v rubriki film:
.. / / / 28.01.2004

'Oglobljeni' Gospodar prstanov

Podeljeni so 61. zlati globusi (Golden Globe Awards) in nesporni zmagovalec večera je postal Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev, ki je od štirih nominacij odkorakal s 100% izkupičkom, odlično pa sta se odrezala tudi filma Zgubljeno s prevodom (3 globusi) ter Skrivnostna reka (2).

Gospodar prstanov je ob svojem zaključku s Kraljevo vrnitvijo pokazal zobe in pobral najbolj prestižni nagradi za najboljši (dramski) film ter režijo. Gospodar prstanov (in sedaj tudi globusov) Peter Jackson ni mogel skriti svojega zadovoljstva in se je, kakor se spodobi, spomnil zahvaliti tudi Tolkienu za stvaritev tako mogočne zagodbe, ki je Jacksonu omogočila posneti nič manj veličasten film.

Zagotovo se je sedaj Jacksonu povečal tudi apetit po Oskarjih, kjer je s prvima dvema deloma Gospodarja prstanov do sedaj dobival zgolj simbolične nagrade.

Toda roko na srce, glede na to, da je film Jacksonu "ukradel" kar 7 let življenja, si kakšno nagrado zasluži že samo zaradi svoje vztrajnosti in predanosti. Gopodar prstanov je dobil tudi nagrado za najboljšo glasbo (Howard Shore) ter izvirno skladbo "Into The West" (Howard Shore, Fran Walsh, Annie Lennox).

Eno najbolj pozitivnih presenečenj so bili zagotovo trije globusi (od petih nominacij) filmu Zgubljeno s prevodom, komični drami, ki 29.1. prihaja tudi na naš spored kinematografov in v kateri blesti Bill Murray, ki je za svoj trud prejel zlati globus za najboljšo moško vlogo. Njegov samoironični in malce cinični zahvalni govor je bil tudi eden vrhuncev večera.

Zgubljeno s prevodom je prejel tudi nagrado za najboljši komični/musical film, ter zlati globus za najboljši scenarij, ki je romal v roke Sofiji Cappole, hčerki legendarnega režiserja Francisa Forda Cappola, ki je med drugim "zakrivil" Botra.

Tretji zmagovalec večera je bil z dvema globusoma film Skrivnostna reka Clinta Eastwooda, ki je moral režijskega globusa sicer prepustiti Petru Jacksonu, več sreče pa sta imela Sean Penn, ki je postal najboljši (dramski) igralec, ter Tim Robbins, ki je zasluženo prejel globus za najboljšo stransko moško vlogo.

Zlati globus za najboljšo žensko (dramsko) vlogo je malce presenetljivo prejela Charlize Theron za film o množični morilki z naslovom Monster (Pošast). Tisti, ki so stavili na Nicole Kidman (Cold Mountain), so se tokrat sicer nekoliko ušteli, a morda bo imela Nicole kaj več sreče pri Oskarjih.

Nagrado za najboljšo žensko vlogo v komediji/musiclu je prejela Diane Keaton za svojo igro v filmu Something's Gotta Give in se v svojem govoru zahvalila tudi soigralcu Jacku Nicholsonu, ki pa tokrat v svoji kategoriji ni imal možnosti proti Billu Murrayu, a je kljub vsemu ob pogledu na vse brhke hollywoodske lepotice ostal dobre volje.

Že kar redna zbiralka zlatih globusov Renee Zellweger (zlata globusa za glavno žensko vlogo v komedijah Nurse Betty ter Chicago) tudi tokrat ni ostala praznih rok, saj je domov odnesla globus za stransko žensko vlogo v filmu Cold Mountain in tako tudi rešila čast tega filma.

Cold Mountain je bil z osmimi nominacijami namreč glavni favorit tokratne podelitve, a je na koncu dobil le en ?častni? (zgoraj omenjeni) globus in tako postala največje razočaranje večera. Če se je to zgodilo upravičeno se bomo lahko v naših kinematografih prepričali od 26. februarja dalje.

Med tiste, ki so s podelitvije odšli z dolgim nosom lahko štejemo tudi komično dramo Velika riba (Big Fish), ki je ob štirih nominacijah ostala praznih rok, Gospodar in bojevnik (3 nominacije, brez nagrad), skriti favorit Seabiscuit (2 nominaciji, nič sreče), ter Poslednji samuraj (3 nominacije, ničeln izkupiček).

Za slednjega lahko le upamo, da se bo bolje odrezal na Oskarjih, saj bi si vsekakor zaslužil kakšno bolj odmevno nagrado, a se zna zgoditi, da bo zaradi sporne (anti-ameriško-patriotične) vsebine namerno prezrt.

Najboljši tujejezični film je letos postal prvi afganistanski film, nastal po padcu Talibanov s pomenljivim naslovom Osama, ki govori o ženski, ki se je morala pod talibani pretvarjati, da je moški, zato da je lahko hodila v službo, a s tem tvegala da jo dobijo in usmrtijo. Nagrado je prevzel režiser Saddiq Barmak.

Zlati globusi se podeljujejo tudi za televizijske filme, serije in v njih nastopajoče igralce ter igralke in tako je letos postala najboljša dramska TV serija Fox-ov triler "24", najboljši dramski TV igralec je Anthony Lapaglia (Without a Trace), v isti kategoriji za ženske pa je nagrado prejela Frances Conroy (Six Feet Under).

Najboljša komična/musical TV serija je The Office TV mreže BBC AMERICA, najboljša igralka v komični/musical TV seriji je (ponovno) Sarah Jessica Parker (Sex and the City), nagrado za moško vlogo v tej kategoriji pa je prejel Ricky Gervais (že prej omenjena in nagrajena serija The Office).

Toda nesporni zmagovalec med TV nagradami je HBO-jev Angels in America, ki je prejel kar 5 zlatih globusov, najprej za najboljšo TV serijo/mini serijo/film, nato za najboljšo žensko vlogo Maryl Streep, njen filmski partner Al Pacino za najboljšo moško vlogo, Mary Louise Parker za stransko žensko vlogo, ter Jeffrey Wright za stransko moško vlogo (vsi v kategoriji TV serija/mini serija/film).

Častno nagrado Cecil B. DeMille je letos prejel Michael Douglas in sicer iz rok Sharon Stone ter Dannyja DeVita. Njegov oče Kirk Douglas je prejel identično nagrado leta 1968, a se tokrat ni mogel udeležiti podelitve, toda zagotovo se je veselil nad sinovo nagrado in velikim priznanjem.

61. podelitev zlatih globusov je minila brez večjih škandalov ali govornih zagat/pretiranih čustvenih izbruhov nagrajencev, a zagotovo bo slika nekoliko drugačna na podelitvi Oskarjev (morda si prisotni niso upali uprizoriti nobene večje nenavadnosti prav zato, da si ne bi zapravili možnosti osvojitve zlatega kipca Akademije?).

Zlate globuse podeljuje Zveza tujih novinarjev Hollywooda (Hollywood Foreign Press Association) in veljajo za nekakšne predkazalo, najprej za nominacije, nato pa še za podelitev Oskarjev, čeprav so seveda tudi tu možna kar znatna odstopanja, a vendar so osnovna merila za letošnjo podelitev znana.

Vsekakor je 61. podelitev zlatih globusov minila v prijaznem, mirnem ter športno-tekmovalnem vzdušju, seveda z nekaj razočaranji, pa tudi s kar nekaj prijetnimi presenečenji.

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Del ekipe Gospodarja prstanov - thumbnail

Del ekipe Gospodarja prstanov