v rubriki film:
.. / / / 19.02.2004

Podeljeni britanski oskarji

Podelitve nagrad se v pričakovanju 29. februarja, letošnje velike noči oskarjev, kar vrstijo in tako so minulo nedeljo v Londonu podelili tudi nagrade BAFTA, ki jih nekateri kličejo tudi britanski oskarji, zmagovalec večera pa je bil ponovno... kdo drug kot Gospodar prstanov Peter Jackson.

Peter Jackson je moral tokrat kar petkrat na oder, saj je Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev dobil nagrade za najboljši film, scenarij po predlogi, fotografijo, posebne učinke ter posebno nagrado občinstva za film leta.

Peter Jackson je tako še enkrat več dokazal, da je letos praktično nepremagljiv in verjetno bi se moral zgoditi pravi mali čudež, da Gospodar prstanov ne bo zagospodaril tudi na oskarjih.

Prijetno presenečenje je bila nagrada za najboljšo žensko glavno vlogo, ki je romala v roke komaj 19-letne Scarlett Johannson, za njeno igro v filmu Zgubljeno s prevodom, v isti kategoriji pa je bila nominirana še enkrat in sicer za film Deklica z bisernim uhanom.

Res pa je, da tokrat ni bila nominirana Charlize Theron, ki ji za njeno transformacijo v serijsko morilko v filmu Monster pripisujejo največ možnosti za osvojitev oskarja.

BAFTO za najboljšo moško glavno vlogo je prejel Scarlettin filmski kolega Bill Murray in s tem premagal največjega letošnjega konkurenta Seana Penna, ki je bil v tej kategoriji nominiran dvakrat, za filma 21 gramov ter Skrivnostna reka.

Murray se prireditve sicer ni udeležil, je pa nagrado v njegovem imenu prevzela scenaristka in režiserka Sofia Coppola. Slednja si je obetala tudi BAFTO za izvirni scenarij, vendar pa je ta nagrada odšla v roke Toma McCarthyja za film The Station Agent.

BAFTO za moško stransko vlogo je dobil britanski igralec Bill Nighty za film Pravzaprav ljubezen, ki je ta teden prišel tudi v naše kinematografe.

Za najboljšo žensko stransko vlogo je bila po pričakovanjih prejela Renee Zellweger za film Cold Mountain. Slednji je bil tudi eden večjih poražencev podelitve, saj je od 13 nominacij (celo ena več kot Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev) poleg Zellwegerjeve dobil le še nagrado za originalno glasbo.

Razočaranje je doživel tudi film Deklica z bisernim uhanom, ki je kljub desetim nominacijam ostal brez nagrad, enako pa se je zgodilo s Skrivnostno reko Clinta Eastwooda, ki je ob štirih nominacijah ostala praznih rok.

Zato pa je bil bolj zadovoljen Peter Weir, ki je prejel BAFTO za režijo Gospodarja in bojevnika. Slednji je od osmih nominacij osvojil še 3 BAFTE in sicer za scenografijo, kostumografijo in zvok.

Nagrado za najboljši britanski film je dobil Touching the Void, dokumentarna drama Kevina Macdonalda o ponesrečeni gorski odpravi. BAFTO za najboljši tuji film je prejel Michael Winterbottom za film In this Word, zgodbo o afganistanskih beguncih na njihovi dolgi in mučni poti do Velike Britanije, kjer želijo zaprositi za azil.

Mlada britanska režiserka in scenaristka Emily Young je prejela nagrado Carla Foremana, ki jo podeljuejo za posebne dosežke pri prvem posnetem filmu, za Emily pa je to bil film Kiss of Life.

Po rdeči preprogi se je sprehodila še množica drugih hollywoodskih ter britanskih zvezd (in zvezdic), nekaj pa si jih lahko ogledate tudi na spodnjih fotografijah.

Nagrade BAFTA podeljuje britanska akademija filmske in televizijske umetnosti (British Academy of Film and Television Arts), več o tej organizaciji in sami podelitvi pa si lahko preberete tukaj!

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Gospodar nagrad Peter Jackson - thumbnail

Gospodar nagrad Peter Jackson