v rubriki film:
.. / / / 24.05.2003

Mirni Američan

Obstajajo jasne meje med intimnim in javnim? Kaj pa med legitimnim in legalnim? Ali človek res lahko ostane povsem nepristranski? Morda lahko odgovore na ta zanimiva vprašanja najdete v filmu Mirni Američan. Film obravnava že velikokrat načeto temo Vietnamskega konflikta in vojne.

Toda to ni še eden izmed ameriških filmov, ki bi radi bodisi prikazali veliko hrabrost ameriške voske, bodisi opozorili na nesmiselnost in krutost te vojne. Ne, film se namreč dogaja pred ameriškim posredovanjem v Vietnamu, ko se je vojna še odvijala med severnimi Vietnamci in Francozi. Seveda pa ima vsak začetek nek svoj uvod in tako je bila tudi propadla francoska vojna le nekakšna uvertura v eno najbolj krvavih in nesmiselnih vojn sodobne zgodovine.

Dogodke tistega dramatičnega časa spremljamo preko oči angleškega novinarja (Michael Caine), ki na vojno gleda zgolj kot poročevalec. Ni ne na eni, ne na drugi strani, seveda zgolj dokler se tudi sam ne znajde sredi ključnih dogodkov. Zanimivo je videti, kako se vojni dogodi pričnejo prepletati z njegovim zasebnim življenjem. Kako tudi sam vedno bolj in bolj spoznava, da med vsem tem trpljenjem človek preprosto ne more ostati ravnodušen.

Zgodba se zaplete, ko novinar spozna mladega Američana (Brendan Fraser), ki je v Vietnam prišel z namenom študije in preprečevanja bolezni. Simpatični, nekoliko nerodni in nepraktični mladenič v "starem mačku" kmalu najde svojega vzornika in učitelja o tamkajšnjih razmera, novinar pa v Američanu najde prijatelja, s katerim se lahko pogovori in nekoliko pozabi na vse nevšečnosti, ki ga spremljajo v življenju. Od šefov v Angliji, ki mu grozijo z odpoklicom, če jim ne bo poslal kakšne zanimive zgodbe, žene, ki je ni videl že nekaj let in ki je kljub temu striktno proti razvezi, pa do lokalne ljubice in njene sestre, ki želita čimprejšnjo poroko. Poslušni Fraser je tako v Caineovem življenju zelo dobrodošel, a kaj ko se prijateljski trikotniki preradi spremenijo v ljubezenske tragedije.

Pa vendar film ne ubere poti sluzave romance, temveč se raje posveča konfliktu med zasebnimi težavami in vojnimi grozotami, ki se vse bolj dotikajo glavnih igralcev in ki na koncu tudi pripeljejo do zelo zanimivega in dokaj nepričakovanega preobrata, kjer se izkaže, da nič ni tako, kot se je zdelo na začetku. Da so ponavadi prav tihe vode tiste, ki najbolj učinkovito podirajo bregove. Počasi a vztrajno, predvsem pa nepričakovano.

Konec je morda preveč preforsiran in že malce meji na nekakšno vsesplošno teorijo zarote, kljub vsemu pa dobro prikaže že dolgo znano dejstvo, da ameriška zunanja politika ni le splet naključij, temveč je povečini načrtovano in ponavadi namerno sproženo sosledje dogodkov z jasno zastavljenim ciljem.

Vsekakor je treba pohvaliti igro Michaela Caina in Brendana Fraserja, ki sta bila skoraj idealni izbiri za njuni vlogi, kar njuno igra dela še toliko bolj doživeto. Ogled filma vsekakor priporočam.

Mirni američan, drama, triler (režija: Phillip Noyce, scenarij: Graham Greene, Christopher Hampton, Robert Schenkkan, igrajo: Michael Caine, Brendan Fraser, Do Thi Hai Yen, Rade Šerbedžija, Tzi Ma, distribucija: Fivia)

Ocena: tiha voda bregove dere (8/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Naslovna fotografija (c) Kolosej.si - thumbnail

Naslovna fotografija (c) Kolosej.si