v rubriki film:
.. / / / 05.09.2004

Očetje v plenicah

Da starševstvo (vsaj v začetku) ni ravno lahka naloga, ve vsakdo, ki je že kdaj skrbel za otroka. Da se v tem "poklicu" še toliko bolj nebogljene čutijo novopečeni očetje, pa je že kar nenapisano pravilo. Film Očetje v plenicah nam želi predstaviti vse zagate in težave treh zagrizenih samcev, ki čez noč postanejo starši, a se z nalogo bolj ali manj uspešno spopadejo in tako postopoma odrastejo tudi sami.

Loonie (Eddie Griffin), G (Anthony Anderson) in Dominic (Michael Imperioli) so najboljši prijatelji že vse od otroštva in tako še vedno živijo brezskrbna življenja s številnimi zabavami in to kar v hiši Loonijevega strica.

Loonie si sicer želi srečnega družinskega življenja z večno ljubeznijo Rolando (Paula Jai Parker), a slednja ga zgolj izkorišča. G še vedno sanja o boksarski karieri, ki pa glede na njegovo znanje in odločenost ni ravno realna, sicer pa dela v trgovini nergaškega očeta svoje punce XiXi (Ling Bai).

Dominic je še največji žurer med tremi prijatelji, a tudi njegova kariera menedžerjev novih glasbenih hip-hop skupin in ravno blesteča, pa tudi njegovo dekle Nia (Joanna Bacalso) se do njega obnaša precej zadržano.

Nekega dne pa prijatelje šokira novica, da so njihova dekleta noseča in ne traja dolgo, da postanejo očetje.

To pa seveda prinese veliko odgovornosti, s katero se še najbolje spopada Loonie, ki pa pogreša pravo družinsko življenje in partnerko, ki bi ga zares ljubila, med tem ko G in Dominic nista prav nič navdušena, da bi se zavoljo otrok odpovedala svojim sanjam.

Očetje v plenicah izgleda v prvi polovici kot zastraševalni spot, s katerim bi lahko ameriški moralisti strašili najstnike, naj za boga nikar ne seksajo, dokler ne odrastejo in se poročijo, ker seks očitno dokaj spontano vodi v nenačrtovano nosečnost, to pa v odgovornost, ki človeku uniči sanje in posrka iz človeka vso zabavo.

Toda tudi drugi del filma ni nič boljši, prej nasprotno, izkaže se namreč, da film slika neke povsem nedorasle tipe, ki nimajo pojma o življenju in resnosti. In posledično je njihovo (mentalno) odraščanje bolj pomembno od odraščanja otrok.

Tako imamo na eni strani copato, ki noče in noče spregledati, da ga punca zgolj izkorišča, čeprav je to tako očitno, da bi celo slepec videl, kaj se dogaja.

Potem je tu še falirani boksar, ki nikakor ne zna uvideti, kako zelo predano punco ima in še vedno išče nekaj več.

In končno pridemo do glavnega frajerja, ki želi za večno ostati lomilec ženskih src, hkrati pa ne vidi, kako se mu dekle vse bolj (čustveno) oddaljuje.

A vse to bi se še dalo nekako sprejeti in predelati v logično formo, toda na žalost so vsi liki tako zelo pretirano klišejski, njihovo spopadanje s problemi pa tako zelo idiotsko, da film izgubi ves smisel ter ostrino in tako ostane zgolj turbo komedija z neštetimi prdci, izbljuvki, iztrebki, patetičnimi namigovanji na seks, rojevanji, ki izgledajo, kot da na svet prihaja Osmi potnik, govornimi napakami Kitajčkov, belimi "gangsta" raperji, spodletelimi stilskimi preobrazbami, 5 letnimi pouličnimi prodajalci Rolexov (in lizik) in tako naprej in nazaj brez vsakega smisla, cilja ali stila.

Je film komičen? Če pred predstavo parkrat butnemo z glavo v zid in se tako spustimo pod IQ 50, verjetno res.

Dobro, da ne bom preveč zloben, zgodba vsekakor ima nekaj svetlih trenutkov, a to je tudi že vse, kar film lahko ponudi.

Morda se sicer zdi nekoliko nenavadno in hkrati osvežilno, da v filmu nastopajo skoraj izključno pripadniki manjšin, ki so v Hollywoodu ponavadi v bolj stranskih vlogah, a po drugi strani je to le dodaten izgovor, da film lahko prikaže praktično vsako (miselno) vulgarnost, ki za bele igralce verjetno ne bi bila prejemljiva (ker so "pravi" Američani na višjem nivoju ... kar seveda ni res, če se lahko identificirajo s takimi filmi, kot je ta).

Očetje v plenicah je film, kjer slovenski prevod naslova odlično zadane problem, ki tiči v tem, da odrasli liki filma zaradi nezrelosti bolj potrebujejo plenice, kot pa njihovi dojenčki. Pač še ena nedorasla komedija, tragična po mentaliteti in komična v svoji otročji preprostosti.

*Očetje v plenicah - My Baby's Daddy, komedija (režija:Cheryl Dunye, scenarij: Eddie Griffin, Damon 'Coke' Daniels, Brent Goldberg, David Wagner, igrajo: Eddie Griffin, Anthony Anderson, Michael Imperioli, Paula Jai Parker, Joanna Bacalso, Ling Bai, Marsha Thomason idr., trajanje: 86 minut, distribucija: Fivia)

Ocena: plenice XXXL (3/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Ocetje v plenicah - thumbnail

Ocetje v plenicah