v rubriki film:
.. / / / 22.10.2003

Gerry

Pravijo, da lahko molk nadomesti tisoč besed. Gerry je film, ki to misel ne samo potrjuje, temveč da molku čisto novo dimenzijo, namreč pomen večnosti ter neskončnosti. Gerry je prava vizualna poezija, saj človeška čustva združi s čudovito, a hkrati izredno nevarno puščavo.

Matt Damon in Casey Affleck igrata prijatelja, ki se odpravita v puščavo ogledat "stvar". Kaj je ta "stvar" ne izvemo, saj se že prej izgubita. V svoji norčavosti in lahkomiselnosti zaideta s poti in preden se dobro zavesta, ju že dohiti noč.

Kar se začne z zabavno avanturo, kjer si prijatelja brezskrbno pripovedujeta smešne dogodke iz Kolesa sreče, ter debatirata o računalniških igricah, počasi prične postajati smrtna past, v katero se vedno bolj zapletata naivna mladeniča.

Kmalu ugotovita, da sta se zares povsem izgubila in zato pričneta uporabljati razne "taborniške" trike, npr. plezanje na vrhove, da bi se razgledala, ali pa iskanje živalskih sledi, ki bi ju lahko pripeljale do vode. A dlje ko hodita, bolj sta izgubljena in počasi se pričneta zavedati, da to ni več igra, temveč bitka za življenje in smrt.

Sedaj pa se čustva prijateljstva in medsebojno (šalivo) zbadanje, pričnejo sprevračati v obup, obtoževanje, dvom, sovraštvo in nenazadnje v melanholijo ter nejevoljo. Lahko bi rekli, da se Gerryja (kot se med seboj kličeta) znajdeta zaprta v Kocki (Cube), le da ju ne omejujejo zidovi, temveč neskončna pustinja brez žive duše in ne grozijo jima laserji, plamenometalci, ter železna nabodala, temveč jima po življenju streže narava, tako lepa na prvi pogled in tako smrtonosna v resnici.

A to še ni vse. Prava filmska poslastica se prične, ko jima počasi prične primanjkovati vode, hrane, moči in volje. Ko se morata hkrati boriti proti izčrpanosti telesa, ter lastnemu samoobvladanju, ki počasi pričenja popuščati. In na koncu njuno iskanje civilizacije sploh ni več vprašanje moči, temveč vprašanje volje. Je njuna volja dovolj močna, da se upre nepremagljivemu?

Konec filma ne bi mogel biti boljši, kot je. Preprosto pove vse in hkrati postavi mnoga vprašanja, na katera mora gledalec sam najti odgovore v svoji duši. V bistvu bi lahko rekli, da se konec nakazuje že v pogovoru obeh Gerryjev o računalniški igrici, ko en ugotovi, da mu je do popolnega uspeha manjkala ena sama malenkost. En sam košček v sicer dokončani sestavljanki, do katerega pa ni in ni mogel priti in je zato na koncu zmagal nasprotnik, od katerega sploh ni bilo pričakovati napada. Pač še ena od velikih življenjskih resnic, da se lahko tudi najboljši načrti zaradi povsem banalnih stvari skazijo in nam onemogočijo, da bi prišli do cilja.

Režiser Gus Van Sant je z Mattom Damonom sodeloval že v filmu Dobri Will Hunting, s Caseyem Affleckom (mlajši brat Bena Afflecka) pa sta se spoznala v filmu Ženska za umret (To Die For). Tokrat je oba igralca združil v enkraten tim prijateljev, ki se morata soočiti z naravo in svojimi čustvi. Slednje pa je obema zares enkratno uspelo, še posebej dobro sta odigrala konec, ko že povsem shirana blodita po puščavi in se jima pričnejo prikazovati prividi ter halucinacije.

Enkratno vzdušje ustvari tudi presunljiva glasba, sicer v svoji osnovi zelo minimalistična, večinoma zaigrana le na klavir in vijolino, toda prav s svojo nevsiljivostjo ustvari neponovljivo zvočno kuliso, ki se povsem ujame z naravo. In bolj ko se Gerryjema slabša mentalno stanje, bolj je glasba temačna, dokler v zaključni fazi ne doseže že prav gotsko-postapokaliptičnih tonov popolnega uničenja in razdejanja.

Gerry je film za vse, ki od filma zahtevajo še kaj več, kot zgolj kupa razbite pločevine, spektakularnih eksplozij, divjih strelskih obračunov, ter gore mrtvih zlikovcev. Gerry je namreč izredno skop pri direktnem dajanju informacij, saj svojo zgodbo raje izpove preko simbolov. Zato se morate vprašati, če ste zmožni dobrih deset minut strmeti v isti kader, kjer se ne govori, temveč zgolj išče nek cilj ali smisel? Če je odgovor pritrdilen, je Gerry pravi film za vas. Asketski v svoji formi, toda neverjetno izpoveden.

* Gerry, drama (režija: Gus Van Sant, scenarij: Gus Van Sant, Cassey Affleck, Matt Damon, igrajo: Matt Damon, Casey Affleck idr., distribucija: distribucija Kinoteka)

Ocena: ko molk pove vse (9/10)

* Opomba: film si lahko ogledate v Kinodvoru Ljubljana in v drugih dvoranah art kino mreže v večjih slovenskih mestih.

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.