v rubriki film:
.. / / / 25.11.2004

LIFFe 04 zaključen!

Včeraj zvečer se je v Cankarjevem domu zaključil 15. mednarodni filmski festival LIFFe, na katerem smo si lahko ogledali 110 filmov na 225 projekcijah. Na letošnjem LIFFe-u so prodali rekordnih 50.000 vstopnic, kar je zanesljiv indikator, da slovenska publika poleg kolosejsko zabavljaške potrebuje tudi bolj vsebinsko ponudbo na področju kinematografije.

V tekmovalni sekciji perspektive se je strokovna žirija odločila podeliti nagrado Vodomec za najboljšega mladega avtorja filmu mlade avstralske režiserke Cate Shortland Popolni preobrat, posebno omembo pa si je priboril film Pogrešana tajvanca Li Kang Šenga, ki je bil s svojim filmskim botrom Tsai Ming Liangom (Luknja, Zbogom Dragon Inn...) posebni gost letošnjega festivala.

Občinstvo je v sekciji Obzorja z Zlatim Kolutom nagradilo film Zboristi režiserja Christopha Barratiera (z oceno 4.83 / 5), združenje filmskih kritikov Fipresci pa je nagrado Fipresci za najboljši film uradne sekcije Perspektive podelilo filmu Češke sanje režiserjev Filipa Remunde in Víta Klusáka.

V naslednjih dneh bo moč v Cankarjevem domu videti projekcije vseh zmagovalcev, sicer pa se prve predpremiere iz letošnjega LIFFe-a vračajo v Ljubljano že pred novim letom.

Tako si bomo lahko kmalu ogledali npr. najnovejši film Pedra Almodovarja Slaba vzgoja, pa tudi Li Kang Šengov film Pogrešana.

Letošnji LIFFe je na vsak način podrl kar nekaj rekordov, obiskanost je bila zavidljiva, tako glede gostujočih filmskih zvezd, kot glede gledalcev - hvalevredno pa je tudi, da obfestivalsko druženje iz leta v leto pridobiva na pomenu in obsegu. Pozdravimo lahko tudi novo sekcijo dokumentarnih filmov Gverila, ki nam je na ogled ponudila serijo razmišljujočih in kritičnih dokumentarcev.

Kakorkoli že, LIFFe je končan, filmsko dogajanje pa v naslednjih dneh nikakor ne zamira, saj so za redno kinematografsko distribucijo odkupili okrog 35 filmov.

Podrobnosti o filmskem dogajanju v prihodnjih dneh tule in na festivalski spletni strani.

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

 - thumbnail