v rubriki film:
.. / / / 24.05.2004

In prišla je Polly

Ljubezen zna biti včasih tudi nevarna. Toda mar ni prav v nevarnosti in nepredvidljivosti ves srž ljubezni in tudi življenja? In kje je v sodobnem svetu iskanja popolne varnosti, predporočnih pogodb, odvetnikov, poročnih agencij itd., sploh še prostor za spontano ljubezen, kjer se nasprotja privlačijo in ne odbijajo? Film In prišla je Polly nas poskuša prepričati, da "varna" pot življenja, ni vedno tudi najbolj zanimiva.

Reuben (Ben Stiller) je previden in z varnostjo, čistočo in natančnostjo obseden zavarovalniški ocenjevalec tveganj. Toda ravno ko doseže perfekcijo svojega življenja s poroko in nakupom nove hiše, ga novopečena žena (Debra Messing) že prvi dan medenih tednov prevara z inštruktorjem potapljanja.

Reuben se ves potrt vrne domov in skuša poiskati pomoč pri najboljšem prijatelju Sandyju (Philip Seymour Hoffman), nekdanjemu filmskemu zvezdniku, ki pa si še vedno ne more priznati, da je njegova igralska kariera že davno potonila.

Reuben se med tem zakoplje v delo in šef Stan (Alec Baldwin) mu naloži zelo pomemben primer, kjer mora Reuben oceniti življenjsko tveganje avanturističnega avstralskega milijarderja Lelanda (Bryan Brown), ki pa najraje plava z morskimi psi, jadra v največjih viharjih, skače s padalom iz visokih zgradb..., vse to pa mu seveda ne prinaša pozitivnih točk za zavarovalno polico, ki jo potrebuje, da bi lahko še naprej vodil svoje podjetje.

Kljub zahtevnemu delu, Sandy zvleče Reubena na zabavo, kjer slednji sreča nekdanjo sošolko iz mladostnih dni Polly (Jennifer Aniston), ki pa je pravo Reubenovo nasprotje, saj je povsem spontana, raztresena, neobremenjena in se nikakor noče ustaliti ali na koga vezati.

A kljub vsem razlikam se med njima splete usodna privlačnost, vprašanje pa je, če bo to dovolj za njuno skupno prihodnost, svoje pa bo povedala tudi Reubenova žena, ki se kmalu naveliča svoje avanture.

In prišla je Polly je romantična komedija, katere cilj je le ena stvar: kako zbližati dva popolnoma drugačna človeka? Nasprotja se res privlačijo, a različnost karakterjev glavnih protagonistov je v tem filmu potencirana do maksimuma.

Čeprav je film v svoji osnovi sila enostaven in predvidljiv (da ne rečem plitek), se v njem skriva kar nekaj resnično pereče satire na razumevanje ljubezni sodobnih ljudi.

Reuben je tako popolnoma obseden z redom in čistočo, svoje življenje pa uravnava po procentih tveganja. A na ta način vidi nevarnost praktično povsod, le tam, kjer resnično leži ne. Glavna nevarnost njegovega življenja sta namreč predvidljivost in dolgočasnost, kar se takoj pokaže na njegovi ženi.

Na drugi strani pa je Polly, katere edini življenjski načrt je, da nikoli nima načrta. Seveda ima tudi to svoj vzrok (v njeni mladosti) in negativne posledice, ki se kažejo predvsem v nezmožnosti navezovanja dolgoročnih razmerij.

Glavno sporočilo filma je torej, da se življenje in ljubezen ne moreta meriti v odstotkih, temveč se je včasih preprosto potrebno predati toku in pogledati nevarnosti v oči, saj šele potem zares lahko razumemo in doživimo vse lepote življenja.

A hkrati tudi brezciljno tavanje in življenje za en dan ni tista prava kvaliteta življenja, ki jo lahko prinese le navezava in zaupanje partnerju.

Komičnost filma je kar posrečena, seveda če lahko vzamemo v zakup norčevanje iz Francozov, ki so jasno spet tisti, ki delajo zdraho in na nudistični plaži s svojimi velikimi... čolni, spravljajo v dilirij seksualno zavrte Američanke.

Seveda nam tudi tokrat niso prihranjeni (pre)številni straniščni kadri in vse druge šale na račun iztrebkov in drugih človeških tekočin. Pač tipični klišeji, da se zapolni norma ure in pol, v huronski smeh nekaterih in zgražanje drugih gledalcev.

Dokaj solidna sta glavna igralca, čeravno ni neke prave kemije med njima, sta pa zato toliko boljša vsak v svojem elementu, Ben Stiller kot zapet previdnež, ki pa mu že na obrazu piše, da se mu bo zdaj zdaj zgodilo nekaj hudo neprijetnega in Jennifer Aniston, pri kateri se trikrat ali štirikrat zazdi, kot da je povsem prekopirala obnašanje svojega lika iz Prijateljev.

Omeniti velja še v zadnjem času zelo aktivnega in preprosto fenomenalnega Aleca Baldwina, ki tokrat navduši s komičnim naglasom, simpatično Debro Messing, tokrat v malce bolj negativni vlogi in pa seveda Philipa Seymourja Hoffmana, kot pomagača glavnemu liku, ki v gledalcu hkrati vzbudi smeh, gnus in sočutje.

In konec filma? Hja, drugačen pač ne more biti, ona mora sprejeti nekaj urejenosti in z iskalcem za ključe najti svojo ljubezen, on pa se mora vreči pod avto in pojesti nekaj mikrobov iz tal.

Pač še ena simpatična komedija, ki sicer ima nek smisel, a je ta smisel tako globoko zakopan v ovoje brezveznih komičnih vložkov in preveč potenciranih nasprotij, da ga je skoraj nemogoče izluščiti, vsaj ne na način, da bi nam lahko koristil. Prijetno za oko in dušo, nestimulativno za možgane.

*In prišla je Polly - Along Came Polly, romantična komedija (režija in scenarij: John Hamburg, igrajo: Ben Stiller, Jennifer Aniston, Philip Seymour Hoffman, Debra Messing, Alec Baldwin, Hank Azaria, Bryan Brown, Michele Lee idr., trajanje: 90 minut, distribucija: Karantanija Cinemas)

Ocena: ljubezen je lahko (smrtno) nevarna (7/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

In prisla je Polly - thumbnail

In prisla je Polly