v rubriki film:
.. / / / 19.09.2001

King Kong in New York

New York je bil napaden večkrat, največkrat so bili napadi skreirani v Hollywoodu. Prvič ga je napadla ogromna opica, drugič vesoljci. Sci-fi prerokbe ali scenariji? Tako je. Leta 1933 je Hollywood ustvaril film, ki je v New Yorku povzročil obsesijo. Premiera se je zgodila v Radio City Music Hallu, ljudje so drveli v kinematografe. V pičlih 4 dneh so v blagajne spravili 90 000 $. Pri tem je treba upoštevati, da je bila takratna cena vstopnice 0.15 $

Zgodba gre takole: filmski ustvarjalci se odpravijo na eksotičen otok iskat božanstvo, ki ga bodo uporabili pri snemanju filma. V New York se vrnejo z ogromno gorilo po imenu King Kong. Čez noč jim pobegne na Manhattan in ironično- okupira takrat najvišjo stavbo v NYC, Empire State Building ter grabi nedolžne žrtve, najraje lepotice.

Posnetki ogromne opice, ki okorno kolovrati in maha z šapami se danes zdijo komični. Leta 1933 so bili posnetki grozljivi. Še bolj ironično - zgodba se konča tako, da letala demolirajo ogromno božanstvo z eksotičnega otoka. Še bolj kot bolj ironično - posnetek z letali je edini avtentični posnetek v filmu. Vse drugo je sci-fi iz leta 1933.

Leta 1996 je Hollywood na tržišče poslal The Independence Day, ki je bil premierno prikazan na predvečer velikega državnega praznika, 4. julija.Film je bil v ZDA uspešnica. Ljudje so spet drveli v kinematografe.

Če primerjamo kadre iz filma ter CNN posnetke iz prejšnjih dni, se lahko samo histerično smejemo. Ostane nam le še vprašanje, ali so King Kong in vesoljci profeti ali zgolj scenaristi črnega torka?

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.

King Kong - thumbnail

King Kong