v rubriki film:
.. / / / 15.06.2004

Starsky in Hutch

Policaji in njihova inteligenca nikoli niso bili preveč v čislih, zato je tudi Hollywood že davno povzel to formulo in tako se praktično v vsaki kriminalki, s komičnim pridihom, združita dva popolnoma različna osebka, ki pa sčasoma postaneta prijatelja in najboljša partnerja. Razlike se privlačijo, zmešnjava ob privajanju drug na drugega pa je ponavadi sila zabavna, še posebej če glavni vlogi prevzame uigrani komični par Ben Stiller in Owen Wilson, tokrat kot Starsky in Hutch.

David Starsky (Ben Stiller) je dosleden policist, ki se vedno drži policijskih pravil in nikoli ne pogleda čez prste kriminalcem. Zaradi strogosti pa ima številne težave s partnerji, ki se takega padantneža hitro naveličajo.

Ken Hutchinson (Owen Wilson) svoje delo jemlje precej bolj sproščeno in velikokrat, seveda pod pretvezo infiltracije v kriminalne organizacije, sodeluje pri kaznivih dejanjih.

Ko Hutcha tako ujamejo pri še enem ropu, Starsky pa zaradi neusmiljenega pregona manjšega tatiča ogrozi okolico, se njun šef odloči, da bosta postala partnerja. Starsky se v začetku temu še posebej upira, navdušen pa ni niti Hutch, vendar fanta vseeno združita moči, da bi raziskala smrt bivšega kaznjenca, katerega truplo je naplavilo na obalo.

Preiskava ju vodi do vplivnega in bogatega poslovneža Reesa (Vince Vaughn), ki je odkril novo vrsto kokaina, vendar proti njemu nimata pravih dokazov. Za pomoč zaprosita Huggyja (Snoop Dogg), ki vodi lokalno bando in ob katerem Hutch, za ceno svežih informacij z ulice, včasih zatisne eno oko.

Starsky tega seveda ne odobrava, kar naposled privede do nasprotja interesov med partnerjema, toda kljub vsemu morata združiti svoje moči in uporabiti vse svoje znanje, da bosta ujela pretkanega Reesea, ki se je medtem odločil znebiti nadležnega policijskega para.

Med izogibanjem pred sovražnimi kroglami, osvajanjem vročih deklet, oponašanju pantomimikov na zločinčevi zabavi itd., pa Starsky in Hutch kljub vsem medsebojnim razlikam vedno bolj spoznavata, da eden in drugi vendarle ni tako zelo grozen, kot je to videti na prvi pogled.

Film Starsky in Hutch v nobenem trenutku ne skriva, da poskuša kopirati istoimensko televizijsko serijo iz sedemdesetih let.

Škoda le, da se film začne z (nekoliko odvečnim) izpisanim datumom dogajanja in nato konča z izvirnima Starskyjem (Paul Michael Glaser) in Hutchem (David Soul) iz nadaljevanke, kar seveda ustvari svojevrsten časovni paradoks (je bilo prej jajce ali kura?), ki pa je seveda zgolj šala, ki ni namenjena analizi temveč zabavi.

Starsky in Hutch je tako v prvi vrsti namenjen predvsem vsem oboževalcem TV serije, oziroma nadaljnih izpeljank glavnih likov. Film namreč odlično zadane pridih 70. let, ko Amerika še ni bila obremenjena (in zastrašena) s teroristi, ko spolno nadlegovanje na delovnem mestu še ni bilo zlorabljeno za polnjenje denarnic odvetnikov in ko so bili mladi še bolj po hipijevsko sproščeni, tako kar se tiče (lahkih) drog, seksa in splošnega mišljenja.

Negativna plat teh referenc na tisti čas pa je seveda zgodba, polna lukenj in skoraj nadnaravnih dogodkov, od čudežnega heroina brez vonja in okusa, preko lokalnega gangsterja, ki prav utopično pomaga glavnima junakoma, težaškega šefa policije, ki uživa pri nadiranju svojih podrejenih, vročih bejb, ki kar same padajo v naročja junakov, pa vse do živčnega negativca, ki ga obdajajo sami tepci (in tepke).

Zgodba je tako čista farsa, kjer glavna lika ne prilezeta više od medsebojnih zafrkavanj, bolj zapletene dileme neodgovornosti Hutcha ali Starskyjevega kompleksa slavne matere, pa so tu le za vzorec.

Toda film pač štarta s predispozicijo buddy-buddy komedije, kjer bosta dva povsem različna, testosteronsko predozirana tipa postala nerazdružljiva prijatelja in to je to! Nič več in nič manj.

Se pa pozna, da sta Ben Stiller in Owen Wilson zelo uigran par, tako da znata medsebojnemu draženju dodati še dodatno merico pikrosti, hkrati pa ima gledalec stalen občutek, da sta najboljša prijatelja.

Še boljša pa je igra Snoop Dogga, ki je bil skoraj ustvarjen za to vlogo in že sam pogled nanj gledalca vedno spravi v smeh, hkrati pa se zdi, da je (kot poznavalec "trave") zares stalno pod vplivom kakšne opojne substance.

Še eno pozitivno točko lahko damo končnemu ujetju negativca in avtomobilskemu poletu, ki se konča v nasprotju s tem, kar smo navajeni v hollywoodskih filmih.

Starsky in Hutch je meka za vse ljubitelje istoimenske TV serije in hkrati neobremenjujoča zabava za vse ostale. Simpatičen film, ki ne bo ostal dolgo v spominu (vsaj mojem ne), lahko pa razvedri kakšen večer.

*Starsky in Hutch - Starsky & Hutch, akcijska komična kriminalka (režija: Todd Phillips, scenarij: Scot Armstrong, Thomas Lennon, Ben Garant, John O'Brien, Stevie Long, Todd Phillips, William Blinn, igrajo: Ben Stiller, Owen Wilson, Snoop Dogg, Vince Voughn, Fred Williamson, Chris Penn, Juliette Lewis, Jason Bateman, Will Farrell, Amy Smart, Carmen Electra idr., trajanje: 101 minuta, distribucija: Cenex)

Ocena: eden govori, drugi piše (7/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Starsky in Hutch - thumbnail

Starsky in Hutch