v rubriki film:
.. / / / 13.08.2003

Kifeljci

Verjetno še ni minilo dolgo časa, odkar ste nazadnje slišali kakšno šalo na račun policajev. Poleg blondink (in pri nas tudi naših južnih sosedov), so namreč verjetno prav policisti tisti, o katerih kroži največ bolj ali manj (ne)upravičenih šal in dovtipov. Vsakdo je verjetno že kdaj "pokasiral" kakšen listek za prehitro vožnjo ali napačno parkiranje in tako pač ljudje s humorjem sproščamo našo jezo nad možmi postave.

V filmu Kifeljci so se iz policajev odločili ponorčevati še Švedi, vendar ne na žaljiv način, temveč z obilico pristnega skandinavskega humorja, ki pa je zaradi postavitve zgodbe v bolj vaško okolje verjetno precej blizu tudi marsikateremu slovenskemu gledalcu.

Predstavljajte si vasico nekje na robu Slovenije, ki ima svojo policijsko postajo. V takem okolju policaji seveda nimajo kaj prida dela, kvečjemu da kdaj ulovijo kakšno pobeglo kravo, ali pa domov pospremijo lokalnega pijančka. Prave kriminalce pa lovijo zgolj v svoji domišljiji, kjer z zlikovci obračunavajo v stilu Matrice in kjer tudi vsakdanje opravilo (npr. krmljenje mačke) izgleda smrtno nevarno.

Kljub pomanjkanju akcije pa imajo policaji radi svoje delo, a kar naenkrat pride policijska inšpektorica, ki želi zaradi pomanjkanja kriminala ukiniti njihovo policijsko postajo. No, policaji pa seveda niso tako navdušeni nad idejo selitve in kmalu se v mestu prične stopnja kriminala nevarno zviševati.

Kar se prične s krajo v lokalni špeceriji, grafiti na stenah in napojasnjenih stelih v gozdu, se stopnjuje do požigov, vratolomnih zasledovanj z avtomobili ter ugrabitev in tako zaradi prevelike domišljije policaji kmalu izgubijo kontrolo nad dogajanjem.
Film policaje sicer res obravnava na nivoju Butalcev, a jim hkrati doda dovolj dodelane in samosvoje like, da lahko ohranijo neko mero integritete in realnosti. So pač samosvoji čudaki, a vendar v svoji osnovi in po svojih željah prav nič kaj dosti drugačni od nas samih.

Film bo v začetku sicer deloval nekoliko nenavadno, toda ko boste začutili preprostost zgodbe, se vam obeta ura in pol čiste zabave, dolgotrajnega krohota in posrečene komedije. Morda res ne boste razumeli prav vseh šal, saj so nekatere tudi precej lokalno (skandinavsko obarvane), toda kljub temu je smeh zagotovljen.

Saj verjetno poznate pravljico o butalskem žandarju in njegovih prigodah s Cefizljem in koruznimi hlebčki? No, v tem filmu pa si lahko ogledate, kako izgledajo butalski žandarji 21. stoletja.

* Kifeljci, akcijska komedija (režija: Josef Fares, scenarij: Josef Fares, Mikael Hafström, Vasa, igrajo: Fares Fares, Torkel Petersson, Göran Ragnerstam, Sissela Kyle, Eva Röse, Erik Ahrnbom, distribucija: A.G. Market)

Ocena: dobrodošli v Butalah (7/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Kifeljci - plakat (c) Kolosej.si - thumbnail

Kifeljci - plakat (c) Kolosej.si