v rubriki film:
.. / / / 13.09.2004

Nostalgija Tarkovskega danes v Kinodvoru!

Danes ob 22.10 bo v Kinodvoru prikazan film Nostalgija (1982) ruskega režiserja Andreja Tarkovskega. Tarkovski (1932-1986) je na svoji petindvajsetletni filmski poti posnel sedem celovečernih filmov (Ivanovo otroštvo, Andrej Rubljov, Solaris, Zrcalo, Stalker, Nostalgija, Žrtvovanje). Vsak od njih predstavlja absolutni in monumentalni presežek na področju filmske umetnosti.

Kinoteki, zdaj pa, ko je njena usoda negotova, to luknjo kompenzira Kinodvor.

Na domači strani Kinodvora lahko o Nostalgiji preberemo:

"Ruski pisatelj Gorčakov potuje po Italiji, kjer zbira podatke o Pavlu Sosnovskem, ruskem glasbeniku iz 18. stoletja. Na potovanju po Toskani spozna razsvetljenega Domenica, samotarskega vaškega čudaka, ki je pred leti svojo družino za več let zaprl v hišo, da bi jo obvaroval pred uničenjem sveta.

Domenico poskuša svet osvoboditi materializma, nad katerim se nenehno pritožuje in zaradi katerega uprizori samovžig. To radikalno dejanje tudi v Gorčakovu prebudi pripravljenost za pozitivno delovanje, zato poskuša po Domenicovih navodilih prehoditi napol izpraznjen bazen z gorečo svečo v roki.

Poetično potovanje prek prostranstev Italije in globočin hrepeneče duše. Nagrada mednarodne kritike in ekumenske žirije za najboljši film, nagrada Grand Prix du Cinema de creation v Cannesu 1983."

Zagotavljam vam, da lahko današnji večer izkoristite za mnogo brezzveznejših stvari kot je obisk Kinodvora. Ne pa tudi za mnogo boljših.

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

 - thumbnail