v rubriki film:
.. / / / 17.02.2005

Pokvarjeni Božiček

Božička si predstavljamo kot dobrega, prijaznega, poštenega, resnicoljubnega in veselega dedka, ki nas obišče vsako leto, nas obdaruje in nam v srca prinese nekaj topline. Težava je le v tem, da pride zgolj enkrat na leto, drugače pa se skriva na severnem polu. Vendar verjetno ne zato, ker bi bil pretirano sramežljiv, temveč predvsem zato, ker se boji, da bi v stiku s sodobno družbo postal Pokvarjeni Božiček.

Tako kot vsako leto ob novoletnem času, si Willie (Billy Bob Thornton) nadene božičkov kostim, vendar ne zato, da bi zabaval otroke, temveč da bi skupaj s pritlikavim prijateljem Marcusom (Tony Cox) dobila zaposlitev v veleblagovnici in jo nato ponoči oropala.

A čemerni Willie v življenju ne najde več pravega smisla, zato se vse bolj vdaja žgani pijači, priložnostnemu seksu z debelušnimi neznankami v garderobah veleblagovnice, da o kletvicah in grdih žaljivkah sploh ne izgubljamo besed.

Kljub vsemu predvsem z Marcusovo pomočjo dobita zaposlitev Božička (in njegovega pomagača) v nakupovalnem centru, toda Williju se niti najmanj ne ljubi ukvarjati z razvajenimi otročaji.

Njegovo pozornost pa nekega dne vzbudi melanholični deček (Brett Kelly), ki živi skupaj z dementno babico, medtem ko njegov oče zaradi davčnih prevar sedi v zaporu.

Ker Willija zasleduje zvedavi detektiv Gin (Bernie Mac), se odloči naseliti kar pri dečku, ki tako ali tako misli, da je pod streho sprejel Božička.

Willieju v začetku ob fantičevi družbi ni ravno najbolj lagodno, toda njegovo okamenelo srce počasi spet prične čutiti, tudi s pomočjo radožive in privlačne natakarice Sue (Lauren Graham), ki jo Božički še posebej privlačijo.

Vse bolj pa se bliža tudi čas ropa trgovine, pri čemer Marcus ne pozna šale ali opravičil, zato Willie hočeš nočeš mora sodelovati, četudi s tem tvega izgubo še zadnje odrešilne bilke, ki se je pojavila v njegovem brezciljnem življenju.

Le kako lahko hollywoodski večni slabi fant Billy Bob Thornton dobi vlogo Božička, ki ves zapit, depresiven, vulgaren in obscen kaže povsem drugačno sliko dobrega moža in prazničnega vzdušja, kot smo ga vajeni?

A prav v tem je poanta celotnega filma, namreč v prikazu zlaganosti harmonije božiča, ko ljudje preprosto odmislimo vse hudo na tem svetu in se pretvarjamo, kot da živimo v perfektnem svetu.

A če pet dni v letu mislimo lepe misli, to še ne spremeni preostalih 360 dni, pa če kupimo še toliko daril!

Pokvarjeni Božiček je tako zgolj posledica sodobne družbe, brez naivnih olepšav in kiča, pa vendar nekje na dnu srca prijazen in željan ljubezni.

Toda sistem mu je vzel voljo do življenja, tako da živi zgolj iz dneva v dan, oziroma od flaške do flaške ... dokler nekega dne vendarle ne začuti, da ima tudi njega nekdo lahko zares iz srca rad.

In to je tisti pravi ter zares iskreni božični čudež, do katerega se prebije Pokvarjeni Božiček in ki je po svoji simboliki vreden tisočkrat več, kot razne pocukrane, idilične, božične pravljice.

Slednje so morda res bolj primerne za otroke, ki jih ne velja prehitro seznanjati s krutostmi resničnega življenja (saj bodo sami še prekmalu soočeni z njimi), vsem odraslim gledalcem, ki jim je film tudi namenjen, pa lahko zgodba pove zelo veliko, poleg zelo domišljene zabave, seveda.

Ta se opira predvsem na šokantno pikrost dialogov, kot tudi na bizarnost večine dogodkov, ki so izvrstno poudarjeni z izbrano zvočno kuliso, ki sicer res ne odkriva Amerike, a je zato toliko bolj učinkovita.

Toliko iskrenih čustev, četudi številnih negativnih, kot jih doživimo v Pokvarjenem Božičku, vsekakor ne moremo najti v kakšnem drugem božičnem filmu, kar pa zgolj še enkrat več pokaže na dvoličnost naše družbe, ko na eni strani vedno gledamo zgolj na lastno korist, a si vseeno radi mislimo, da delamo za splošno dobro.

A če ne drugega Pokvarjeni Božiček dokaže vsaj to, da upanje umre zadnje, kajti dokler je v človeškem srcu vsaj še kanček vere v boljše čase, se bodo božični, ali pa kakšni drugi čudeži, dogajali tudi v resničnem življenju.

Morda res ne bodo tako epohalni, kot jih domnevno zna narediti Božiček, a zato nič manj pomembni, vsaj kar se tiče čustvenega, čutnega in socialnega napredka ter osebne rasti vsakega posameznika.

*Pokvarjeni Božiček - Bad Santa, kriminalna črna komedija (režija: Terry Zwigoff, scenarij: Glenn Ficarra, John Requa, igrajo: Billy Bob Thornton, Lauren Graham, Brett Kelly, Tony Cox, Bernie Mac idr., trajanje: 93 minut, distribucija: Fivia)

Ocena: pošteno pokvarjeni porednež (8/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Pokvarjeni Bozicek - thumbnail

Pokvarjeni Bozicek