v rubriki film:
.. / / / 13.11.2004

LIFFe 04: Vojak

Na 15. ljubljanskem filmskem festivalu LIFFe se bodo jutri, v nedeljo 14. novembra, zvrstile naslednje predstavitve gostov. Ob 15.00: Predstavitev režiserja Andersa Ronnow - Klarlunda (Pred projekcijo filma Niti v Linhartovi dvorani). Ob 16.00: Predstavitev igralke Teone Mitevske (Pred projekcijo filma Kako sem ubil svetnika v Kinu Komuna). Ob 20.00: Predstavitev igralke Teone Mitevske (Pred projekcijo filma Kako sem ubil svetnika v Linhartovi dvorani). Ob 21.30: Predstavitev režiserja Andersa Ronnow - Klarlunda (Pred projekcijo filma Niti v Kosovelovi dvorani).

Včeraj smo si lahko v Cankarjevem domu ogledali projekcijo filma Vojak italijanskega režiserja Saveria Constanza. Film se ukvarja z detajlom v Izraelsko - Palestinskem konfliktu. Mohamed (Mohammad Bakri) je palestinski profesor angleške literature, ki s svojo družino prebiva v hiši blizu za Izraelce pomembne strateške točke. Izraelski vojaki jih dan za dnem nadlegujejo, a Mohamed noče zapustiti svojega doma.

Hišo zato Izraelci razdelijo na tri dele. Prvi del predstavlja spalnica, kamor vojaki ponoči zaklenejo celotno družino. Drugi del je pritličje, kjer se lahko palestinska družina zadržuje čez dan. V tretji del, drugo nadstropje hiše, pa je članom družine vstop strogo prepovedan - tam si Izraelci uredijo svojo bazo, kar vodi v nove napetosti med protagonisti.

Film Vojak je v nekem smislu prispodoba celotnega bližnjevzhodnega konflikta, hkrati pa ga je možno razumeti brutalno dobesedno. Vsak od članov družine s petimi otroki in vsak izraelski vojak simbolizira kompleksnost konflikta, ki jo hkrati tudi neposredno utelesi.

Zgodba filma je, kot je dejal glavni igralec Mohammad Bakri na pogovoru po včerajšnji projekciji, prisotna v vsaki palestinski hiši. Vojak tako dobi dokumentarno razsežnost, poleg tega so v filmu Izraelce igrali Izraelci, Palestince pa Palestinci.

To je po Bakrijevih besedah oteževalo potek snemanja, saj so se Palestinci trudili, da bi prepričali svet o nelegalnosti izraelske okupacije njihovih ozemelj, Izraelski igralci pa so želeli s svojo interpretacijo omehčati prikaz izraelskega nasilja.

Kakorkoli že, Vojak ni film, ki bi postavljal vprašanja - prej film, ki daje odgovore. Ampak žal ne odgovorov na vprašanje, kako končati konflikt, temveč prej odgovore o tem, zakaj ta okupacija poteka tako, kot poteka. Zavest, da je položaj Palestincev neznosen, je sicer bolj ali manj vseprisotna, ob ogledu filma pa je to dejstvo popolnoma potisnjeno v ospredje, in prav zato ga je vredno videti.

Več o festivalu tule.

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

 - thumbnail