v rubriki film:
.. / / / 13.02.2005

Slaba vzgoja

Kaj je prava ljubezen? Po svetu hodi veliko samozvanih strokovnjakov, ki bi radi to najlepše človeško čustvo posplošili, mu nadeli zakonske okvire in ustvarili pravila, kdo lahko koga ljubi in kdo ne. Toda čustva so močnejša od črk na papirju, ljubezen pa je nekaj tako univerzalnega, da moralistično pridiganje, da je za ljubezenske deviacije kriva Slaba vzgoja (ali pa kakšni drugi slabi vplivi), izzveni zgolj kot svetohlinsko sprenevedanje tistih, ki ne prenesejo drugačnosti.

Režiserja Enriqueja Godeta (Fele Martinez) nekega dne nepričakovano obišče mladi igralec z umetniškim imenom Angel (Gael Garcia Bernal), ki ga je Enrique nekdaj poznal kot Ignacia in s katerim sta bila v mladosti sošolca v katoliškem internatu.

Tam so se med njima razvila tudi prva ljubezenska čustva, ki pa jih je uničil oče Manolo (Daniel Gimenez Cacho), učitelj književnosti, ki ga je ganilo Ignacijevo petje, kar je postopoma vodilo do spolnega nadlegovanja.

Po šestnajstih letih je Angel napisal scenarij in želi, da ga prebere tudi Enrique, saj posredno govori o njunem življenju in o možnem razpletu. Enrique je nad zgodbo navdušen, v račun pa mu ne gre Angelova želja, da bi igral glavno vlogo transvestita, ki se v zgodbi sooči z očetom Manolom, po nepričakovanem odkritju pa Enrique le ugodi Angelovi želji.

Toda ko pade še zadnja klapa filma, Enriqueja obišče resnični oče Manolo in mu pove svojo, precej bolj tragično različico zgodbe, ki v povsem drugačno luč postavi tudi Angela.

Slaba vzgoja je tipičen primerek art filma Pedra Almodovarja, v katerem golota in homoseksualnost nista noben tabu, še več, Almodovar da jasno vedeti, da je tudi to "zgolj" ljubezen, v osnovi tako preprosta in samoumevna, kot vsaka druga.

Če se na prvi pogled, predvsem zaradi stigmatiziranosti cerkve, ki v novejših filmih igra izrazito negativno vlogo, zdi, da bo tudi Slaba vzgoja neke vrste obračun s cerkveno pedofilijo, pa je končni vtis, da gre predvsem za ljubezensko zgodbo.

Ta pa ima seveda lahko tako negativne, toda izrazito tragične plati (oče Manolo kot ujetnik in žrtev svojih čustev), kot tudi pozitivne strani iskrene ljubezni, pa četudi v obliki homoseksualnosti.

Seveda so se takoj pojavila mnoga ugibanja, če - oziroma v kolikšni meri - je Slaba vzgoja tudi Almodovarjeva avtobiografija, a ne glede na to je očitno, da režiser ni želel narediti neke osladno čustvene avtorefleksije, temveč predvsem stilistično in vsebinsko izredno izpiljen žanrski izdelek, ki predvsem s končnim preobratom sodi v klasični film noir.

Prav končni preobrat je namreč tista pika na i, ki gledalca privede k drugačnemu razmišljanju in ki bi mogla prepričati tudi vse tiste ljubitelje filmov, ki homoseksualnosti sicer ne odobravajo.

Posebno omembo si zaslužijo tudi glavni igralci, predvsem Gael Garcia Bernal, ki zna prijetno presenetiti z vsako novo vlogo, s tem da je bila ta zagotovo ena najbolj težkih v njegovi karieri, prepričljivo pa mu parira tudi Fele Martinez, ki zgodbi doda nek bolj objektiven pridih, saj njegov lik ni tako zelo pogojen s čustvi.

Film sicer vsebuje tudi nekaj (moške) golote in spornih scen, ki jih v puritanskem Hollywoodu ne boste nikoli videli, pa vendar Almodovar nikoli ne prestopi meje iskrene, četudi nekoliko drugačne ljubezni, kaj šele da bi se spustil v kakšne vulgarnosti.

Nadvse zanimivo je tudi časovno in miselno pomešano sosledje dogodkov, zaradi česar gledalec pravzaprav nikoli ne ve povsem natančno, kaj se je zares zgodilo in kaj je zgolj fantazija ali pa kaj je zgolj film v filmu, kot tudi ni povsem jasno, kdo govori resnico.

A tudi to le še enkrat več poudari, da je Slaba vzgoja v prvi vrsti film, ob katerem je dejansko potrebno napeti možgane, saj filmsko katarzo prinese šele temeljit premislek o vsem videnem, kar pa je tudi zagotovilo, da film ne bo tako hitro romal v pozabo.

*Slaba vzgoja - La mala educacion, drama (režija in scenarij: Pedro Almodovar, igrajo: Gael Garcia Bernal, Fele Martinez, Daniel Gimenez Cacho, Luis Homar, Javier Camera, Petra Martinez, Nacho Perez idr., trajanje: 105 minut, distribucija: Creativa Cinemania Group)

Ocena: Angel smrti (9/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Slaba vzgoja - thumbnail

Slaba vzgoja