v rubriki film:
.. / / / 15.03.2004

Kot rit in srajca

Tisto, k čemur teži vsak človek, je svoboda in zmožnost prostega odločanja o samem sebi. Kaj pa, če nekdo ne more imeti na prvega, ne drugega? S tem problemom se stalno srečujejo siamski dvojčki, kjer sta v enem telesu ujeta dva uma, dva samostojna osebka, ki pa nikoli nimata popolne svobode ali trenutka zasebnosti. Problemov siamskih dvojčkov sta se tokrat v filmu Kot rit in srajca lotila že preizkušeno kontraverzna (v pozitivnem smislu besede) brata Farrelly.

Siamska dvojčka Bob (Matt Damon) in Walt (Greg Kinnear) sta že od mladosti živela v popolni harmoniji in vedno znala izkoristiti svojo posebnost, tako v različnih športnih disciplinah (hokej, bejzbol, boks), kot tudi ob kuharskem delu v njuni restavraciji hitre prehrane.

Malce manj složna pa sta na igralskem odru, kjer Boba vedno pogubi trema, Walt pa bi rad za vsako ceno postal igralec. Tako se želi preizkusiti tudi v Hollywoodu, čemur Bob seveda nasprotuje, a naposled vendarle popusti, saj sta si brata v mladosti obljubila, da eden nikoli ne bo poskušal ovirati drugega.

S perfekcijo teles obsedeni Hollywood pa siamska dvojčka ne sprejme ravno odprtih rok in tako pod taktirko izkoriščevalskega menedžerja doživljata nove in nove zavrnitve, dokler nekega dne slučajno ne naletita na Cher.

Slednja se želi znebiti vloge v neperspektivni nadaljevanki, v katero jo veže pogodba, zato si za igralskega partnerja izbere prav Walta, seveda z namenom, da bi nadaljevanka propadla. A gledalci in kritiki so navdušeni, še celo bolj, ko izvejo, da je Walt siamski dvojček.

Težave pa se pojavijo, ko Walt pokliče Bobovo dolgoletno internetno dopisovalko in jo povabi na obisk, nevedoč, da ji Bob nikoli ni povedal za siamskega brata. Začetni blef bratoma sicer uspeva, toda vedno bolj očitno postaja, da ljubezen vse bolj pritiska na bratsko zvezo Boba in Walta.

Seveda pa je povsem drugo vprašanje, če sta brata, po tolikih letih skupnega življenja, psihološko sploh zmožna živeti eden brez drugega.

Kot rit in srajca je, tako kot je bilo od bratov Farrelly tudi za pričakovati, dokaj kontraverzen film, v katerem se nekako tako, kot v filmu Ljubezen je slepa, gledalec stalno sprašuje, če ni komičnost v nekaterih delih že prestopila mejo dobrega okusa in so tako dejanja in prigode glavnih junakov že kar malce žaljive do vseh, ki v resnici delijo njuno usodo.

A po svoje je tudi prav osvežilno, da se film ne odvija zgolj po klišejih, temveč občasno podreza v toleranco vsakega gledalca in nas tako spodbudi k malo globljemu razmišljanju.

Če v prvi polovici film prikazuje zgolj harmonijo med obema bratoma, pa se v drugem delu prevesi v dokaj resno (da ne rečem že kar malce tragično) vprašanje o zmožnosti sobivanja dveh osebkov v enem telesu.

Je kaj takega v našem svetu, kjer se vedno najprej gleda le na razlike, šele na to pa na podobnosti, sploh možno?

Verjetno se bo razplet dogodkov marsikomu zdel dokaj nenavaden in sporen, za druge pa bo morda to nekaj povsem logičnega, a posledice odločitve obeh bratov so vsekakor zelo zanimive in celo pretirane do skrajnosti, kjer se gledalec zares prične bati, da bo prišlo do še ene operacije.

No, očitno bi bilo to preveč bizarno celo za brata Farrelly, zato se film na srečo konča precej bolj simpatično in simbolično zelo posrečeno.

Na žalost pa film temelji na zelo hudi osnovni napaki, namreč različnosti zunanjih podob glavnih likov, kar nas napeljuje na edini logični zaključek, da sta brata dvojajčna dvojčka. To pa seveda ni možno, saj so siamski dvojčki zgolj enojajčni.

Enojajčni dvojčki namreč nastanejo z delitvijo ene oplojene jajčne celice, ob nepravilni delitvi le te, pa lahko pride do skupnega zraščanja nekaterih organov, zaradi česar so siamski dvojčki zraščeni. Dvojajčni dvojčki pa nastanejo iz dveh različnih oplojenih jajčnih celic in zato tudi izgledajo bolj ali manj različno, siamski dvojčki pa tako seveda ne nastanejo.

Morda je bil kompromis z dvema različnima igralcema sprejet iz želje po večji zanimivosti filma, vendar pa bi v tem primeru lahko bilo poskrbljeno za kanček več komike, saj film tak kot je, pušča preveč dvomov, če se želi norčevati iz glavnih likov, ali pa zares povedati nek resen nauk.

Ob morebitnem ogledu filma Kot rit in srajca tako ne pričakujte ponovitve Butca in butca, kljub vsemu pa film gledalcu da misliti, če ne bi bil svet malce lepši, če bi lahko za nekaj dni skupaj "prišili" Busha in Osamo bin Ladna, Šarona in Arafata in druge svetovne politike, ki ne znajo drugega, kot da si nasprotujejo.

Če kaj, je iz tega filma razvidno namreč prav to, kako preprosto je lahko sožitje med ljudmi, če smo le pripravljeni prisluhniti drug drugemu in vsaj poskušati pomisliti tudi na dobrobit drugega človeka.

*Kot rit in srajca - Stuck on You, komedija (režija: Bobby in Peter Farrelly, scenarij: Charles B. Wessler, Bennett Yellin, Bobby in Peter Farrelly, igrajo: Matt Damon, Greg Kinnear, Eva Mendes, Jessica Cauffiel, Cher, Pat Crawford Brown, Terence Bernie Hines idr., trajanje: 118 minut, distribucija: Continental Film)

Ocena: dvojček in dvojček brez butcev (6/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Kot rit in srajca - thumbnail

Kot rit in srajca