v rubriki film:
.. / / / 09.04.2004

Gothika

Kaj je tisto, kar nas opredeljuje kot mentalno zdrave? Naše logično razmišljanje, verovanje zgolj v dokaze in dejstva, ali pa nemara zavračanje vsega, kar presega meje racionalnega sveta? Gothika je precep med realnostjo in logiko z nadnaravnim in nerazložljivim, kot medij pa služi (še) vedno atraktivna Halle Berry.

Miranda Gray (Halle Berry) je ena izmed najboljših psihologinj v ženskem zaporu, kjer se vsak dan srečuje z ljudmi, ki jo skušajo prepričati o obstoju nadnaravnega.

Med takimi je tudi Chloe (Penelope Cruz), morilka očima, ki je prepričana, da jo v celici obiskuje in posiljuje hudič. Miranda ji seveda ne verjame, vse dokler se nekega dne tudi sama ne znajde na drugi strani rešetk, brez spomina o zadnjih dneh.

Ko jo obišče sodelavec Pete (Robert Downey Jr.), jo šokira z novico, da je na brutalen način pokončala moža Douga (Charles Dutton), sicer priljubljenega in spoštovanega upravitelja zapora.

A vse kar se Miranda spominja je skrivnostno dekle, katero je skoraj povozila na poti domov. Toda počasi se skrivnosti pričnejo razreševati, a na grozo Mirande sledi vodijo v svet paranormalnega, to pa je poslednji kraj, kamor bi si želela izvedenka za "normalno".

Gothika je v svoji osnovi sicer zanimiv, napet in na mesta dokaj strašljiv film, ki pa se na koncu na žalost izkaže za velik blef, oziroma povedano drugače, kot mešanica številnih že videnih prijemov in žanrov, ki deluje zares dobro le v primeru, da gledalec ne dela preveč vzporednic in primerjav s podobnimi, že videnimi filmi.

Gothika je tako mešanica Izganjalca duhov, (paranormalnih) Dosjejev X, Šestega čuta, da naštejem le najbolj očitne.

A začnimo s pozitivnimi stvarmi in eden od teh je zagotovo strah. Tega je v Gothiki kar nekaj, vendar ne tistega, ki bi gledalce vrgel pokonci s šokantnimi prizori grozljivih duhov, ali bog ne daj, motork (in drugih pripravnih orodij) ki razčetverjajo ljudi.

Ne, strah ima v tem filmu nevidno obliko, kar pomeni, da je gledalca večino časa strah nečesa, kar sploh ne obstaja. Strah nas je torej pričakovanja, da se bo zgodilo nekaj strašnega, pa do tega po večini ne pride (oziroma vsaj ne v taki obliki, kot gledalec pričakuje). A vsaj zame je to pozitivna stran filma, saj je človeška domišljija ponavadi precej bolj strašljiva kot še tako krvav prizor na velikem platnu.

Kot drugo pozitivno stvar bi lahko izpostavili začetno negotovost, ko gledalec še ne sluti, kako se bo uganka nepojasnjenega umora razvijala, a kaj hitro postane jasno, da če je glavna protagonistka res kriva, potrebuje neko opravičilo, od tega spoznanja dalje pa film izgubi vso svojo ostrino in negotovost, saj ni več težko sešteti in združiti neznank.

Vse kar ostane je le še vprašanje možnega sekundarnega negativca in čeprav je tu kandidatov nekaj več, se kmalu izkaže, kam pes taco moli.

A še najbolj razočara sam konec, ki je sila nedomiseln in pokaže pravo luč na celoten film, ki je zgolj razmeroma uspešno reciklaža že videnega, brez nekih velikih presenečenj, ter res zgolj za prišel-videl-se zabaval-pozabil ogled filma.

Verjetno ne bodo razočarani oboževalci Halle Berry, saj poleg solidne igre pokaže tudi kar nekaj svojih naravnih čarov, lepo je tudi videti, da Robert Downey Jr. po vrnitvi iz Raztresene Ally, še vedno vztraja tam nekje na meji med realnim življenjem in drogami, malce večja neznanka pa zame ostaja, kaj v tem filmu počne Penelope Cruz.

Saj ne, da bi imel kaj proti njeni igri, toda s svojim glasom v takem filmu izpade povsem neresno, s tem pa tudi dokazuje, da jo prav tisto, kar jo je v prvi vrsti spravilo do Hollywooda, tudi do neke mere omejuje.

Gothika je film za sprostitev, seveda strašljive vrste, ki na žalost ne prinese nič novega ali presenetljivega, a hkrati pokaže nekaj zanimivih dilem, ki pa jih ne zna prav dobro, oziroma dovolj domiselno, izpeljati. Vredno ogleda le za ljubitelje tega žanra.

*Gothika, grozljivka (režija: Mathieu Kassovitz, scenarij: Sebastian Gutierrez, igrajo: Halle Berry, Penelope Cruz, Robert Downey Jr., Charles S. Dutton, Bernard Hill, John Carroll Lynch, Dorian Harewood, Bronwen Mantel, Kathleen Mackey, Matthew G. Taylor, Michel Perron, Andrea Sheldon, Anana Rydvald, Laura Mitchell, Amy Sloan, Noel Burton, Benz Antoine, Andy Bradshaw, Jason Cavalier, Jasson Finney, Terry Simpson idr., trajanje: 95 minut, distribucija: Continental Film)

Ocena: Vidim mrtve ljudi! (6/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Gothika - thumbnail

Gothika