v rubriki film:
.. / / / 26.09.2004

Ljubezen in vse ostalo

Vsaka ljubezen ima svoje vzpone in padce, ohladitve in vzplamtenja, srečne in slabe dni. A včasih za vso stvarjo vendarle stoji nekaj več. Nek globlji problem, pred katerim pa si zatiskamo oči, saj ne želimo opustiti upanja na boljše (stare) čase, četudi je ta problem že povsem razžrl razmerje. Woody Allen se je v filmu Ljubezen in vse ostalo, še enkrat več odločil analizirati vse pritikline in zablode najlepšega človeškega čustva.

Pisec komedij Jerry Falk (Jason Biggs) v zadnjem času ni preveč srečen v življenju, saj se mu kariera nikakor ne premakne iz mrtve točke, med drugim tudi po zaslugi neučinkovitega zastopnika Harveya (Danny DeVito).

Toda Jerry preprosto nima srca, da bi Harveya odslovil, saj slednji nima nobene druge stranke, poleg tega pa mu je stal ob strani vse od začetka kariere.

A Jerry je še bolj zaskrbljen nad punco Amando (Christina Ricci), ki si z njim ne želi več seksa (ali kakršnihkoli intimnosti), poleg tega pa postaja vse bolj nevrotična in kljub njeni veliki manipulativnosti, Jerry prične sumiti, da ga vara.

Dodaten udarec je njena mama Paula (Stockard Channing), ki se po propadlem razmerju priseli k Jerryju in hčerki, ter s sabo prinese vse svoje probleme z alkoholom in drogami, kot tudi utopične želje po pevski karieri.

Jerryjevo edino upanje je tako starejši poklicni kolega David (Woody Allen), s katerim se občasno srečuje in ki mu deli nasvete o življenju, ljubezni in poklicu, a je tudi sam dokaj nenavaden kujon.

Ljubezen in vse ostalo je eden tipičnih stvaritev Woodyja Allena, tako kar se tiče nenavadnosti likov, ki pa so vendarle na nek način dokaj klišejski, kot tudi bizarnosti situacij, v katerih se ti liki znajdejo.

Woodyju je pač treba priznati, da je eden redkih, ki zna iz tako nenavadnih zgodb iztisniti toliko resnicoljubnosti in iskrene komičnosti. A nekaj se je vendarle spremenilo! Woody se je očitno odločil, da ne bo več glavni protagonist, temveč bo deloval bolj kot svetovalec, mentor ali učitelj.

Vsaj v tem filmu je Woody prerasel koncept avtoanalize, in se raje postavil v tretjo osebo, četudi ta tretja oseba, s svojimi motnjami, (nevede?) močno vpliva na analizirani osebek.

Zgodba o popolnoma naivnem fantu in njegovem prav tako popolnoma manipulativnem dekletu, se zdi kot nalašč za analizo ljubezenskih čustev, a filmu primanjkuje neke rdeče niti, saj stalno skače od globoke analize, k totalni situacijski komediji, nato doda še kakšno satiro na račun trenutne obsedenosti s strahom ameriškega ljudstva, vse skupaj potencira s seksualno lolito Christino Ricci, začini z maksimalno besedno, miselno in telesno nerodnostjo Jasona Biggsa, za dekoracijo pa navrže še egotrip Dannyja DeVita.

Vendar dobro, nobena jed se ne poje tako vroča, kot se skuha in tako tudi Ljubezen in vse ostalo ima nek svoj smisel, ki pa se pravzaprav skriva v nesmiselnosti vztrajanja v neki zvezi, za katero je tako ali tako očitno, da jo držijo skupaj zgolj spomini na lepo preteklost in povsem nerealno upanje na boljšo prihodnost.

Ljubezen in vse ostalo bo zagotovo zadovoljila vse ljubitelje Woodyja Allena, predvsem zaradi njegovih pikrih komentarjev, ki pravzaprav niti niso namenjeni samemu filmu, temveč se nanašajo na celotno človeško družbo.

Še posebej pa navdušuje dejstvo, da se v teh sarkazmih skoraj vedno skriva kakšna resnično poučna življenjska modrost, če smo jo le pripravljeni razumeti.

In prav v tem je tudi glavni Woodyjev problem, namreč da sta njegova percepcija in podajanje misli tako zelo nenavadna, da ga je dokaj težko resnično razumeti. Toda velja vsaj poskusiti!

*Ljubezen in vse ostalo - Anything else, romantična komedija (režija in scenarij: Woody Allen, igrajo: Jason Biggs, Woody Allen, Christina Ricci, Stockard Channing, Danny DeVito, Fisher Stevens, Anthony Arkin, KaDee Strickland, Jimmy Fallon, Diana Krall, William Hill, Maurice Sonnenberg, Kenneth Edelson idr., trajanje: 108 minut, distribucija: Karantanija Cinemas)

Ocena: ljubi me, ne ljubi me, ljubi me ... (6/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Ljubezen in vse ostalo - thumbnail

Ljubezen in vse ostalo