v rubriki film:
.. / / / 12.11.2003

Odštekani petek

Medgeneracijska nesoglasja in nesporazumi med starši in otroci so vedno zelo pereča in ponavadi tudi hudo komična stvar. Starši pač ne razumejo neodgovornosti in razposajenosti mladine, otroci pa ne razumejo strogosti in resnosti odraslih. Še najlažje bi bilo, če bi lahko otroci in starši za kakšen dan zamenjali svoje vloge in tako uvideli, s čim se morejo eni ali drugi soočati. V resnici to seveda ni mogoče, zato pa to ni nobena težava za filmsko platno, kjer fikcija lahko postane Odštekani petek.

Anna (Lindsay Loham) je mlada najstnica, ki se v svojem življenju sooča kar z nekaj težavami, od pristranskega učitelja, zlobnih sošolk, nagajivega malega bratca Harryja (Ryan Malgarini), bodočega očima Ryana (Mark Harmon), pa vse do stroge mame Tess (Jamie Lee Curtis), ki zaradi stresa v službi in prihajajoče poroke nikakor ne najde razumevanja za svojo hčerko.

A en obisk v kitajski restavraciji obrne stvari na glavo, ko jima vraževerna Kitajka ponudi piškotek sreče (fortune cookie). Hokus-pokus, čira-čara, abra-kadabra, pa še kakšen kitajski urok za povrhu in že se čez noč Tess znajde v telesu svoje hčerke, slednja pa se zbudi v maminem telesu.

Po prvotnem šoku, strahu in zmedenosti se morata mama in hčerka sporazumeti, kako bosta svoje bližnje prepričali, da je vse v najlepšem redu, izpeljali delovni dan in poroko mame, zaključni izpit in rock koncert hčerke, ter ob vsem tem še zamenjali telesi.

Kot prvo lahko ugotovimo, da odnos med Anno in Tess ni ravno preveč tipičen za običajne družine, saj se pod površjem klišejev o odnosu med starši in otroci skriva dokaj dobra simbioza, ki je sicer postavljena pred vsakdanje preizkušnje, pa vendar nima korenin v nekih globljih nesoglasjih. Kajti če bi bil odnos med mamo in hčerko na zares nizki točki, bi nesoglasja precej težko (oziroma kar nemogoče) zgladili v tako kratkem času.

To je pač bolj družinska komedija, kjer se ne gremo neke poglobljene analize, iz kje izhajajo največja in najbolj globoka razhajanja med starši in otroci, temveč se film raje osredotoči na komično prikazovanje spoznavanja, da razlike obstajajo predvsem zato, ker si ne vzamemo časa, da bi jih razumeli in doumeli, da različnost ni nič slabega, temveč je lahko tudi zelo zanimiva.

V bistvu lahko ugotovimo, da v tej družini ni nič katastrofalno narobe in da se imajo vsi po vrsti strašansko radi, problem je le v tem, da tega ne znajo ali pa zaradi osebnih dilem nočejo priznati. In tokrat namesto psihologa, svoje delo opravi piškotek sreče.

Glavno gonilo filma sta vsekakor glavni igralki, tako mlada in prikupna Lindsay Lohan, ki v osnovi dobro prevzame miselne vzorce in obnašanje odraslih, še bolj pa fenomenalna Jamie Lee Curtis, ki tokrat znova dokazuje, da zna iz vsake vloge in vsakega filma potegniti maksimum.

Film v nekaterih trenutkih sicer postreže z dokaj dobro komičnostjo, toda v večini ostaja na mejah klišejske družinske komedije, nekako na nivoju neljubih situacijskih pripetljajev nanizanke Sedma nebesa. Nekateri gledalci imajo to radi (vključno z mano), drugi spet ne, povsem odvisno od osebnega oskusa.

Odštekani petek gledalcu sicer ne ponudi kakšne revolucionarne formule, kako razumeti in odstranjevati resne družinske težave, a kljub temu ustvari neko pozitivno misel in občutek, da težave vendarle niso nepremagljive.

*Odštekani petek, komedija (režija: Mark S. Waters, scenarij: Heather Hach, Leslie Dixon, igrajo: Jamie Lee Curtis, Lindsay Lohan, Mark Harmon, Chad Murray, Harold Gould idr., distribucija: Cenex)

Ocena: ti si jaz in jaz sem ti (6/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Odstekani petek - thumbnail

Odstekani petek