v rubriki film:
.. / / / 04.12.2003

Bilo je nekoč v Mehiki

Ni se nam še dobro zbistril vid od 3-D efektov tretjega dela Malih vohunov, ko nas je režiser Robert Rodriguez že napadel s svojo novo vizualno mojstrovino, ki zaključuje trilogijo mehiškega špageti vesterna moderne dobe.

Bilo je nekoč v Mehiki ima vse tisto, kar premore običajno nadaljevanje uspešnega filma: akcijo, eksplozije, kupe mrtvecov, znane igralce, ki upodabljajo like, ki so si kultni status zagotovili s prvim filmom, lepe in privlačne ženske, ter "mačo" monologe, ki gredo hitro v uho.

Manjkata mu samo dve reči: zgodba in smiselnost! A k temu nekoliko kasneje.

Zgodba o desperadu El Mariachiju je osebni projekt Roberta Rodrigueza, ki je pri prvem filmu s tem likom iz leta 1992 skoraj vse delo opravil sam, zaradi neznanih igralcev pa film ni bil pretirano opažen.

A ko sta v drugem delu z naslovom Desperado glavni vlogi prevzela Antonio Banderas in Salma Hayek, se je kič spremenil v kult, čeprav je drugi del v večini zgolj predelava prvega.

No, tokrat nam je na voljo še tretji del, ki pa govori o maščevanju. El Mariachi (Antonio Banderas) se je po smrti svoje družine umaknil v samotno vasico, kjer izdeluje kitare, a ga na silo rekrutira Sands (Johnny Depp), ki s pooblastili Cie želi odstraniti tamkajšnjega narko-barona, ki med drugim želi s prevratom priti na oblast.

El Mariachi privoli Sandsovim zahtevam, vendar le zato, ker narko-baronu pomaga skorumpirani general, ki je odgovoren za smrt Mariachijeve žene in hčerke. Od tu sledi tipična zgodba o maščevanju, začinjena z bizarnimi, da ne rečem ogabnimi, prizori pohabljanja človeških teles.

Morda film niti ne bi izgledal tako "odpuljeno", če se Rodriguez ne bi naravnost trudil narediti čimbolj trapaste zgobe, katere edini motiv je stopnjevanje akcije.

Deppu tako v usta polaga neka "bolana" prepričanja o tem, kako je po dobri jedi treba ustreliti kuharja, da se ohranja ravnovesje?!? Kdor bo našel logiko v takem razmišljanju mora biti res pravi genij, če pa je to zgolj simbol, je povsem neumesten.

Banderas namesto sebe pusti govoriti svoje orožje, ko pa že odpre usta, pride iz njih slogan, ki bi ga še najlaže pripisali Arnoldu Schwarzeneggerju, le da ima Banderas namesto avstrijskega, španski naglas.

Od tu pa je le še korak do končne transformacije Deppa v Terminatorja, ki se ne meni za (v normalnem življenju smrtne) poškodbe, temveč še kar naprej pogumno strelja sovražnike, ter Banderasa v Ramba, ko neusmiljeno z maksimalno veliko puško kosi cele čete sovragov.

Potem dadamo še malce patriotizma, ko se po uničenju vladnih vojakov, prebudijo navadni Mehičani in iz svojih čumnat na plano privlečejo brzostrelke, bombe in raketometalce in udarijo po sovragu, ki bi jih rad oropal demokracije.

A glej ga zlomka, tudi to še ni dovolj! Za vrhunec si mora še Banderas nadeti predsedniško lento, zmoliti zadnji očenaš in nato nad nasprotnika sprostiti ves svoj bes. Arnie je OUT! Banderas for president!

Šalo na stran: film držijo skupaj zgolj vratolomna akcija in karizmatični igralci.

Poleg Deppa in Banderasa so tu tudi Salma Hayek, ki na najbolj seksi možen način prebuta 5 "goril", nič manj zapeljiva Eva Mendes, morda še najbolj presenetljiv lik v filmu, reciklirani Mickey Rourke, ki se zelo uspešno vrača nazaj na filmsko sceno, v vlogi negativca vedno zelo prepričljivi Willem Dafoe, sinonim za mehiško barabo surovega videza Danny Trejo, ter seveda "strup" za morebitno žensko občinstvo Enrique Iglesias, tokrat v vlogi desperada.

Spoštovanja vredna lista (če že ne dobrih, pa vsaj zanimivih) igralcev, ni kaj!

Če ste torej prišli v kino gledat film z vsaj približno smiselno zgodbo, ste tokrat na napačnem naslovu. Ogled tako priporočam zgolj ljubiteljem akcije, pirotehnike, eksplozij in pušk z zelo uničevalno močjo, ki jih ne moti paradoks, da so dobri fantje hudo odporni na poškodbe in se tudi povsem prerešetani bojujejo naprej, slabi fantje pa so izredno slabi strelci.

Verjetno pa ne bodo razočarani tudi zvesti oboževalci prej naštetih igralcev. In morda bo film zanimiv tudi vsem ljubiteljem latino glasbe, še posebej ritmov španske kitare. Drugega pa od filma raje ne pričakujte, da ne boste preveč razočarani.

*Bilo je nekoč v Mehiki, akcijska kriminalna drama (režija in scenarij: Robert Rodriguez, igrajo: Antonio Banderas, Salma Hayek, Johnny Depp, Eva Mendes, Enrique Iglesias idr., distribucija: Cenex)

Ocena: Banderasa za predsednika (3/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Bilo je nekoc v Mehiki - thumbnail

Bilo je nekoc v Mehiki