v rubriki film:
.. / / / 07.05.2004

Hidalgo

Ob koncu 19. stoletja, ko so izginjale poslednje meje divjega zahoda, se je en človek moral soočiti s krutostmi svojega naroda in v iskanju samega sebe odpotoval v daljne dežele, v upanju, da bo nekje le našel odrešitev. Ne, tokrat ne govorimo o Poslednjem samuraju, temveč o Franku T. Hopkinsu, jezdecu na dolge proge, ki se s svojim mustangom Hidalgom, v iskanju izgubljenega smisla življenja, poda na bližnji vzhod.

Kavboj Frank T. Hopkins (Viggo Mortensen) je eden poslednjih jezdecev kurirske službe Pony Express, ki jih vse bolj izriva moderna tehnologija v obliki veliko hitrejših parnih lokomotiv.

Frank z renomejem najboljšega jezdeca na svetu konča v cirkuški areni Wild West Showa Buffalo Billa, kjer pa se zavoljo krutih spominov podrejanja ameriških staroselcev iz strani belcev, vse bolj predaja alkoholu.

A dober glas seže v deveto vas in tako nekega dne dobi ponudbo bogatega arabskega šejka (Omar Sharif), naj se v njegovem imenu udeleži najbolj razvpite dirke na svetu, Ocean ognja, ki vodi tekmovalce preko 3000 milj dolge arabske puščave.

Frank po kratkem premisleku sprejme ponudbo in kmalu se znajde sredi povsem novega sveta, obdan s povsem neznano kulturo in ljudmi, ki na tujca ne gledajo preveč prijazno.

Po manjših zapletih se dirka vendarle prične, a sedaj se Frank šele zave, v kako nevarno avanturo se je tokrat spustil, saj nevarnost preži na vsakem koraku, od peklenske vročine, pomanjkanja vode, napadov tatov, rojev kobilic, gromozanskih peščenih viharjev, pa vse do brutalnih tekmecev, ki so za zmago pripravljeni tudi ubijati.

Poleg tega je soočen z lepimi pogledi kar dveh žensk, na eni strani angleške lady, ki želi z zmago svojega tekmovalca zagotoviti svoji kobili primerne možnosti za parjenje z najboljšimi arabskimi vranci, na drugi strani pa je skrivnostna šejkova hčerka, kar pa seveda ni niti najmanj všeč šejku.

In kot da to še ni dovolj, se v Franku pričnejo porajati dvomi, če je Hidalgo in pa tudi on sam, sploh zmožen prestati take preizkušnje.

Hidalgo je nov avanturistični spektakel, zanimiv po svoji simboliki in ravno prav epsko poetičen, ima pa le dve večji napaki. Prva je ta, da je praktično polovica filma, predvsem pa začetek, skoraj povsem identična Poslednjemu samuraju, le da se tokrat glavni junak namesto na daljni, odpravi na bližnji vzhod.

Druga negativna točka pa je trenutno resnično ameriško udejstvovanje na bližnjem vzhodu, v luči katerega Hidalgo na trenutke izzveni kot dodatno promoviranje in prodajanje vrednot ameriške demokracije Arabcem.

Kajti, če je v filmu Pleše z volkovi Kevin Costner postal Indijanec in se je v Poslednjem samuraju Tom Cruise transformiral v "samuraja", v Hidalgu Viggo Mortensen lepo ostane to kar je bil, torej kavboj in prej kot kaj drugega miselno spreobrne lepo število arabskih prijateljev.

Hidalgo tako ne prinaša spoznanja preko pogleda druge kulture, temveč mora glavni junak spoznanje najti v samem sebi. Na tem mestu pa je vsekakor potrebno pohvaliti dobro zamišljeno dilemo glavnega junaka, ki ni posledica krutosti lastnega udejstvovanja v pobijanju, temveč vprašanje posredne krivde in zanikanja lastnih korenin.

V tej luči pa morda lahko malce bolj razumemo vztrajanje glavnega junaka pri lastni identiteti, saj se drugačnost skriva že v njem samem, le da jo mora še odkriti.

Seveda pa je drugo vprašanje, kako mu to lahko uspe s požiranjem puščavskega peska, izogibanjem krogel nasprotnikov, žvečenjem kobilic in nastavljanju sonca, ki bi mu v današnjem času pomanjkanja ozona zagotovo povzročil kožnega raka?

A vendar je skrivnost soočenja s koreninami odlično izpeljana prav na koncu, ob katerem se niti utopični zadnji šprint ne zdi povsem nemogoč.

Podobno pa je tudi s samo zgodbo, pri kateri ni nekega pravega dokaza, da se je resnični Frank zares udeležil dirke Ocean ognja. A vendar, glede na to, da sta tako dirka, kot tudi Frank obstajala, tudi te možnosti ne moremo povsem izključiti.

Hidalgo je dokaj zanimiv in v nekaterih trenutkih tudi zelo zabaven film, ki mu manjka le kanček več izvirnosti, a z nekaterimi zelo spektakularnimi kadri ter simboliko zna zadovoljiti gledalca.

*Hidalgo, avanturistična drama, vestern (režija: Joe Johnston, scenarij: John Fusco, igrajo: Viggo Mortensen, Omar Sharif, Zuleikha Robinson, Louise Lombard, Adam Alexi-Malle, Said Taghmaoui, Silas Carson, Harsh Nayyar idr., trajanje: 136 minut, distribucija: Cenex)

Ocena: poslednji (kavbojski) nomad (8/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Hidalgo - thumbnail

Hidalgo