v otroka istih lastnosti. Po svetu se začneta širiti zglednost in dobrota. Samo en človek ju lahko ustavi. Bo zmogel?? Miha Mazzini, pisatelj, scenarist in režiser, avtor 17 objavljenih knjig (nazadnje je izšel roman Guarding Hanna, Scala House Publishers, Seattle, ZDA, 2002), scenarist dveh celovečernih filmov in režiser dveh kratkih. Filmi so prejeli številne domače (vesna za najboljši scenarij) in tuje nagrade (evropska nagrada za TV film leta 1991, zlata palma na festivalu v Valenciji, najboljši režiser na filmskem festivalu Highgate v Londonu idr.).

SLADKIH ŠESTNAJST (Sweet Sixteen)
Velika Britanija-Nemčija-Španija, 106 minut, drama
Režija: Ken Loach
Igrajo: Martin Compston, William Ruane, Annmarie Fulton, Michelle Abercromby, Michelle Coulter, Gary McCormack

Liamova mati je v zaporu. Čez dva meseca naj bi jo izpustili, zato ji hoče sin pripraviti presenečenje. Da ne bi nadaljevala bednega življenja s sumljivim in lažnivim Stanom, bi ji rad kupil prikolico ob morju, v kateri bi družina ? mati, Liam in njegova sestra ? morda prvič srečno zaživela. Z najboljšim prijateljem Pinballom začneta po malem preprodajati drogo, kar bi v nekaj mesecih prineslo potrebni denar, vendar ju kmalu zanese v svet organiziranega kriminala. Liam kmalu napreduje po lestvici lokalne mafijske tolpe, hkrati pa pozabi na dolgoletnega prijatelja in zaveznika Pinballa.

Po projekciji bo predavanje Urše Loboda o scenografiji.

11. marca ob 17. uri

24-URNI ŽURERJI (24 Hours Party People)
VB-Francija-Nizozemska, 115 minut, drama
Režija: Michael Winterbottom

Igrajo: Steve Coogan, Shirley Henderson, Paddy Considine, Sean Harris, Danny Cunningham, Andy Serkis, Chris Coghill, Lennie James, Ralf Little

Film je režiserjev hommage manchestrski glasbeni sceni, enemu najpomembnejših glasbenih središč od sredine sedemdesetih let naprej. Nekakšen igrani dokumentarec se osredotoči na kariero glasbenega menedžerja Tonyja Wilsona, ki se je leta 1976 ? potem ko je na odru v Manchestru videl še neznani ansambel Sex Pistols, "prihodnost rokenrola" ? odločil stopiti v glasbeni posel. Ustanovil je Factory Records in začel iskati glasbeno nadarjene, med katerimi je mogoče kot najvidnejše izpostaviti Joy Division, New Order in Happy Mondays.

Po filmu bo predavanje profesorja AGRFT Francija Slaka o režiji.

1. aprila ob 17. uri

PREVARANTI (Small Time Crooks)
ZDA, 129 minut, komedija
Režija in scenarij: Woody Allen
Igrajo: Woody Allen, Tracey Ullman, Michael Rapaport, Hugh Grant, Elaine May, Jon Lovitz, Elaine Stritch, George Grizzard

Ray, mali zanikrni slehernik, hoče na hitro priti do denarja. S kolegoma Dennyjem in Bennyjem hoče oropati banko, v njeni bližini bodo najeli poslovni prostor in do nje izkopali rov! Da zadeva ne bi bila sumljiva, Rayeva žena Frenchy odpre trgovino in začne peči piškote po svojih receptih ... in ti piškoti postanejo vsesplošni hit, združba pa nazadnje ne obogati z ropom, temveč s Frenchyjinimi piškoti! Sedaj so vsi bajno bogati ? le obnašati se ne znajo; nimajo ne kulture ne izobrazbe, ne spoznajo se na umetnost, kar Raya sicer ne moti, Frenchy pa si omisli zasebnega tutorja, Angleža Davida.
Woody Allen je o tem filmu izjavil: ?Želel sem narediti film o ameriški zgodbi o uspehu in o ameriških kulturnih vrednotah, toda želel sem biti tudi zabaven.?

Po projekciji bo predavanje Gorazda Trušnovca, filmskega kritika in scenarista.

Program je nastal v sodelovanju Kulturnovzgojnega in humanističnega programa ter Filmskega abonmaja ter ob strokovni pomoči Danice Ikovic.
Dodatna pojasnila: Tibor Mihelič, T 01/ 2417 172, E tibor.mihelic@cd-cc.si

NAKUP VSTOPNIC IN INFORMACIJE:
Informacijsko središče Cankarjevega doma
T 01 24 17 299/300
F 01 24 17 322
E info@cd-cc.si
W www.cd-cc.si.

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

Filmski abonma za dijake in ˙tudente v CD-ju - thumbnail

Filmski abonma za dijake in ˙tudente v CD-ju